Пиринска Македония е наша... Но не си изиграхме картите добре!

Можехме да бъдем фактор при спора за името на Македония
Обновена: 13 юли 2018 22:34 | 13 юли 2018 22:33,
151


"България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме козовете си пред евроатлантическите ни партньори в казуса за името на република Македония. Крайно време е в България да бъде изградена надпартийна политическа стратегия по отношение на Македония", каза в студиото на Bulgaria ON AIR докторът по статистика и демография в БАН Спас Ташев.

Специалистът от БАН напомни, че Русия винаги е заявявала претенции, че иска да има присъствие в Македония и обясни, че македонизмът като идеология в дълъг период от време се определял като антируски.

"Македонизмът и Македония се представяха като нещо автентично, но това се оказаха илюзии. Чрез тези механизми на въздействие Русия не успя да предотврати бавната евроинтеграция на Македония", добави Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Във връзка с позицията на Сърбия, академикът посоче, че държавата не декларира готовност за членство в евроатлантическите структури и се е оказала една от руските точки на влияние.

"С този акт на отваряне на вратите на НАТО към Македония се прекъсва сръбско-руското влияние, но пък се открива възможност за прогръцко влияние", предрече Ташев.

Специалистът изрази съжаление, че България не взе участие в процеса на обсъждане на името на република Македония и предположи, че причина за това е отсъствието на национална стратегия на България по отношение на Македония през последните 29 години.

"Много пъти искаме да чуем нещо от македонските политици, но знаем, че дори и да го искат не могат да го изрекат. При управлението на Заев също не можем да очакваме радикална промяна в политиката на Македония. Ние пропуснахме шанса си да бъдем фактор", каза още Ташев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора Македония си е България
96
1
 
7
 
! Отговори
никога повече в маке преди 5 години
ходил съм в македония с кола в скопие щом видат българските номера и ни псуват на *** татари веднъж в едно заведение не ни донесоха кафе щото сме татари и сме окупирали пирин никога нема да ходя там повече в сърбия се отнасят по-добре с българите
95
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не може да формира общонационална стратегия към Македония докато БК(С) П е фактор в политиката.Още основателя на Партията Благоев декларира, че не е българин, а македонски славянин. Г. Димитров пък се опитва да подариПиринския край. За тази партия и сега руско-ръбските интереси в Македония са по-важни от българските.Национални предатели от основаването си, че и досега.
94
8
 
14
 
! Отговори
Алоу, автора преди 5 години
Защо в публикацията си използуваш само името Македония? Тази държава вече се казва Северна Македония, е Заев е не македонски, а северномакедонски президент. С това наименование България е тотално прецакана защото Македония вече е само в Гърция и е логично Северна Македония да е част от нея.
93
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ НИ ТРЯБВАТ СЪРБИ И СЪРБОМАНИ,ТОВА С ИКОНОМИКАТА Е ОБИДНО ДОРИ ПОВЕЧЕ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ОТКОЛКОТО ЗА СКОПСКИТЕ СЕЛ..ЦИ КОИТО ЗА ЕДИН И ТО НЕДЪЛЪГ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ СЕ ОТКАЗАХА ОТ КОРЕНА СИ!!!Отделно от това за десет години половината бяха убедени че са наследници на елинофила Александрос с баща Филипос и майка Касандра!НА МЕН МИ Е ОБИДНО ПОДОБНИ ЗОМБИТА ДА СА МИ СЪНАРОДНИЦИ.Страшно е обаче ТУК У НАС какво става,а именно по някои И ТО ЧЕТЕНИ ДОСТА САЙТОВЕ тече неподправена МАКЕДОНИСТКА ПРОПАГАНДА!!
92
5
 
15
 
! Отговори
Много е просто преди 5 години
Дами и Гопода, Представете си че България е богата - независима страна с развита икономикауправлявана от мислещи за РОДИНАТА си хора, сигурно тогава Северна Македония щеше сама да желае да се присъедини към прародината си България.
91
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички са експерти по "македонския" въпрос, ама всички проспаха Никос Груевич и братовчед му Сашо Миялкович и сръбската им връзка ...За 10 години на власт във Фиром направиха толкова много за сръбската кауза, че няма накъде повече. Даже 450 000 "македонци" гласуваха за тях, дори след чудовищната корупция, разкрита от Заев. Каракачановото "ВМРО" и уж патриоти защо не започнат чистка на сръбските елементи, като ВМРО на Иван Михайлов П.С. Бивши комунисти и проБГ стратегия ... смешки
90
3
 
