Борисов видя нов проблем: Не в нелегалните, а в легалните мигранти!

"Мигрантската вълна е намерила всички държави неподготвени"
109
Борисов видя нов проблем: Не в нелегалните, а в легалните мигранти!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проблемът вече не са нелегалните, а легалните мигранти, на които България трябва да предостави убежище, смята премиерът Бойко Борисов, който беше атакуван от червената шефка Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол, че кабинетът му не се справя с кризата.

Още по темата

Борисов обаче ѝ отговори, че и кабинетът на Пламен Орешарски, излъчен от БСП и ДПС, не е бил подготвен за бежанската вълна.

"Но истинският проблем сега не е в нелегалната, а в легалната миграция, защото всеки, който дойде на границата и поиска убежище, ние сме длъжни да му ги дадем", призна той и предупреди опозицията да е внимателна в изказванията си по темата с мигрантите понеже "има няколко подводни камъни, включително и в Хага".

"Следят ни и групи френски адвокати, и неправителствени организации за всяко изказване по темата заради правата на човека", каза Борисов.

Според него проблемът е, че легално миналите, които са в ЕС, трябва да се върнат в третите страни, от които са дошли, но възникват няколко въпроса как да стане това.

"Те също имат права, второ, когато ги върнат в България - къде да ги държим – в център от отворен тип, само че ние имаме рекордьори и от тази сутрин дори - един сириец го хващат 40 пъти на границата и пак го връщат в центъра", обясни още премиерът.
 
Според него темата с миграцията, ако беше решена и имаше категорична позиция на ЕС, "нямаше да се търкаля толкова години".

"По тази тема от всички протоколи, които се пазят, от моите изказвания в ЕС, ако има нещо, за което да ми е най-чиста съвестта, това е миграцията. Още от 2015 г. ясно на всички им казах, че това, което правят в момента ще доведе до катастрофа", посочи премиерът.

Той е убеден, че мигрантската вълна, заради войните в Сирия, Ирак, Либия, е намерила всички държави неподготвени, в това число и България.

"Аз съм човек, който винаги казва истината, това е важното, защото и вашето правителство, и нашето в началото не бяхме добре подготвени, нямахме подготвена жандармерия, гранична полиция, нямахме предпазни съоръжения, след това се промениха закони и от Брюксел дадоха пари и се купиха нови облекла, автомобили, термокамери и сега пазим границата на Европа добре и всички го казват това", настоя Борисов.

Иначе той призна, че заради тези 60 000 мигранти, които са минали границата ни, не може да се каже, че е била добре пазена преди години.

Според него Европа е длъжна на тези хора от страни, които са били колонии, но пък България не е имала такива.

Той беше категоричен, че не се е съгласил да се връщат мигранти отново у нас.

"Не съм се съгласил, не се съгласих и се надявам с подкрепата на парламента на удържим тази позиция, защото тя ще бъде атакувана сериозно, Гърция, Италия се съгласиха, от граничните държави, само ние не сме", настоя Борисов.

И все пак той увери, че на бежанците от войни страната ни е готова да помогне за известно време, а след това да ги върне в страните, от които бягат.

"Ако има война и хвърчат ракети от едната страна, от другата страна, ще им дадем убежище, ще се грижим за тях 2,3,6 месеца и после ще си ходят, и ние така сме бягали като са дошли османлиите", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни интересуват нито френски адвокати, още по-малко неправителствени организации.Няма те да диктуват живота на българина.ББ ако се съобразява с тях да е в личния му живот.Българите не сме му дали пълномощно да говори от наше име.Днес е премиер,утре е никой.България на българите,африканци,араби и НПОта вън.
82
0
 
3
 
! Отговори
пътя е навън преди 5 години
Няма разлика,легален,нелегален,то си е мигрант.И вънка от Европа.Докараха и чума,и други болести
81
0
 
7
 
! Отговори
точка преди 5 години
Войната в Сирия свърши.Всички араби от близкия изток и африканци които се възползваха от нея и нахлуха в европейските държави трябва да бъдат върнати там да възстановяват държавата.Всички са нелегални,независимо къде са регистрирани.Нямат никаква работа в Европа.Мястото им е в Африка и Близкия изток,не в България.Алгафаровци,Башуровци и подобни да си прехвърлят бизнеса в Сирия там ще са полезни.Престоят на всички у нас приключи.Стига са злоупотребявали с гостоприемството ни.Всичко си има край.
80
0
 
7
 
! Отговори
Противоречие преди 5 години
Бойко си противоречи! Хем бегълците имали права и не може насила да се връщат там, откъдето са влезли, хем ние ще приемем наистина нуждаещите се, но след 2-3 години те щели са си ходят, откъдето са дошли? Е, и как ще ги накара Бойко да сторят това, те нали също имат права? Кого залъгва, да не сме малки деца? Само твърдо "НЕ!", като Унгария, може да ни спаси! Никакво шикалкавене! Не е по- хитър от Меркел и Макрон, изобщо да не се заблуждава! България на потупвания по раменете не вярва!
79
0
 
