Борисов в отчета си пред НС: Успешно еврошефството! Не PR

Корнелия Нинова не се съгласи, било "партийно мероприятие за рейтинга на един човек"
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 10:20, Камелия Цветанова
158

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се похвали с много високи резултати от българското председателството на ЕС, което според него безспорно е било успешно, каквато е и оценката на партньорите ни в общността и отсече, че това не е пиар кампания.

Червената лидерка Корнелия Нинова обаче го обвини, че го е превърнал в "партийно мероприятие за рейтинга на един човек".

Двамата се разминаха в оценките си в парламента, където министрите и Борисов дойдоха, за да представят доклада за свършеното от властта по време на еврошефството ни.

Според премиера институциите в България са показали, че са отговорни и могат да работят за европейските каузи.

"Съединението прави силата е смисълът на европейката кауза и трябва да остане като основен принцип на българската политика и за в бъдеще, а това председателство беше първото за България и беше изпитание на европейската идентичност, но ние показахме, че можем да работим пълноценно за постигането на европейските приоритети", отчете той.

Борисов се похвали още, че миналата седмица е получил поздравление от лидерката на Зелените в ЕП Ска Келер за успешното българско председателство на ЕС.

"Бяха преодолени различията по банковия пакет към Банковия съюз. Осигурихме плавен и навременен преход, гарантирахме кохезионната и общата селскостопанска политика", изреди той.

Премиерът отчете също значителен напредък по трите ключови енергийни пакета, напредък по Дунавската стратегия и срещу двойния стандарт на храните.

"Председателството ни осигури плавен старт на финансовата рамка за следващия бюджетен период, осигурихме обмен на мнения, има и нови предложения отделни предложения за цифровизация, което ще доведе до качествени работни места и ръст на икономиката, поставихме младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа, отпуснаха се допълнителни пари за образование и младежи", продължи Борисов.

Премиерът не пропусна да се похвали, че е успял да постави във фокуса на вниманието на страните от ЕС европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Още по темата

"Усилията ни бяха подкрепяни от всички, нашата визия е по-добра инфраструктура и дигитална свързаност, която да гарантира европейския им път, договорихме 11 транспортни проекти, цифрова свързаност, програма "Еразъм" за младежите", допълни той.

Въпреки постиженията, с които се похвали Борисов, опозиционната лидерка Корнелия Нинова обяви, че председателството е било голяма възможност за страната ни, но тя е била пропусната и шансът да се определи какво е бъдещето на Европа и на България е бил проигран.

"Председателството е добро като форма и организация, но със слаби политически резултати", обвини тя.

Според нея Европа сега е по-разделена от всякога и то по ключови въпроси – за миграцията, за бюджета.

Нинова е убедена, че страните от Стария континент са разделени на различни групи - Източна Европа срещу Западна, периферни държави срещу център, а българското председателство не е успяло да намери обединение и консенсус по въпросите, които генерират различни позиции.

Освен това за отбраната, сигурността и миграцията нямало резултати, а напротив задълбочаване на проблемите и конфликтите, смята чрвената шефка.

"Тук се даде най-ярък пример как не се прави, премиерът и кабинетът му не успяха да осигурят консенсус на българските институции и изолирахте президента и съвета на мъдреците", упрекна още тя.

Нинова упрекна кабинета дори и за търговската война и споровете между ЕС и САЩ, която според нея ще намали конкурентоспособността на европейската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
4
 
! Отговори
обущаря преди 5 години
*** цървула имаме за премиер ... изглежда като ***, държи се като *** ... ми *** си е ( крадлив ром )
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте ни правили на будали, успешно беше само за Боршош
138
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма завист е паднала на приватизаторката на Техноимпекс.Не можа да се облажи от председателството и сега бълва змии и гущери.А я започна като магарето на сватбата, ама нямаше кой да и обърне внимание.
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
/От доброто Ви представяне хлябът ли поевтиня, ток, вода, парно...?
136
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 5 години
за теб да успя да си купиш остров покрай председателството а ние умряхме от глад за да има за теб
135
1
 
