Борисов в отчета си пред НС: Успешно еврошефството! Не PR

Корнелия Нинова не се съгласи, било "партийно мероприятие за рейтинга на един човек"
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 10:20, Камелия Цветанова
158

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се похвали с много високи резултати от българското председателството на ЕС, което според него безспорно е било успешно, каквато е и оценката на партньорите ни в общността и отсече, че това не е пиар кампания.

Червената лидерка Корнелия Нинова обаче го обвини, че го е превърнал в "партийно мероприятие за рейтинга на един човек".

Двамата се разминаха в оценките си в парламента, където министрите и Борисов дойдоха, за да представят доклада за свършеното от властта по време на еврошефството ни.

Според премиера институциите в България са показали, че са отговорни и могат да работят за европейските каузи.

"Съединението прави силата е смисълът на европейката кауза и трябва да остане като основен принцип на българската политика и за в бъдеще, а това председателство беше първото за България и беше изпитание на европейската идентичност, но ние показахме, че можем да работим пълноценно за постигането на европейските приоритети", отчете той.

Борисов се похвали още, че миналата седмица е получил поздравление от лидерката на Зелените в ЕП Ска Келер за успешното българско председателство на ЕС.

"Бяха преодолени различията по банковия пакет към Банковия съюз. Осигурихме плавен и навременен преход, гарантирахме кохезионната и общата селскостопанска политика", изреди той.

Премиерът отчете също значителен напредък по трите ключови енергийни пакета, напредък по Дунавската стратегия и срещу двойния стандарт на храните.

"Председателството ни осигури плавен старт на финансовата рамка за следващия бюджетен период, осигурихме обмен на мнения, има и нови предложения отделни предложения за цифровизация, което ще доведе до качествени работни места и ръст на икономиката, поставихме младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа, отпуснаха се допълнителни пари за образование и младежи", продължи Борисов.

Премиерът не пропусна да се похвали, че е успял да постави във фокуса на вниманието на страните от ЕС европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Още по темата

"Усилията ни бяха подкрепяни от всички, нашата визия е по-добра инфраструктура и дигитална свързаност, която да гарантира европейския им път, договорихме 11 транспортни проекти, цифрова свързаност, програма "Еразъм" за младежите", допълни той.

Въпреки постиженията, с които се похвали Борисов, опозиционната лидерка Корнелия Нинова обяви, че председателството е било голяма възможност за страната ни, но тя е била пропусната и шансът да се определи какво е бъдещето на Европа и на България е бил проигран.

"Председателството е добро като форма и организация, но със слаби политически резултати", обвини тя.

Според нея Европа сега е по-разделена от всякога и то по ключови въпроси – за миграцията, за бюджета.

Нинова е убедена, че страните от Стария континент са разделени на различни групи - Източна Европа срещу Западна, периферни държави срещу център, а българското председателство не е успяло да намери обединение и консенсус по въпросите, които генерират различни позиции.

Освен това за отбраната, сигурността и миграцията нямало резултати, а напротив задълбочаване на проблемите и конфликтите, смята чрвената шефка.

"Тук се даде най-ярък пример как не се прави, премиерът и кабинетът му не успяха да осигурят консенсус на българските институции и изолирахте президента и съвета на мъдреците", упрекна още тя.

Нинова упрекна кабинета дори и за търговската война и споровете между ЕС и САЩ, която според нея ще намали конкурентоспособността на европейската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАК МОЖЕ ОТ РУТИННО МЕРОПРИЯТИЕ ДА ПРАВЯТ НАЦИОНАЛНА НОВИНА? АЗ ПРЕДЛАГАМ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК СЛЕД ВСЯКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО.
99
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представяте ли си какво е преживяла даскалицата по руски, когато пияният юнкер и обарваше белите баджаци с треперещите си ръце?Ама това парата какви неща те кара да траеш...
98
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При комунизъма и социализъма беше зле,но тази герберска банда ни натика в шеста глуха линия.Такава беднотия и мизерия все едно,че българия не е в Европа а е някаква забутана държавичка насред пустинята!Крадци!
97
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората какво спечелиха от това - нищо, пак вдигнахте всичко, само доходите на хората не
96
1
 