3
 
! Отговори
Млад лекар преди 5 години
Братя българи,завършвам медицина!Успешно се учих,но нека да науча и начин за овладяване високо кръвно!Това да го сподели премиера,как си е излекувал кръвното,по каква рецепта и кой лекар!Искам опит да споделя!!!
78
3
 
13
 
! Отговори
патриот преди 5 години
Това е краят на България. Всеки чужденец идва тук и се самонастанява. Ако народа не свали Бойко от власт с България е свършено.
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следяли го.....А нощно време идват ли Мишо Бирата и Ваньо Танов да ти шушнат на ушето??
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви легални мигранти, какво убежище? Няма нито легални, нито нелегални - това е България, никой не мигрира в България, само минават от тук, кой ще иска убежище в България, ако ги пратят насила в България няма и ден да стоят, ще предпочетат да се върнат в собствените си страни - Сомалия, Мали, Чад, Либия, Афганистан - там ще живеят по-добре.
75
0
 
15
 
! Отговори
:)) преди 5 години
..."Следят ни и групи френски адвокати, и неправителствени организации за всяко изказване по темата заради правата на човека", каза Борисов.--------------А нощни таласъми следят ли Борисов? А сенката на Сретен и\или в сънищата да го спохождат такива като Чората и още 150+ (-) неразкрити убииства по време на Боко управление, а?
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПИТАМ ВСИЧКИсамо джндъри са ти в главата бе ***, смени си пола и се успокой
73
2
 
11
 
! Отговори
до № 77 преди 5 години
Проблема е че БНА произведе много ***, които освен да лапат пенсии 1000лева са едни търтеи на държавата. Победили са капиталистите и те са станали такива.Търтеите управляват и завличат държавата.
72
1
 
15
 
! Отговори
, преди 5 години
..."Следят ни и групи френски адвокати, и неправителствени организации за всяко изказване по темата заради правата на човека", каза Борисов.Има НПО-та и други навлеци има проблем, няма НПО-та и други навлеци няма проблем. Че обявете ги за незаконни и ги изгонете от държавата!!!
71
9
 
1
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Два-три про-хидроинженерни и курнелистически простаци-*** съсипват без друго жълтеещия сайт - отказвам се, толкова сте ***, че дори не сте забавни.Дебат ли? Само тролене, лозунги с цветовете на дъгата и гордост от собствената ви простащина. Хайде, гноясвайте си със здраве.
70
9
 
0
 
! Отговори
до № 77 преди 5 години
По-спокойно ,нали ЕС-Европейския съюз ни защитава.Химна на България-Мила Родино ти си земен рай....е безсмислен сега. 365 дни съм служил ,че и със задръжка на селски тарикат Тодор Живков, но нещата се повтарят пак селски тарикат управлява.
69
3
 
28
 
! Отговори
ПИТАМ ВСИЧКИ преди 5 години
Какво би станало, ако ние по-възрастните служили в БНА си изпълним клетвата буквално и с оръжие в ръка защитим НЕПРИКОСНОВЕНИТЕ ГРАНИЦИ на Родината ? Не сме забравили да боравим с АК47. ***, ЕС "стойности", НПО-та и пр. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ, Процесът на ислямизация на Европа е БЕЗВЪЗВРАТЕН ако не се спре СЕГА ! Ако се наложи и с оръжие.
68
4
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
дано си получи заслуженото Слугата-Господар!!!
67
2
 
26
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Бойко, ще ти повярвам, ако се държиш в Брюксел като ВИКТОР ОРБАН. Уви разликата между него и тебе е огромна. Тази седмица в Берлин ОРБАН показа пред Меркел, че има топки и и басма не и цепи. Защо не присъединиш България към ВИШЕГРАД ? Направи го и ще ти повярвям, а иначе както обещаваше в Берлин 2014 за КТБ и нищо не направи - КАК ДА ТИ ВЯРВА ЧОВЕК ?
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Които напрви войните н Ирак, Либия и Сирия да си вземе и емигрантите и още който ги покани също да си ги вземе. Как така който дойде при нас дори е легално да го приемем? Ами ако дойдат милиони от Афганистан и тех ли ще приемем. Та там няма война. България върви към затриване.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следят ни и групи френски адвокати, и неправителствени организации за всяко изказване по темата заради правата на човека", каза Борисов. za tova e prav BORIS. IMA ANGAJIRANI HILIDI SOROSOIDI PO MEDIITE DA SLEDIAT VSIKO EDNO IZKAZVANE UNGARIA SE IZCHISTI OT P::::::I SOROSOIDI PONE
64
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
продължениеАко дедите ни са "бягали,когато дошли османлиите",България да е изчезнала още преди 5-6 века!!!!!..Предупредих ви че тоя ще ни похарчи за тия.. "бежанци",вие му се хващате на въдицата,че уж бил "категорично отказал" връщане у нас на мигранти.Може и да не ни връщат,но тоя ви каза:-ЩЕ ПРИЕМАМЕ НОВИ!!!!!.."за 2-3-6 месеца"...Демек,"ДО АМИНА"...ето ЧАСТ от попарата му,която ще сърбаме ние след като го изтеглят за заслуги на Бахамите.