Акцизът на бездимните цигари – нагоре. БСП: Посегнахте и на бирата!

Управляващи и опозиция в яростен спор за пушенето, пиенето...
18 юли 2018 12:15,
67
Акцизът на бездимните цигари – нагоре. БСП: Посегнахте и на бирата!
Снимка: Reuters

Акцизът на бездимните цигари в крайна сметка ще бъде вдиган поетапно. Това решиха депутатите със 101 гласа "за" и 63 против на първо четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Според вносителите от ГЕРБ промяната се налага заради загубите в бюджета, тъй като нагреваемите цигари са със значително по-нисък акциз от конвенционалните, а търсенето им главоломно е нараснало.

Още по темата

Управляващите настояват и че бездимните цигари не са по-малко вредни от обикновените, а при сегашния акциз в хазната влизат само - 0.93 ст. срещу 3,54 лв. за конвенционалните цигари. Затова при следващото обсъждане на законопроекта ще предложат плавното повишаване на акциза - 40% от акциза на конвенционалните цигари.

Опозицията пък е на мнение, че сега не е времето за промени в акцизните ставки, а в края на годината - при гледането на бюджета. Червените също не са убедени дали бездимните цигари наистина са толкова вредни, колкото и обикновените.

Това даде повод на управляващи и опозиция да си разменят взаимни нападки за лобизъм и реклама на определени производители на тютюневи изделия.

Румен Гечев от БСП настоя, че не е доказана все още вредата от бездимните цигари и че не е основателно да се правят тези промени в средата на годината.

"Всички цигари са вредни, но е ясно, че тези, които съдържат никотин и токсични вещества, са по-вредни от тези, които са само с никотин", коментира социалистът.

Червеният Георги Гьоков пък заподозря, че законопроектът на управляващите е в полза на производителите на конвенционални цигари.

"Това не е ли в ползва на производителите на конвенционални цигари? Премиерът ви каза, че трябва да оттеглите законопроекта. Забелязвам някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ", каза той.

В отговор пък шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова настоя, че социалистите са се превърнали в рекламни агенти, а БСП в "Рекламна агенция за България".

"Вие сте лобистите. Вие бяхте рекламни агенти за производителите на тези цигари. Имате по-голяма грижа за печелбата на тези производители", контрира тя.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пък настоя, че дори да има малък шанс тези цигари да са по-безвредни, трябва да им се дадат по-преференциални условия. Затова и патриотите са се съгласили в крайна сметка да има повишаване на акциза, но плавно.

От ДПС пък категорично отказаха да подкрепят проекта, тъй като според тях в момента не е нито времето, нито мястото да се правят такива промени.

С промените в закона се въвежда и задължение за облепване с бандерол на бирата в опаковка над 5 литра. Целта на промяната е оптимизиране на контрола по отношение продажбите на бира.

"Да не говорим само за цигарите, а и за бирата. От ГЕРБ искат да вдигнат и наливната бира. Защо искате да вземете и това удоволствие. Кое ви накара да посегнете и на бирата на българските граждани", скочи червеният Драгомир Стойнев.    
        

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 5 години
До ааааПрекалено големи издания с имената си стоят зад тези статии. Тук е клюкарник и всеки казва кой какво чул, даже нашите сайтове не са критерии, тъй като си личи че са силно платени от Филип Морис, но имена като Reuters и CNBC, не публикуват казал рекъл... а стойностни анализи
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МилаАз също говоря от гледна точка на пушач сменил цигарите с Iqos и съм много доволен. Но всичко е въпрос на предпочитания. Все пак най-добрия начин е да се спре пушенето.
58
0
 
5
 
! Отговори
Мила преди 5 години
До аааааз съм пушач от доста години и смених цигарите с Iqos, преди няколко месеца. Първият месец сякаш имаше положителна промяна, но след това омръзва изключително бързо, получих гадене от миризмата на загрят тютюн и го хвърлих. Не вярвам, че си заслужи инвестицията
57
2
 
