Борисов в отчета си пред НС: Успешно еврошефството! Не PR

Корнелия Нинова не се съгласи, било "партийно мероприятие за рейтинга на един човек"
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 10:20, Камелия Цветанова
158

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се похвали с много високи резултати от българското председателството на ЕС, което според него безспорно е било успешно, каквато е и оценката на партньорите ни в общността и отсече, че това не е пиар кампания.

Червената лидерка Корнелия Нинова обаче го обвини, че го е превърнал в "партийно мероприятие за рейтинга на един човек".

Двамата се разминаха в оценките си в парламента, където министрите и Борисов дойдоха, за да представят доклада за свършеното от властта по време на еврошефството ни.

Според премиера институциите в България са показали, че са отговорни и могат да работят за европейските каузи.

"Съединението прави силата е смисълът на европейката кауза и трябва да остане като основен принцип на българската политика и за в бъдеще, а това председателство беше първото за България и беше изпитание на европейската идентичност, но ние показахме, че можем да работим пълноценно за постигането на европейските приоритети", отчете той.

Борисов се похвали още, че миналата седмица е получил поздравление от лидерката на Зелените в ЕП Ска Келер за успешното българско председателство на ЕС.

"Бяха преодолени различията по банковия пакет към Банковия съюз. Осигурихме плавен и навременен преход, гарантирахме кохезионната и общата селскостопанска политика", изреди той.

Премиерът отчете също значителен напредък по трите ключови енергийни пакета, напредък по Дунавската стратегия и срещу двойния стандарт на храните.

"Председателството ни осигури плавен старт на финансовата рамка за следващия бюджетен период, осигурихме обмен на мнения, има и нови предложения отделни предложения за цифровизация, което ще доведе до качествени работни места и ръст на икономиката, поставихме младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа, отпуснаха се допълнителни пари за образование и младежи", продължи Борисов.

Премиерът не пропусна да се похвали, че е успял да постави във фокуса на вниманието на страните от ЕС европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Още по темата

"Усилията ни бяха подкрепяни от всички, нашата визия е по-добра инфраструктура и дигитална свързаност, която да гарантира европейския им път, договорихме 11 транспортни проекти, цифрова свързаност, програма "Еразъм" за младежите", допълни той.

Въпреки постиженията, с които се похвали Борисов, опозиционната лидерка Корнелия Нинова обяви, че председателството е било голяма възможност за страната ни, но тя е била пропусната и шансът да се определи какво е бъдещето на Европа и на България е бил проигран.

"Председателството е добро като форма и организация, но със слаби политически резултати", обвини тя.

Според нея Европа сега е по-разделена от всякога и то по ключови въпроси – за миграцията, за бюджета.

Нинова е убедена, че страните от Стария континент са разделени на различни групи - Източна Европа срещу Западна, периферни държави срещу център, а българското председателство не е успяло да намери обединение и консенсус по въпросите, които генерират различни позиции.

Освен това за отбраната, сигурността и миграцията нямало резултати, а напротив задълбочаване на проблемите и конфликтите, смята чрвената шефка.

"Тук се даде най-ярък пример как не се прави, премиерът и кабинетът му не успяха да осигурят консенсус на българските институции и изолирахте президента и съвета на мъдреците", упрекна още тя.

Нинова упрекна кабинета дори и за търговската война и споровете между ЕС и САЩ, която според нея ще намали конкурентоспособността на европейската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
19
 
! Отговори
По сота Юк-Бо преди 5 години
До Анонимен 85Юнкер, някой друг освен Баце похвали ли председателството?
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куух 200 литров бидонь!
78
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце, някой друг освен Юнкер похвали ли ти председателството?
77
1
 
25
 
! Отговори
Един преди 5 години
За това доколко е успешен един мандат се съди по това колко пъти господарите са те потупали по глaвата. Няма никакво значение , че за 10 години откакто си на власт населнието ти е намаляло с 1М, а от оцелелите от управлението ти половината "живеят" под и без това занижения праг на бедността.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistчакай ве Бокото нали ходеше с някаф кмет!
75
2
 
23
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"КОНСТУЦИЯТА" НА БЪЛГАРИЯ КОЯТО ГЕРБ КОВЕ, ВСЪЩНОСТ Е НЕЛИГИТИМНА ЗАЩОТО ЛИКВИДИРА ДЕМОКРАЦИЯТА. АЗ НЕ ПРИЗНАВАМ ТАЗИ КОНСТУТЦИЯ...
74
4
 
26
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВА , Я КАЖИ КВО ПРАВИ ТВОЙТА МАЦКА В БАРСЕЛОНА ??? ТУКА ЧУВАМЕ ЧЕ СИ И КУПИЛ ЗА 3 000 000 ЕВРА МАЛКА КЪЩА , ДА СИ ГЛЕДКАТЕ ХЛАПЕТО...
73
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
миналата седмица Бойко каза - трябва да уча другите на Георграфия- за Гърция, Румъния, Италия всички говорят - за България никой не говори.Тази седмица рече - всички говорят за България и ни дават аз пример!кога казва истината - тогава или сега?
72
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво му е успешното, като хасиендата и мис бикини са си от преди председателството?
71
2
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НИЩО УСПЕШНО НЯМА ТИКВА
70
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фактите - България сама се изолира от двустранните преговори - Гърция - Македония и допусан ием Северна Македония, в което са заложени претенции към нас. България не води преговори с другите църкви за автономията на Македенската църква.България не постави въпроса за Дунавската стратегия. В България имаше протести на страдащи майки с деца-инвализи, а управляващите ги пренебергнаха и излязоха във ваканция, при това използваха гаменсик език срещу майките.
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачАми като ги няма суджуците за мезето така ще се кандилка. Сигурно нашия Дюрекс е изкарал домашната банкянска
68
2
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До Mr.STARBUCKSВключиха ли те "В Контакте", а герберче, с какво ще допринесеш за герберската защиат? С Плювки срещу Корнелия? А нещо да каеш за пиянството на Юнкер? Има ли формула Пиян Юнкер - успешен Бойко? Или всички сме от една порода, селяни-пияндурници?
67
29
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Пак ли ревете бе,Бузлуджанци..........
66
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че този фарс най-после свърши.Отделно че бяха продукта и 146 млн пари на българския данъкоплатец.Но не всичките са се изгубили де. Около 80% от тази сума беше открадната, пардон усвоиха усвоена от фирмите на ГЕРБ. Сега очаквам новите плочки около НДК да поп ат да джвакат и... РЕМОНТ на на Ремонта естествено. И познайте Кой ще го прави пак.
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самооценка на портиер : Нито една кола не угасна !! Успешен си . Облажилите се , заблудените , чу.***.ните , Филиповци и Столипиново ето 30 % за ,, успех" , а !
64
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корнелче, права си ама го кажи с думи прости че да те разбере целокупния прос народ: Това което се случи е едно, шест месеца Боко се мазняреше на Юнкер. Нищо повече. Полза нито за западните балкани, нито за източните, нито за никой. Това е той.
63
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тая оценка му я даде бай Юнкер... ;D
62
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНормално е простите да се радват на Простия. ЕЙ !!!!!!!!!!!!!!!!
61
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВервайтеУспокой се и не споменувай Лъжата,защото никой не и верва и никой няма да гласува за нея.Но това не означава,че трябва пак да правим бостан начело с човек,който казва ,че има два университета-бай Тош и Цар- вервайте ми.