Реформата в ТЕЛК: Кратки процедури и лично – само в краен случай

Проценти за неработоспособност вече само за основно заболяване
18 юли 2018 07:00,
54
Реформата в ТЕЛК: Кратки процедури и лично – само в краен случай
Снимка: архив "Булфото"

Съкратени процедури, лично присъствие само в краен случай и повече права за джипитата при издаване на ТЕЛК-ове предвиждат новите правила за работа на трудово-експертните лекарски комисии.

Промените в наредбата за ТЕЛК бяха разгледани вчера от Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа.

Новите моменти предвиждат ТЕЛК-вете ще издават решения за степен на инвалидност само по медицинската документация на пациентите, която включва епикризи и изследвания. Хората  ще се явяват лично само при особено заплетени случаи, пише "Монитор".

Още по темата

След промените комисиите ще казват дали пациент трябва да получи медицинско изделие или помощно средство. До момента този ангажимент имаха лекарските консултативни комисии към лечебните заведения.

Лекарите ще дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания. В момента трайната неработоспособност се формира на базата на всички съпътстващи диагнози.

Друга промяна е, че за всяко заболяване вече има точно определен процент на неработоспособност. Досега той варираше в различни диапазони. За да се избегнат порочни схеми, в състава на ТЕЛК-овете ще се сменят различни специалисти.

Занапред лекарите в комисиите няма да са закрепостени с трудови договори да работят само там. Това е и основната причина, която заедно с ниското заплащане доведе до дефицит на специалисти в тези структури.

Същевременно в тях ще могат да работят не само общопрактикуващи лекари на допълнителен договор, но и специалисти от доболничната помощ  и от болниците.

"Ръководителите на лечебни заведения, към които функционира ТЕЛК, ще имат възможност да привличат повече експерти към тази дейност, така че да бъдат взаимозаменяеми", пише в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев към проекта.

Според него промените ще доведат до-по-гъвкава работа на ТЕЛК, а времето за чакане на експертизата ще се съкрати.

Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) пък ще извършва целеви проверки при съмнителни случаи, особено ако има натрупване и постигане на нереално висок процент на инвалидизиране от "по-маловажни заболявания или пък такива, които нямат нищо общо с индивида, който се е явил, ако се е явил въобще".

Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той обясни, че според издадените документи има цели села, страдащи от епилепсия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
9
 
! Отговори
Jeka преди 5 години
Telk rabotata samo s zadaljitelna darjavna kamera i snimachen ekip na bnt...inak sa mafia 100 procenta...
10
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Напънала се планината и родила мишка" цялата работа на гербавите е такава . Най-много от цялата "реформа" да се окаже, че действителните инвалиди ще бъдат ощетени, а селата в които поголовно са "такива" нищо няма да се промени.
9
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе да не стига човек до ТЕЛК че жална му майка пиши го умрял само чака ден да мине и да се свършат мъките му В България Здравеопазването умря
8
3
 
64
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Целта е да се спрат парите на белите хора ,за да има за ***...
7
4
 
49
 
! Отговори
Опитното зайче преди 5 години
Сега заради тези "цели села" ще го отнесат и реално страдащите хора. Извадили са голямата брадва, а на корумпираните доктори от ТЕЛК-овете нищо няма да им направят. Обаче парите дето ще ги икономисат, надали ще отидат там където трябва...и после пак ще кажат че не им стигат! Следва продължение на филма...
6
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези отвориха още една вратичка за корупция и далавери.
5
7
 
30
 
! Отговори
Да преди 5 години
циг'аните май ще стоят по-гладни и от сега. .професия болен се закрива
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко години, некадърника крадлив и долен, бойко филията с мас, подмени лекарствата на онкоболните с евтини и некачествени подобни такива. Дори забрани онкологиите да изписват ефикасни медикаменти като нексавар например. Сега отново цели да намали средствата за хората които имат нужда. Това е мисленето на ***, който казва, не са проблем големият брой загинали в катастрофи, проблем са големият брой трайно увредени.
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да има цели села с епилепсия. Ако селото е от двама човека, както има много такива села или ако са били изложени на някакво лъчение също. А иначе Симеонов си говори все едно е журналист. Констатира и толкова. Ами направи проверка вместо само да ходиш по заведенията в курортите. От теб зависи това, не от мен. Не кухи фрази във въздуха и толкова.
2
1
 
33
 
! Отговори
Цвети преди 5 години
Безхаберие на овластени хора
1
0
 
51
 
! Отговори
pitam преди 5 години
и като има цели села с епилепсия защо властта бездейства,в случая същия този другар симеонов, И защо не разследва случая, как може да има информация а да не реагира, това е подсъдно драги щом не си вършиш работата и оставаш ненаказани фалшификаторите, как така ще знаеш че има нарушения и не се действа по въпроса, каква е тази държава бе,