Пиринска Македония е наша... Но не си изиграхме картите добре!

Можехме да бъдем фактор при спора за името на Македония
Обновена: 13 юли 2018 22:34 | 13 юли 2018 22:33,
151


"България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме козовете си пред евроатлантическите ни партньори в казуса за името на република Македония. Крайно време е в България да бъде изградена надпартийна политическа стратегия по отношение на Македония", каза в студиото на Bulgaria ON AIR докторът по статистика и демография в БАН Спас Ташев.

Специалистът от БАН напомни, че Русия винаги е заявявала претенции, че иска да има присъствие в Македония и обясни, че македонизмът като идеология в дълъг период от време се определял като антируски.

"Македонизмът и Македония се представяха като нещо автентично, но това се оказаха илюзии. Чрез тези механизми на въздействие Русия не успя да предотврати бавната евроинтеграция на Македония", добави Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Във връзка с позицията на Сърбия, академикът посоче, че държавата не декларира готовност за членство в евроатлантическите структури и се е оказала една от руските точки на влияние.

"С този акт на отваряне на вратите на НАТО към Македония се прекъсва сръбско-руското влияние, но пък се открива възможност за прогръцко влияние", предрече Ташев.

Специалистът изрази съжаление, че България не взе участие в процеса на обсъждане на името на република Македония и предположи, че причина за това е отсъствието на национална стратегия на България по отношение на Македония през последните 29 години.

"Много пъти искаме да чуем нещо от македонските политици, но знаем, че дори и да го искат не могат да го изрекат. При управлението на Заев също не можем да очакваме радикална промяна в политиката на Македония. Ние пропуснахме шанса си да бъдем фактор", каза още Ташев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
1
 
! Отговори
МИРО: преди 5 години
ИСТИНА-ЗАКОН!!!Който,Бойко си обича!Бойко първи го отрича!Знаем тиква е голяма!И като него втора няма!!!
56
3
 
16
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Горд Македонец 88Скрий се в мишата си дупка бе "македонецо" упс извинявай бъдещ албанецо. Учиш ли езика албански, а? Учи го, че до 10-15 години ще ти трябва и тогава пак викай пред шиптърите, че си македонец. След това ако успееш да избягаш ще ревеш на българската граница да те пуснат и ще си най-големия българин, но ако съм аз там никога няма да те пусна и ще те оставя на албанците да те изядат жив. Това заслужаваш промита чутуро.
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт! Македонците като цяло са все още под влиянието на сръбската пропаганда.Те се държат добре с българите САМО докато получат възможност да пътуват с наши паспорти. След това веднага започват да се държат постарому. Неблагодарни за помощта и страшно лицемерни, при това дебелоглави! В заслеплението и злобата си, тези наши кръвни братя избягват да погледнат истината в очите: пренебрегвайки възможността да се нарекат българи, каквито са, скоро ще попаднат в клещите на Албания. И го заслужават!
54
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога македонците няма да поискат да ги управляват чукундурите в София ,и останалите българи да им се присмиват на хубавия диалект или да ги карат на сила да си кълчат езика на книжовен български!Не малко макета признават ,че Гоце,Даме ,К.Пърличев са били българи ,но те сега си имат държава и се чувстват македонци.Ако България насила вземе Вардарско то те ще потърсят закрила от Сърбия в това въобще не се съмнявайте .
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84 Ако братовчед ти беше в USA щеше ли да има право да се чувства американец?Има държава,има нация това е съвременото понятие за нация!Австрийците признават немския език за свой ,но се възприемат за австрийци не за немци.
52
3
 
9
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Шопо 84Да такава е горчивата истина, но много празни чутури от така наречените "македонци" или не искат или не могат да я разберат. Проблемът им обаче си е само и единствено техен. Те са толкова заслепени от злоба към своите истински братя българите, че не виждат реалната опасност, а тя е, че скоро на тези "македонци" ще им се наложи отново да променят и език и националност и ще проговорят на албански и ще са най върлите албанци този път. Така е когато са с промити мозъци и празни чутури.
51
4
 
15
 
! Отговори
Станимир преди 5 години
Сръбският Крал нали попитал едно момиченце каква е ,сръкиня или македонка.А детето отговорило БЪЛГАРКА.След което Кралят и зашливява плесница.И това вече прелива чашата и ВМРО-то му изпраща ,,честитката''.И в Марсилия си го получава от Владо Черноземски,който е родом от с.Каменица,днес квартал на Влинград.
50
3
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Моята баба е българка родена България , Но Ньой я прави македонка...И сега аз съм българин,но братовчедите оттатък границата-македонци ...Долу Ньой !
49
5
 
17
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
След насилственото отделяне на тази Българска територия Македония там са започнали сръбските репресии над българското население. Имало е много бой и убийства от сръбските власти върху българите. Започнало е насилствено изучаване на сръбски език, забранено е било всичко българско дори да говорят на български език. Както казваше историкът Божидар Димитров мир на праха му македонския език се е получил от българския написан на сръбска пишеща машина. Това е истината, която сега всички отричат.
48
5
 
9
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Анонимен 81Да ти кажа нямам такива наблюдения, но щом казваш. Може пък да знаеш нещо, което аз не знам. Каквото и да е историята е една и тя е, че по времето на националния предател Г.Димитров и сръбския Тито територията Македония, която продължавам да твърдя е чисто българска с българско население и е била насилствено откъсната от България с разрешение на Сталин, който е искал от Тито безприкословно подчинение. Тито обаче си е гледал интересът и е изиграл Сталин.
47
4
 
8
 
! Отговори
А стига де!!! преди 5 години
Стига лакомия де, те македонците ни мразят от сърце, ама ние брато та брато, Македония е наша! Значи Крим не е Руски според Росица Плев.елиева, ама я какви уста е отворила за Македония ссекаш уи ***! Хайде холан спрете се всеки сам да се определя какъв е!
46
5
 
7
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Анонимен 71Нещо си сбъркал маке. Рано или късно България ще си върне територията до Охрид Македония, защото както много пъти съм писал това е област (територия), а не държава и македонска нация никога не е имало, няма и няма да има. Населението в тази област (територия) е с промито от сърбите самосъзнание, но не това е най важното, а това, че албанците се роят като *** и скоро българите с промито самосъзнание там ще бъдат претопени.
45
4
 
6
 
! Отговори
Миро: преди 5 години
Закон-ПравилоКойто, ТИКВАТА харесва,после яко му го той намества!!!
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късо България ще върне Пиринска Македония.
43
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е изключително богата държава на природни ресурси ,особенно на нефт и злато ,и там живеят много умни,кадърни и милеещи за България хора!Направо си е грях България да изпусне такава силно развита икономика,и ако трябва 3та Балканска война ще потпалим за да приопщим към майка България тази за чудо и приказ територия !
42
8
 
1
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
Пиринска македония е на нато.пари имат но колко ще устискат знае само ердоган
41
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Татари, монголци, тангра но на Китайците им лижете задните части за инвестици.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да припомним че братята ви Гърци от Етиопия идват и побеждават в Троянската война. И от тогава сте ни заробили в материализма и ухолен *** живот.
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да припомним че братята ви Гърци от Етиопия идват и побеждават в Троянската война. И от тогава сте ни заробили в материализма и ухолен *** живот.
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не отидете и да попитате народа от Пиринско, коя столица предпочитат Скопие или София ???