5
 
! Отговори
Хайде холан преди 5 години
"Това председателство беше първото за България..."Баце да не смята да живее(и управлява) с орлите????Следващо председателство може да има след 14 години*,а до тогава-я камилата,я камиларя!Може да няма ЕС,а може да няма и България.*докато се изредят отново всички по половин година,а ако има и нови членове...
134
1
 
7
 
! Отговори
бабе преди 5 години
Колко пари се пръснаха ,колко шум се вдигна-просто шарена пръдня! Отгоре на всичко се отчита в напълно празната зала, освен любимияму антураж,никой нямаше,ама това не го показаха по телевизиите,това се видя само по Евроком!
133
0
 
6
 
! Отговори
бай Дочо полицая преди 5 години
Ей, я да не псувате началнико,че оти паля патрулката и шъ въ окошаря.Па що сакате бре маскари, он не е учил у софийскио за държавник ,а у Симеоново за бандито.
132
2
 
6
 
! Отговори
Боршош преди 5 години
За мен беше супер успешно, по-успешно не съм имал
131
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
успешна беше само кражбата при ремонта на ндк
130
3
 
12
 
! Отговори
българин преди 5 години
подарявам целото правителство на брюксел срущу 2 филии с лютеница,може и срещу 1кафе на витошка
129
3
 
17
 
! Отговори
срам преди 5 години
Как така си позволихте да разярите Вожда на Западните балкани. Всъщност, изненади няма, всичко до което се докосне Борисов е пълен провал. И той го знае. Еврошевството също беше пълен провал. Особено във вътрешен план. Какво получи България? Нищо не получи, т.е. това еврошефство е напълно пропиляно. Еврошевството отиде при Южен поток, при АЕЦ Белене и всички останали провалени мероприятия. А Сидеров ще си го получи от мен на следващите парламентарни избори.
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Орешарски увеличи пенсиите с 10 %
127
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АХ, НЯМАШЕ ГО ГОСПОДИН БОРИСОВ ДА ПОДПРЕ ПРИЯТЕЛЯ СИ И МИЛА ДРУЖКА ЮНКЕРЧО. ПОДПРЯ ГО УКРОТО. А УЖ ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВАЛ.
126
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И то след като от 1 милион гласа 300 000 са ромейски, факт.
125
0
 
17
 
! Отговори
МНОГО ГРЪМ МАЛК ДЪЖД преди 5 години
ИНТЕРЕСУВА МЕ КАК СЕ ОТРАЗИ НА БЪЛГАРИНА ТОВА УЖ МНОГО УСПЕШНО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО. НАПРИМЕР, 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ ПОД ПРАГА НА БАДНОСТТА 314 ЛВ. ТЕ ПО-БОГАТИ ЛИ СТАНАХА? НЕ СА. ЗНАЧИ ЗА ТЯХ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.
124
0
 
26
 
! Отговори
Стършел преди 5 години
***, всички са *** и в този кабинет,но откъде вадят това нагло самочувствие2
123
1
 
20
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 124Да се хвалиш, че имаш 16% от гласовете е направо пародично и само гербер може да го измисли!Как така 16% ли - еми проста математика герберче - 32% за вас при по малко от 50% избирателна активност 32/2=16%При 7 милиона народ - тия които нямат право на глас (деца и затворници) да кажем 6,5 милиона = 1040000 гласа - с други думи държавните служители + роднини в най добрия случай. И с тия 1 милион гласа да управляваш съдбата на 7 милиона се нарича диктатура!
122
0
 
22
 
! Отговори
Шменти капели преди 5 години
До Iceblast88ГЕРБ е отдел кражби и продажби на бившата БКП. Майната им на заг.убен.яците, дето гласуват за тях!
121
0
 
19
 
! Отговори
Геш преди 5 години
До Анонимен 119С деби-и не ми се спори но само ще напомня че Станишев на когото изобщо не съм фен два пъти увеличи пенсиите с по 10 %-ако не можеш да смяташ това прави 20 % за 2 години а тъпан-ра не може ги стигне тия 20 % за 9 год !!! АНАДЪН МУ !!!