Пиринска Македония е наша... Но не си изиграхме картите добре!

Можехме да бъдем фактор при спора за името на Македония
Обновена: 13 юли 2018 22:34 | 13 юли 2018 22:33,
151


"България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме козовете си пред евроатлантическите ни партньори в казуса за името на република Македония. Крайно време е в България да бъде изградена надпартийна политическа стратегия по отношение на Македония", каза в студиото на Bulgaria ON AIR докторът по статистика и демография в БАН Спас Ташев.

Специалистът от БАН напомни, че Русия винаги е заявявала претенции, че иска да има присъствие в Македония и обясни, че македонизмът като идеология в дълъг период от време се определял като антируски.

"Македонизмът и Македония се представяха като нещо автентично, но това се оказаха илюзии. Чрез тези механизми на въздействие Русия не успя да предотврати бавната евроинтеграция на Македония", добави Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Във връзка с позицията на Сърбия, академикът посоче, че държавата не декларира готовност за членство в евроатлантическите структури и се е оказала една от руските точки на влияние.

"С този акт на отваряне на вратите на НАТО към Македония се прекъсва сръбско-руското влияние, но пък се открива възможност за прогръцко влияние", предрече Ташев.

Специалистът изрази съжаление, че България не взе участие в процеса на обсъждане на името на република Македония и предположи, че причина за това е отсъствието на национална стратегия на България по отношение на Македония през последните 29 години.

"Много пъти искаме да чуем нещо от македонските политици, но знаем, че дори и да го искат не могат да го изрекат. При управлението на Заев също не можем да очакваме радикална промяна в политиката на Македония. Ние пропуснахме шанса си да бъдем фактор", каза още Ташев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Единият македонски войник е клекнал в храстите, а другият му подава тоалетна хартия. Останалите двама македонски войници са отпуска и почиват на Халкидики. Помагайте си сами.
16
10
 
7
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Само Ердоган да не каже,че България е негова!Русия и Турция са приятели сега.Русофилите ще си счупите краката да слагате фесовете.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18ББ се провали
14
3
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Какъв е този илюзорен "македонски идентитет", щом са готови да го продадат за един български паспорт!? През 1988-1991 г. положението в България беше неизмеримо по-тежко отколкото е днес в Македония. Режим на тока, дефицит на стоки от първа необходимост, липса на горива по бензиностанциите, беднотия. Въпреки това НИТО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН не си извади югославски паспорт, макар че тогава Белград даваше югославско гражданство на хора от Благоевградска област по облекчена процедура.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябва да съжаляваме за нищо спрямо македония, празни кратуни си имаме предостатъчно, ще ни дойде в повече още безмозъчни празни кратуни.За чукари и дебели чутури хайде няма нужда.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5 България никога не е искала македонски език, много добре знаем историята. но пак питам, какво ще направите вие за да промените положението? Как да се премахне съществуването на изкуствената държава Македония? Как предлагаш, че трябва да се реши тоя проблем, ама без дрънканици, конкретно. В дрънкането много ви бива, ама за друго нямате мозък и за пет пари.
11
7
 
8
 
! Отговори
макета преди 5 години
само баретите ще ги оправят тея дървени, кухи, инатливи, завистливи, комплексирани мак- глави......
10
9
 
11
 
! Отговори
Логично е преди 5 години
щом Пиринска Македония е на СЕВЕР от Гърция да се причисли към Северна Македония. Да не сте спели, братя българи ! Въпрос на време е, гърците пак ни изиграха. Ще видите, че когато Северна Македония влезе в НАТО, за да се подсили, трябва малко да се разрастне. А познайте как.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9 Глупости на търкалета. Абе какви сте такива, все да наливате масло в огъня. За какво е нужно това? за какво са всички тия ревове, тия прокоби и предсказания? България е била разкъсвана стотици пъти и никой да не си въобразява че ще я къса още. Държите се като предатели на собствената си държава.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8НАТО го спря
7
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То южен поток го спря любимият ти Орешарски.
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости! Защо ѝ е на България да се вдетинява и да прави лиготии като Гърция? Македония си е Македония и винаги така ще ѝ казват. Франция е кръстена на Франкия, която е била немска държава, вие да виждате немците да оревават света, че искат Франция да си промени името? Или Русия да го иска то Беларус? Или Нова Зеландия и Холандия (Стара Зеландия е там)? България нищо не печели от това, никой не печели от това! Поне Македония вече не се казва БИВША ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА...
5
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България получи за награда македонски език за отличното европредседателство и спирането на Южен поток и Белене.
4
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав e и то много обаче Жельо Жабата беше първия, който призна Македония българина е екстремист 30 години все демократи го оправят и ходи все оправен. Българин е диагноза не националност за макетатa може би е по-добре да стоят далеч от крадци и мошеници като нас
3
5
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ преди 5 години
Като нямаш карти, гледаш как НАТО си раздават картите.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния ***, който много дрънка . Нищо не сме проиграли и не можем да бъдем фактор, защото никой не го пожела. Ние не сме сърби, ако ме разбирате. Не е хубаво когато някой си играе с тези неща и разравя старата история. Това каквото е било не може да се върне. И спекулациите с това нещо трябва да престанат.
1
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция и Албания държат Западна Северна Македония. Останалата Северна Македония ще се подели между Гърция и Сърбия.