Борисов за чумата: Не сме изверги, но иначе ще плачат всички!

Ако заразата не спре, ще трябва да внасяме всичко, предупреди премиерът
Обновена: 18 юли 2018 12:26 | 18 юли 2018 12:00,
288
Борисов за чумата: Не сме изверги, но иначе ще плачат всички!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов коментира напрежението около избитите животни в Бургаско и Ямболско заради огнища на чума.

През последните седмици бяха евтанизирани над 4000 животни, а стопаните на много от тях изразиха недоволството си, че се избиват здрави стада. Днес под прозорците на Министерски съвет се събира Национален протест на животновъдите в подкрепа на хората, загубили животните си.

"Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички", каза Борисов преди днешното правителствено заседание, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той отправи упрек към Агенцията по храните е, че трябва да прояви максимална човечност. "Това са животинки", каза министър-председателят.

Борисов беше категоричен, че ако сега не бъде прекратена заразата, след това ще трябва да се избият 1,1 млн. животни. Той обясни, че има държави, които "горят всичко" в 10 километрова зона, за да прекратят подобни зарази.

Премиерът обясни, че е разпоредил по румънската граница да бъдат сложени електропастири, но от МВР го предупредили, че има опасност, ако някое дете отиде при тях.

"Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. И компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони", каза министър-председателят.

Той призова да се прояви необходимото съчувствие и човещина и да се плаща бързо.

"Убедете хората и всички останали, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал", заръча още Борисов.

Той допълни и че когато българите започнат да разбират, че ако се заразят всички животни, след това ще трябва да разчитат само на внос.

"И затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните, напротив", призова още Борисов. Той разпореди на земеделския министър Румен Порожанов да провери как се е действало в такива случаи по време на комунистическия режим до 1990 година.

"Армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат", каза още премиерът.

Земеделският министър Румен Порожанов отвърна, че всичко заръчано от премиера вече се прави, но Борисов настоя на своето: "Абе прави се след като стана проблемът, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после 1,3 млн. лв. ще трябва да плащаме", каза той.

Борисов обясни и че всичко, което се прави по животните е по единствената европейска и световна практика.

"А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: "Оставете ги". Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки, стотици милиони", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До venixАми аз не съм съгласен да се изплащат 1000 лв след като пазарната цена е 150-200 лв. Разликата я плащаме всички ние!
204
4
 
19
 
! Отговори
venix преди 5 години
Хора, отнесете случая до Страсбург. ЕС дава 1000 лева за животно, а хората от селата там ще получат по 190. Къде отиват останалите пари?!
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПичАма ти не си ли от този народ? Гледам на български пишеш. Уау, уау! Уникално тъn мpъcник, уникално.
202
4
 
16
 
! Отговори
axa преди 5 години
И защо слънцето не казва че и в другите държави и в БГ при соца хората се компенсират достойно при такива случаи, и защо не направят лаб тест в негерберастка лаборатория, аре оставка на слънцето и затвор на цялота мутренска ***, какво си измиват ръцете с разни заместници. И престанете с внушенията че нямало по-свестни от герб да ги смени, айде де.Аз лично след 30г сега за пръв път ще подкрепя Нинова с две ръце ще гласувам колкото и да я черните и плюете, ама дано ви вкара в затвора.
201
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив - ИЗВЕРГИ СТЕ!
200
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПичА-а, само ти си на ясно, защото си Фич, знаеш за какво става дума. А различаваш ли мyле от маска или кaтър, например, нищо че си последното. Знаеш ли, че с каквито и измислици да опитват да ни лепят очите, истината е една - или крият истинската причина за уникалното по размер и идиoтизъм избиване като начин за предотвратяване на заразата, са просто некадърници, незнаещи или прозяпали опасността. Защото ваксини има още от 19-ти век, а масово антибиотици за лечение - от средата на 20-ти.
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонимен 203 беше До Анонимен 190
198
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕлитните стада и породи, както и електрониката, бяха пръв прицел на европейското ни семейство. Успяха напълно. Избихме бременни биволици, кончета, добруджански овци - едри, млечни, прекрасни животни - няма ги, има някакви ***, дето и за агнетата си нямат мляко. Посегнаха и за растителните семенни банки, но някои институти си ги отбраниха. Сега даваме да анализират "заразата" точно тия, които още душат из нашето селско стопанство да досъсипят де що остана. "Приятелски огън".
197
2
 
12
 
! Отговори
Моите университети преди 5 години
Този,освен Винету е чел и Горки и "Моите университети".Има предвид уневерситетите на бай тошо и царчето.
196
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Борисов ... категоричен, че ако сега не бъде прекратена заразата, ... ще трябва да се избият 1,1 млн. животни. Той обясни, че има държави, които "горят всичко" в 10 километрова зона,..."Абе г-н Борисов, момче от село си, Банкя я направиха град комунистите, не разсъждавай като един от жълтите плочки. Кога са избивани до крак животни от страх за зараза!?А дето мислиш за още 1,100 000 за избиване, защо не ваксинирате, бе! И не ни давай за пример пещерните държави или вече ни направихте такава
195
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В дворовете... Нали уж бяхме градска страна бе... Ами, направи си двор и яж, кой те спира?
194
3
 
24
 
! Отговори
до 195 преди 5 години
Нямаше гладен българин,защото в дворовете на хората имаше прасета,телета,агнета,всичко.Ял съм много по-качествена храна от Гюнтер,а и сега също.
193
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
197, брат ми живя в Дъблин и от него знам, аз в Прага ходя много често. В Америка в магазина имаше бира Загорка и сокове ВВВ. Впрочем, в Чехия нашето сирене е бая скъпо, щото се води хубаво качество. Тяхното е по-зле от нашето.
192
0
 
7
 
! Отговори
до 193 преди 5 години
От къде ги купи бе приятел? И аз си купувам български храни в Англия,но от малък български магазин.В Те скоро, Асда,Морисън,Лидия, Кооператива български стоки няма,няма и да има защото в Англия има закон-70/30 английско спрямо вноса.И така трябва да бъде!
191
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"чум.а"Бактериална инфекция която се лекува с антибиотик за 15лв.
190
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същият този комунизъм изнасяше месото яко за валута и Гюнтер пак е ял филе, а ти - каквото остане.
189
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е та тази юнак е приближен на Тошо, така че то си е същото.
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
188, като няма, как в Дъблин българската краставица се цени страшно много и половинка гони 3 евро, че и отгоре? Би ли обяснил?Също така, как съм си купувал в Прага наше кисело мляко и колбаси? Просветли ме, моля?
187
6
 
22
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Във всяка бяла държава ако през ноща нахлуят някакви хора с ножове и сатъри и почнат да колят добитъка фермера ще си ги застреля без да му мигне окото.Както направиха убийците на животни от ГЕРБ тук в България член на ес!
186
6
 
25
 
! Отговори
до 182 преди 5 години
Как изобщо сравняваш Тато с този ботуш? Тато беше държавник,който се опъна дори на Горбачов,защото знаеше какво ще последва,а Бойко е просто един бивш силовак,монтиран горе от задкулисието.