Борисов в отчета си пред НС: Успешно еврошефството! Не PR

Корнелия Нинова не се съгласи, било "партийно мероприятие за рейтинга на един човек"
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 10:20, Камелия Цветанова
158

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се похвали с много високи резултати от българското председателството на ЕС, което според него безспорно е било успешно, каквато е и оценката на партньорите ни в общността и отсече, че това не е пиар кампания.

Червената лидерка Корнелия Нинова обаче го обвини, че го е превърнал в "партийно мероприятие за рейтинга на един човек".

Двамата се разминаха в оценките си в парламента, където министрите и Борисов дойдоха, за да представят доклада за свършеното от властта по време на еврошефството ни.

Според премиера институциите в България са показали, че са отговорни и могат да работят за европейските каузи.

"Съединението прави силата е смисълът на европейката кауза и трябва да остане като основен принцип на българската политика и за в бъдеще, а това председателство беше първото за България и беше изпитание на европейската идентичност, но ние показахме, че можем да работим пълноценно за постигането на европейските приоритети", отчете той.

Борисов се похвали още, че миналата седмица е получил поздравление от лидерката на Зелените в ЕП Ска Келер за успешното българско председателство на ЕС.

"Бяха преодолени различията по банковия пакет към Банковия съюз. Осигурихме плавен и навременен преход, гарантирахме кохезионната и общата селскостопанска политика", изреди той.

Премиерът отчете също значителен напредък по трите ключови енергийни пакета, напредък по Дунавската стратегия и срещу двойния стандарт на храните.

"Председателството ни осигури плавен старт на финансовата рамка за следващия бюджетен период, осигурихме обмен на мнения, има и нови предложения отделни предложения за цифровизация, което ще доведе до качествени работни места и ръст на икономиката, поставихме младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа, отпуснаха се допълнителни пари за образование и младежи", продължи Борисов.

Премиерът не пропусна да се похвали, че е успял да постави във фокуса на вниманието на страните от ЕС европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Още по темата

"Усилията ни бяха подкрепяни от всички, нашата визия е по-добра инфраструктура и дигитална свързаност, която да гарантира европейския им път, договорихме 11 транспортни проекти, цифрова свързаност, програма "Еразъм" за младежите", допълни той.

Въпреки постиженията, с които се похвали Борисов, опозиционната лидерка Корнелия Нинова обяви, че председателството е било голяма възможност за страната ни, но тя е била пропусната и шансът да се определи какво е бъдещето на Европа и на България е бил проигран.

"Председателството е добро като форма и организация, но със слаби политически резултати", обвини тя.

Според нея Европа сега е по-разделена от всякога и то по ключови въпроси – за миграцията, за бюджета.

Нинова е убедена, че страните от Стария континент са разделени на различни групи - Източна Европа срещу Западна, периферни държави срещу център, а българското председателство не е успяло да намери обединение и консенсус по въпросите, които генерират различни позиции.

Освен това за отбраната, сигурността и миграцията нямало резултати, а напротив задълбочаване на проблемите и конфликтите, смята чрвената шефка.

"Тук се даде най-ярък пример как не се прави, премиерът и кабинетът му не успяха да осигурят консенсус на българските институции и изолирахте президента и съвета на мъдреците", упрекна още тя.

Нинова упрекна кабинета дори и за търговската война и споровете между ЕС и САЩ, която според нея ще намали конкурентоспособността на европейската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хит в мрежата е едва държащия на краката си Юнкер . Този пияяяяница дал на б.б. отличен . От такива заслужава !
59
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа Островитянът Тиква и трътледтата му любовница са качили по едно десетина-двайсе килца, така като ги гледам.Сиреч ПреЦефателството направо си е било успешно. И доста мазно също.
58
1
 
21
 
! Отговори
БиБи преди 5 години
До мдаааааааМесю Юнкер да обръща по-малко внимание на пиенето.Онзи ден пак преплиташе краката. За дневния ред на ЕК: Тя през цялото време държеше Б.Б. изкъсо, опасявайки се от неговите изцепки. Този път той представляваше конникът без глава, обикалящ балканските столици без файда.През това време почти всички балкански държави си уредиха инвестиции от Китай, а Боце уреди заем от China 1,5 млрд. евро в брой за харчлък от МС. Уреди и една среща на върховете, на която Юнкер пак успя да се напие.
57
1
 
