Реформата в ТЕЛК: Кратки процедури и лично – само в краен случай

Проценти за неработоспособност вече само за основно заболяване
18 юли 2018 07:00,
54
Реформата в ТЕЛК: Кратки процедури и лично – само в краен случай
Снимка: архив "Булфото"

Съкратени процедури, лично присъствие само в краен случай и повече права за джипитата при издаване на ТЕЛК-ове предвиждат новите правила за работа на трудово-експертните лекарски комисии.

Промените в наредбата за ТЕЛК бяха разгледани вчера от Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа.

Новите моменти предвиждат ТЕЛК-вете ще издават решения за степен на инвалидност само по медицинската документация на пациентите, която включва епикризи и изследвания. Хората  ще се явяват лично само при особено заплетени случаи, пише "Монитор".

Още по темата

След промените комисиите ще казват дали пациент трябва да получи медицинско изделие или помощно средство. До момента този ангажимент имаха лекарските консултативни комисии към лечебните заведения.

Лекарите ще дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания. В момента трайната неработоспособност се формира на базата на всички съпътстващи диагнози.

Друга промяна е, че за всяко заболяване вече има точно определен процент на неработоспособност. Досега той варираше в различни диапазони. За да се избегнат порочни схеми, в състава на ТЕЛК-овете ще се сменят различни специалисти.

Занапред лекарите в комисиите няма да са закрепостени с трудови договори да работят само там. Това е и основната причина, която заедно с ниското заплащане доведе до дефицит на специалисти в тези структури.

Същевременно в тях ще могат да работят не само общопрактикуващи лекари на допълнителен договор, но и специалисти от доболничната помощ  и от болниците.

"Ръководителите на лечебни заведения, към които функционира ТЕЛК, ще имат възможност да привличат повече експерти към тази дейност, така че да бъдат взаимозаменяеми", пише в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев към проекта.

Според него промените ще доведат до-по-гъвкава работа на ТЕЛК, а времето за чакане на експертизата ще се съкрати.

Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) пък ще извършва целеви проверки при съмнителни случаи, особено ако има натрупване и постигане на нереално висок процент на инвалидизиране от "по-маловажни заболявания или пък такива, които нямат нищо общо с индивида, който се е явил, ако се е явил въобще".

Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той обясни, че според издадените документи има цели села, страдащи от епилепсия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега #28, както написах в предишния си коментар, един инвалид има завишени разходи спрямо здравия. Напр. инсулинозависимият диабетик трябва да отделя за игли+ленти ~ 50лв.+150лв. ~ 200 лв. Разходи, които здравият човек няма. Недейте под думата "инвалид" да си представяте само липсващи крайници. Освен това, Вие можете да работите нощен труд, диабетикът - не. А като цяло - много професии са забранени за инвалидите. Напр. дори да имам тапия за пилот /гражданска или военна авиация/, диабетът...
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Няма нетрудоспособен! Конституцията не разрешава да се отнема правото на труд на никого.Всички с ТЕЛК са с право на работа. Но са с намалена работоспособност, според степента на заболяване. Казват им- това можеш да го работиш, това не можеш. Можеш 4 часа или 8 часа, седнала, без стрес, без шум и т.н. Като си некомпетентна не се навирай в теми, които не разбираш. Министерство на труда и соц. политика има сайт, където всичко е обяснено подробно. Чети и мисли! После плюй по хората.
29
1
 
11
 
! Отговори
гледай си работата! преди 5 години
До 28Ти кое не разбра- за да си на работа и да имаш заплата, трябва тази работа да е съобразена със здравословното ти състояние. Да се спазва работно време, условия за почивка, почивни дни... Нямаш ли го ТЕЛК-а да защити правата ти- си аут. Човек с 1 крак ще работи ли в магазин като продавачка 12-14 часа? Диабетик или хипертоник ще го назначат ли на рискова работа да е полицай или подобно.Ти освен да броиш парите на хората, друго можеш ли да правиш?Точките ще ги раздаваш у вас!
28
10
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Кое ни ти е ясно в това което съм написал? Ако имаш работа на пълен работен ден или доходи над определен размер да речем минималната заплата, значи нямаш нужда от пенсия, защото се справяш сам - останалото е злоупотреба с обществени средства, егоизъм и алчност. Тези социолни помощи, трябва да са само за хора, които обективно не могат да си изкарват парите с труд или нямат други източници на доходи - точка по въпроса.
27
1
 