28
 
! Отговори
реалист преди 5 години
ЧЕ ДО СЕГА ИМАЛО ЛИ Е НЕ УСПЕШНО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО, ЧЕ СУДЖУЦИТЕ СЕ ХВАЛЯТ С ТОВА?
95
2
 
25
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Не пречете на Бойко да се хвали!Той това го умее , а самокритиката му е нещо абсолютно непознато!
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"... кога казва истината - тогава или сега?"---Имам една позната, която от млада си беше невинна лъжкиня. Ние си я знаехме и си я приемахме нормално.Един ден, вече жена на възраст рече: " Ох, започнах да забравям вече. Трябва да спра да лъжа, че вече не помня на кого какво съм казала."Боко не си признава, че забравя, ама нали медиите го отразяват и хората помнят какво е казал. И става смешен.
93
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До основаниеофициялнаБРАВО
92
2
 
23
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Като бяха тук скъпоценните ви евродупедати защо не ги разходихте по селата да видят как живеят хората, а ги водихте само по предварително подготвени улици в Шопията? Защо не ги закарахте по пътя Шопия - Русе да видят с очите си и да усетят с органите си къде потъват европачките?Точно като Сталин през 30-те показахте им предварително подготвени и излъскани местенца, пълни с верни на партията предатели които да се радват и да им разказват каква радост е за нас това прецедателство! Комунисти долни!
91
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак са го галили по празната тиква *** от Банкя.
90
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Европрецедателството в едно изречение:-------------------------Научи се първо да пишеш правилно - омръзна ми от неграмотници. Като не знаеш как се пише - прочети го някъде.Намери грешката - задачка ?!?!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
89
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце е избарал баси яката талия..... мяза го на бойлер......
88
2
 
25
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Европрецедателството в едно изречение:Милиони изхарчени от бюджета на бедна България, за да се начеше егото на страдащия от комплекс за малоценност Бай Тиква и за да може евродупедатите да го потупат по тиквичката, с думите - може да си тъпо г*ведо, ама поне си изпълнително! Абе за 10 години не се ли излекува от този комплекс бе ТИКВО? Какво свършихте и ти и ГРОБ и всички останали дупедати от всички партии? Едно нищо! Разлика между преди и сега за гражданина = 0!!! НИКАКВА ПОЛЗА ЗА НИЩО!!!
87
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умря ***, където до хвалеше Суджука......
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво му е успешното на европръцедателството?Че пияния Юнкер подскача да шляпа баници по дебелия врат на Тикавата ли?Виж го на кво се радва нашия бавноразвиващ!
85
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Останаха ли още, балъци, които да вярват на Банкянския лъжец.
84
1
 
25
 
! Отговори
реалист преди 5 години
БОЙКО, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОХВАЛИШ С ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ИНАЧЕ КАК ЩЕ ОПРАВДАЕШ 100 МИЛ , ЧЕ И ПОВЕЧЕ ПОХАРЧЕНИ ПАРИ.
83
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже прости му той не е виновен, толкоз акъл си му дал.
82
2
 
8
 
! Отговори
основание преди 5 години
защо Росен Плевналиев не бе в официялна трибуна след като той бе в основата на всичко което има основни основи за основание в основното по остта Юнк-Бор
81
1
 
23
 
! Отговори
Шоюьор преди 5 години
Аз съм шофьор и всеки път когато закарам живи и здрави пътниците без да съм убил някой по пътя съм си свършил работата чудесно и добре. Не се хваля. Каква е разликата между това да караш хора и да си министър председател? И аз отговарям за хора та и той. И аз съм на кормило и той. Аз не се хваля, той да.Освен това и двамата сме служители. Дали избрани или назначени няма голяма разлика. Скромноста е в основата на успеха на много хора по света.Най-естественото нещо е да си свършиш работата.Това е