17
 
! Отговори
21 век е.. преди 5 години
Македонският "проблем" е подобен на холандско-белгииския, единия говори на холандски, а другия на фламандско-белгииски и се разбират. Нашта е същата с макетата, само дето сме си диви балканци и все се самоопределяме и делим, а там хората се смеят- правят си майтапи по тоз повод и по-важното живеят добре, има даже градове на т. нар. им граница. Има даже заводи построени върхо държавните им граници. Виж на футболен мач се делят
89
14
 
3
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 5 години
До 105Не го казвам аз, че Русия е победителя във ВСВ казва го историята, а това кой как живее в днешно време е съвсем друг въпрос, който няма отношение с войната. Пак ти повтарям чети за плана "Маршал". Така и аз мога днес съм клошар, а утре някой ми изръсва един камион с пари и ставам най-богатия и влиятелен бизнесмен, а какво ще кажеш тогава дали няма да живея по добре от теб? Така, че недей да правиш такива сравнения с победители и начин на живот след войната.
88
10
 
6
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 5 години
До 129Доста глупости си написал. И след като германците живеят по-добре от руснаците, което не отричам това ги прави победители ли? Ти си с доста примитивно разбиране за нещата да знаеш. А за плана "Маршъл", с който САЩ ги вдигат от прахта и ги правят отново държава нещо да кажеш? В Германия САЩ са изсипали толкова пари, колкото малката ти главичка не може и да си представи. Е сега изясни ли ти се, защо и как са се възстановили германците и, защо живеят по-добре от руснаците?
87
13
 
12
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 5 години
До Сата НАТО 131И като е със затихващи функции, защо прехвалените в *** от НАТО и САЩ не смеят да ги нападнат би ли ми обяснил? А относно достигането на Ламанша за руснаците не е никакъв проблем те и сега могат да го достигнат и не само него. Руснака може да отиде където си поиска по света и никой не може да го спре, но не го прави, защото няма интерес. Виж САЩ са друга бира те искат да лапнат богатствата на света и са се прицелили в Русия, но помни ми думата много ще сгрешат и ще реват.
86
12
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
До ВЕЛИКАЯ РОССИЯТи май още малко и ще обявиш Германия за победител във ВСВ, а?--------------- Германия Е победител във ВСВ. Целта на войната е била да се отслаби СССР, който е можел да достигне с войските си до Ламанша. След превантивното нападение на Хитлер, 20 млн азиати са заминали във вечните ловни полета, а *** сега е регионална сила със затихващи функции и загубени половината територии.
85
5
 
8
 
! Отговори
до 129 преди 5 години
До ВЕЛИКАЯ РОССИЯВойните се водят ,за да може победителят да живее по-добре от победения-Живее ли по добре руснака от германеца и японеца ? Ако имаш малко пипе ще си отговориш. И ако руснаците живея по-зле от германци и японци ,те победители ли са или победени?
84
4
 
20
 
! Отговори
Българска Македония преди 5 години
Абе драги ми насила славянизирани Болгоградски същества в България , част от сегашна Македония принадлежи на Баългария вижте старите карти на Османска Империя вместо да се хипнотизирате с Руска литература
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много точен анализ на Ташев. Каза много точно, че Сърбия не иска НАТО. Дестинациите на македонстването, македонщините, "двете истории" и т.н. е ясно от къде се покровителстват.
82
9
 
8
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 5 години
До Анонимен 124Поредният изпращял психар с налудничавите си твърдения. Значи Русия е изгубила всичките си войни,а? Ми, защо още я има тогава на картата на света бе умнико? Ако беше така отдавна нямаше да съществува като държава и то не каква, а такава, с която дори САЩ се съобразява. Ти май още малко и ще обявиш Германия за победител във ВСВ, а? А да те питам къде е Хитлер, че нещо не го виждам? Да не сте го скрили вие албанските македонци ?
81
7
 
7
 
! Отговори
Кефалия преди 5 години
До Петрич 100Дали ке посмееш да дойдеш у центъра на Петрич да го кажеш тва?! Ке те тепаме до посинванье, ей!
80
6
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
По далеч от Русия и Македония и всичко ще е О.К.Не е добре да имаме ненормални приятели.
79
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм *** и вие сте прости.Б.Борисов.
78
9
 
9
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 5 години
До Анонимен 122Още един мечтател. Абе ей хубаво ви го е казал Гордия Българин, ама вие сте твърде вдлъбнати и не можете да го разберете. Русия с НАТО не можете да я уплашите мушмороци смешни. НАТО съществува само, за да помага на САЩ и за нищо друго. Вие ще сте поредното пушечно месо, което САЩ ще използват за мисии по света за личните си цели. НАТО не могат да се противопоставят на Русия по никакъв начин и с вас и без вас е все тая СМЕШНИЦИ. И макетата се взели за нещо ще ме разплачат от смях