2
 
! Отговори
аааа преди 5 години
До MitkoАмериканците още са в процес на изследване, и няма официален доклад на FDA. Това, което цитираш са мнения на хора (подобно на твоето) на база ЕЖК.
56
0
 
3
 
! Отговори
Stepan преди 5 години
До MitkoАз прочетох, че акциите на Филип Морис са се сринали заради недостатъчното търсене на Iqos в световен мащаб, а те били инвестирали милярди в технологии. ФМ върви към срив
55
1
 
3
 
! Отговори
Mitko преди 5 години
До aaaaСтатиите са от CNBC, Reuters and Wallstreet Journal. Предлагам всеки да ги прочете преди да почнем да величаем поредния ***:"FDA advisors says evidence doesn't back up Philip Morris' claims", "US senators ask FDA to reject Philip Morris' Iqos", "FDA Scientific Committee Says IQOS is too risky".. и още много и много. Сега се водят разговори в ЕС да им се увеличи акзиза навсякъде, а в Сърбия от Нова година и те ще увеличат. С две думи, нов канцерогенен ***, с по-добър маркетинг
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а на каква химия ухае "хиита" не е истина, като изгорял бакелит миришат, но и е близко до запалена гума, а отделно пластмасата вътре е екстра за здравословно пушене.
53
4
 
5
 
! Отговори
aaaa преди 5 години
До Mitko D.и кой свят ги обявил за токсични и са спрени?
52
5
 
5
 
! Отговори
Mitko D. преди 5 години
Продължават с платените реклами на токсичния iQos и снимките с бранда, които целят покрай всички тези безсмислени статии да ни набият технологията в главите. Светът ги обяви за токсични и ги спират, а ние още караме служителите на Филип Морис да пишат постове и да ги рекламират. Срамота
51
3
 
3
 
! Отговори
тези"цигари&quo преди 5 години
ХИМИЯ.Нищо не трябва да се вдига, но кой каза, че цигарата от снимката е по безвредна?Във филтъра или по-точно пред него има навит целофан(бил био не знам си какво), но е чиста пластмаса, която след нагряването се е превърнала в камък и е вид полиактид, ако я развиете и запалите гори идентично като целофан(капещо огънче) Пластмасова чашка или бутилка била вредна, а тук ядишаме и се вижда, че се гьонасала след нагреването. Съжалявам, че си купих това преди да се осведомя. Не бъдете бели мишки.
50
3
 
6
 
! Отговори
бай йух преди 5 години
цигарте са полезни. Всички непупшачи умират след определена възраст!
49
14
 
11
 
! Отговори
НЕ пушач преди 5 години
Цигарите са евтини.Най малко 15 лв трябва да стане кутия цигари.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е най-добрия политик на Балканите, да си го вземат в Босна и да ги управлява.В Словения и Хърватска най-много да му връчат маркуча в някоя РСПАБ.
47
3
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Всички се ядосвате, ама купувате всяка сутрин от лафките на дебелия! Срам и позор.
46
4
 
15
 
! Отговори
hahahha преди 5 години
Ще ме фаната за фалангата тия селски тарикати, ей я Сърбия, ей я и Румъния, най-много да вдигнат контрабандата!
45
2
 
9
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 45 Е как цигарите с нищо не помагат ? Нали написах. Два милиарда за бюджета , за да има за ...ите.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така е 43Е откажи ги. Цигарите с нищо не помагат. Само вреди произлизат от тях.
43
10
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 41 Този *** от Банкя е признат за най добър политик на Балканите. Ама кой да чете?*** от БСП.
42
13
 
12
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Ние пушачите внасяме 2 милиарда годишна в бюджета от акцизи и сме гонени на вън на студа , а не пушачите се кефят вътре на топло. Егати справедливоста ! А трябва да бъде обратното.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега и на бирата бандерол ?!?!?