Борисов за чумата: Не сме изверги, но иначе ще плачат всички!

Ако заразата не спре, ще трябва да внасяме всичко, предупреди премиерът
Обновена: 18 юли 2018 12:26 | 18 юли 2018 12:00, Вера К. Александрова
288
Борисов за чумата: Не сме изверги, но иначе ще плачат всички!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов коментира напрежението около избитите животни в Бургаско и Ямболско заради огнища на чума.

През последните седмици бяха евтанизирани над 4000 животни, а стопаните на много от тях изразиха недоволството си, че се избиват здрави стада. Днес под прозорците на Министерски съвет се събира Национален протест на животновъдите в подкрепа на хората, загубили животните си.

"Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички", каза Борисов преди днешното правителствено заседание, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той отправи упрек към Агенцията по храните е, че трябва да прояви максимална човечност. "Това са животинки", каза министър-председателят.

Борисов беше категоричен, че ако сега не бъде прекратена заразата, след това ще трябва да се избият 1,1 млн. животни. Той обясни, че има държави, които "горят всичко" в 10 километрова зона, за да прекратят подобни зарази.

Премиерът обясни, че е разпоредил по румънската граница да бъдат сложени електропастири, но от МВР го предупредили, че има опасност, ако някое дете отиде при тях.

"Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. И компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони", каза министър-председателят.

Той призова да се прояви необходимото съчувствие и човещина и да се плаща бързо.

"Убедете хората и всички останали, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал", заръча още Борисов.

Той допълни и че когато българите започнат да разбират, че ако се заразят всички животни, след това ще трябва да разчитат само на внос.

"И затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните, напротив", призова още Борисов. Той разпореди на земеделския министър Румен Порожанов да провери как се е действало в такива случаи по време на комунистическия режим до 1990 година.

"Армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат", каза още премиерът.

Земеделският министър Румен Порожанов отвърна, че всичко заръчано от премиера вече се прави, но Борисов настоя на своето: "Абе прави се след като стана проблемът, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после 1,3 млн. лв. ще трябва да плащаме", каза той.

Борисов обясни и че всичко, което се прави по животните е по единствената европейска и световна практика.

"А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: "Оставете ги". Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки, стотици милиони", коментира Борисов.


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен
Зараза няма, няма!
250
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато има наивно гласуване тарикатите ще са в управление.Гласувайте за Демократична България
и тарикатите са аут.
249
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прав е Борисов. По добре сега да се елиминира заразата, защото после ще късно и зле за цялата държава
248
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Точно такива сте!
247
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разпространението на зараза, епидемия е нарушение на закона.Отговорността е на местната власт.
246
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В тоя район всички са БСП от малки.
Свикнали на крадене и ясла.
Да връщат парите който са взели и да си изядат месото и млекото.
245
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цялата местна власт в тоя районв затвора.
244
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За нанесени щети на трети лица .
92629Тия земеделци / на болните животни/ в затвора.
И по веригата от горе надолу.
Политическата отговорност за подстрекаване на протести и К. НИНОВА.
243
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Плоденето е едно.
Отглеждането е друго.
- като нямат ПАРИ, ЗНАНИЯ, ПРАКТИКА. КАКВО СЕ РАЗВЪЖДАТ Ч. У. М.А.В И
242
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има Господ и Провидението не прощава. Примерите са много. И тъй като българите , за огромно съжаление ,не сме борбени и единни като гърците, се надяваме само на Провидението.
241
1
 
2
 
! Отговори
Дддддд преди 7 месеца
Наистина, такава мизерия и мизерства...няма да намерим други...а вече свикнахме. Не ни оставяй...!!! Не ни го отнемай!... Можем да ти дадем още...
240
1
 
5
 
! Отговори
Дддддд преди 7 месеца
Ще плачат....плачат вече....ма ще плачем за Теб-ББ ВЕЛИКИ -какво ще правим без Калигулееееее...
239
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази поза напомня един филм!
238
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Алоо,и така ядем боклуците на целия свят, що ни плашиш?
237
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че ние и сега ядем вносно. Разликата няма да голяма. Кого заблуждава.
236
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
Заглавието обяснява всичко!Кой ще внася това "всичко",е повече от ясно-правилни наши, червени герберастки фирми.Просто и ясно.
235
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Господи каквото ни мислят от естаблишмънта да ги стигне. Е сами са си виновни.
234
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През 2010 година е б а х една гнусна *** от една немска фондация. Същато мислеше че съм хлътнал по нея и ми сподели българомразката си идеолагия и че ако народа се освести са готови да махнат куклата Боко както куклата цар и да ни натресат нов спасител-душител. Като видях какъв у р о д от комунярски род днес джендърка е и се изплюх в мутрата и ви пиша че сега като рухне ламята това ще е само една от стоте глави, които немчугите са приготвили да ни ограбват като напиша това веднага го трийват
233
1
 
9
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 7 месеца
ИМА ГОСПОД - ТОЙ Е ВЕЛИК И УБИВА ДЕЦАТА НА ПОЛИТИЦИТЕ, ЕДИН ДАЖЕ САМ СИ ЗАТРИ ДЕТЕТО. И ОЩЕ НЕ СЕ ОСЪЗНАВАТ ТИЯ ПРОКЛЕТНИЦИ ОТ ТИЯ БОЖИ ЗНАЦИ. Затри ги на два прецедента джендри, а Петър Стоянов си е пич и не е вредел на България, като признаването на Македония и обиди към руския народ и му се размина.
232
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БАБХ вкарва европейските хранителни отпадъци като годни за консумация тук. кОЙ ЕВРОПЕЙСКИ *** СА СПРЕЛИ ДОСЕГА ОСВЕН ПОЛСКИТЕ ЯЙЦА С ДИОКСИН, И ТО ЗАЩОТО ГИ ИЗЛОВИХА В уНГАРИЯ?