10
 
! Отговори
Инвалид до 26 преди 5 години
Ами, как да ви го обясня по разбираемо. Работоспособен съм да лепя пликове на масата в къщи ако някой ми ги носи. Щото до работно място няма как да стигна. И някак, повярвайте ми, ако има как вие да "получавате тия пари от въздуха", пък аз да съм здрав, заклевам се да ви удвоявам "въздушните пари" всеки месец от заплатата си като здрав човек!
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До anonimenЗащото на инвалидите се отпускат обществени средства, поради нетрудоспособност, тоест им е невъзможно да си печелят сами парите с работа! Как така хем работиш, хем си нетрудоспособен? Би ли обяснил! Иначе е ясно, че е много сладко да получаваш едни пари от въздуха. А относно пенсионерите, при получават пари, на база възраст, а не нетрудоспособност, огромната част от са напълно трудоспобни при пенсиониране.
25
1
 
14
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Чакайте, че нещо не разбрах. Имам хипертрофия на сърдечен мускул с цялата плеяда съпътстващи заболявания. Имам и асептична некроза на тазобедрените стави. Кое точно би ми било основното заболяване?! Първото ми свършва въздуха на 30-тия метър, но пък второто компенсира, защото изминаването дори на 20 метра с патерици за мен е подвиг. Благодаря предварително за добронамерените отговори.
24
3
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Щом има "работещ пенсионер", защо да няма "работещ инвалид"?
23
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално фалшивите инвалиди са около 90% от сегашните регистрирани и смучещи обществени средства. Такова понятие като работещ инвалид, трябва да бъде премахнато - няма как хем да работиш, хем обществото да ти дава пенсия, защото си нетрудоспособен, това е тотален нонсенс! Не може и човек с пет автомобила, три апартамента и 100 бона в банкови сметки, да получава пенсия, това е подигравка.
22
0
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, инсулинозависимият диабет носи 50% инвалидност. С полиневропатия та процентите стават 60. Но това не пречи на един диабетик да работи на пълен работен ден. Идеята на инвалидната предния е, че един инвалид има повече разходи от здравия човек.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен13Бах та у кауня, да заспи на преглед!
20
7
 
13
 
! Отговори
Дид преди 5 години
Има елементарни начини.Първия : Най ефикасния начин е на ТЕЛК Видин решенията да се вземат от ТЕЛК Ямбол,а на ТЕЛК Ямбол от ТЕЛК Силистра и така нататък!Просто,ясно и ефикасно.Втория:Състава на комисията не се знае до деня преди разглеждане и се определя на случаен принцип.Трето: Елиминиране на личния контакт с пациента в 95% от случаите.Четвърто:Не може да имаш инвалидност над 50% и в същото време работиш на пълен работен ден,че и на втори договор.Знам такива случаи!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да оправят проблема, те го задълбочиха. Направиха така, че още по-лесно да се издават фалшиви ТЕЛКове и още повече да се точи държавата от мързеливите тарикати.
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ок. Но на база фалшиви документи държава ще плаща всеки месец пари. Рядко са безкористните лекари. Личните лекари пишат каквото си искат и дават болнични без да им пука, че това дърпа пари от държавата. Това е така защото касата е една, защо много здравни заведения бяха отрязани от частните застрахователни фондове? Заради нередности. А касата плаща ли плаща, ямата бездънна, качеството лошо. И после се почват дарителски кампании.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв висок процент от натрупване на маловажни заболявания? Нали ТЕЛК ще е само за едно заболяване? Края на статията противоречи на началото.
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първа група 99.9%инвалидност дават 260лв количката на батерии струва 4000лв ти си я купуваш ако ти назначат асистент той идва пет дни в седмицата по 4 часа се грижи за теб ако пратиш на пазара ресто не ти връща лекарства скъпи прескъпи а вие преценете сами грижата за болните у нас каква е Ако нямаш близки да се грижат за теб няма и да те открият когато умреш
15
5
 
27
 
! Отговори
Ми преди 5 години
Звучи като: Я, тука имало едни болни хора, неспособни от болести сами да се защитят. Хайде да ги оберем!Като ще спират корупция и измами, що не променят НК? Що не влязат в затвора виновните? Щото не това е целта, нали?
14
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2013 си спомням трябваше да ми направят изследвания за да се явя пред ТЕЛК комисия.На ехо-кардиографията 1 час ме въртяха докато заспя и накрая лекарката каза ей най накрая получи се бе. След като се явих пред ТЕЛК комисията разбрах какво се е получило, че апарата е показал по време на заспиването ми по ниски нстойности на увреждане. Накрая излезе, че съм бил напълно здрав и съм нямал нужда от ТЕЛК повече изследванията това ми били показвали.
13
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ти дадат сега за инфаркт 50% ще пиеш една студена вода защото няма как да ги допълниш до 51%. Явно ще отсеят всички с 50% инвалидност и ще напълнят бюджета с няколко милиона, които само един по-оправен депутат може да ги окраде на година.
12
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше напълно независими лекари от Германия, Франция, Швейцария да ги организират да дойдат тук според тяхната компетенция да изследват хората и да ги преглеждат като комисия и те да решават кой е болен кой не.