21
 
! Отговори
реалист преди 5 години
ЩОМ КАТО НИТО ЕДНА СЛУЖЕБНА КОЛА НЕ Е УГАСНАЛА, И НИКОЙ ЧИНОВНИК НЕ Е ОСТАНАЛ ГЛАДЕН, ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО Е УСПЕШНО. БРАВО. ПРОТЕСТИТЕ И КОРУПЦИЯТА НЕ СЕ БРОЯТ. ТЕ СА МЕЖДУ ДРУГОТО.
56
2
 
21
 
! Отговори
нашмъркани преди 5 години
"Успехът" е само в *** тикви,които похарчиха милиони за едно нищо.Търтеи и крадци,които изпълниха планът България да има само 4 милиона а след време -хич.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственикът на ГЕРБ даде месец да се реши конфликта с древна Скаптопара край Благоевград ! Както може да се очаква беше ЛЪЖА , ГОЛЯМА ДЪРТИЦА ЛЪЖА !!Светофар , другарю Борисов , светофар може да спаси разкопките . Магистралата е изградена от двете страни . Може и огромно кръгово кръстовище , другарю Борчо Борисов !!
54
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
От държавите от Западните Балкани само Македония получи покана за НАТО, останалите държави бяха подминати. Това означава, че върху териториятя на макетата ще цъфнат военни бази на САЩ, а за ЕС Зоран ще изчака. В момента ЕС се тресе от проблема за мигрантите , като разделението е богатата Западна Европа срещу бедните източни държави. Заич ще изчака.Баба Мей май че ще върне ВБр в ЕС.
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не ни искат в Шенген ?
52
1
 
14
 
! Отговори
мдааааааа преди 5 години
Юнкер : " Европредседателството на България беше много успешно , защото по "чуден" начин , дневният ред на Еврокомисията съвпадна с дневния ред зададен от България "
51
2
 
18
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 5 години
Осланям се на трезвата оценка на Юнкер. Залитна леко, шляпна ме зад врата да се подпре и каза, че българското председателство е било за пример. После ме попита къде е тоалетната.
50
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е простите да се радват на Простия.
49
1
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Гледам тука един видеоклип. След успешното европрецедателство, Юнкер здраво се поклаща. А уж ракийката щеше да е само за профилактика на червата;)))
48
1
 
16
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Виновни са комунистите! Всички са комунисти, всичко е БКП - ГЕРБ/БСП/ДСП/Атака!
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за отчет. Боко преди председателството 150 кила. Боко след председателството - 170 кила. Ами успешно си е!
46
1
 
17
 
! Отговори
мак преди 5 години
В България всичко е в упадък, ама бб не го вижда от пиедестала си, на който сам се постави. И все ни облъчват с председателството и как блести навън, защото други поводи за хвалене няма.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Валери Симеонов кога ще се извини на немската Депутстка за простотията си селска , а има ли смелоста
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце, кажи само- Юнкер ли даде оценката за председателството? :D
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА СА САМО ЗРЕЛИЩАТАСЕГА ОСТАНА ДА СЕ ОСИГУРИ И ХЛЯБАИНАЧЕ МИНАВАМЕ НА ПАСТИ
42
1
 
27
 
! Отговори
:) преди 5 години
Нахранихме няколко хиляди евротипчета. Опазихме ги от ГЕРБ електората в ромските гета. Супер сме.Мен малко ме тревожи следното: България е най-бедната и корумпирната страна в ЕС и сме на 2-ро място по измиране на населението в ЦЕЛИЯ СВЯТ!!!! Западните Балкани, приемането на Македония в НАТО и европредЦедателството НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ!
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не е успешно председателството, бе.Направихме зала за чудо и приказ0 за 15 милиона, при това откраднахме едва 7.Агнешкото беше превъзходно. Колите - супер модерни, Всички бяха целунати и прегърнати лично от председателя.От общо 300 милиона похарчени, по заповед на вожда се откраднаха само 10 %Юнкерът Иванчо беше постоянно обгрижван , за него целувките бяха много повече.Свинетка си купи нови чанти.Така, че всичко е наред