Реформата в ТЕЛК: Кратки процедури и лично – само в краен случай

Проценти за неработоспособност вече само за основно заболяване
18 юли 2018 07:00,
54
Реформата в ТЕЛК: Кратки процедури и лично – само в краен случай
Снимка: архив "Булфото"

Съкратени процедури, лично присъствие само в краен случай и повече права за джипитата при издаване на ТЕЛК-ове предвиждат новите правила за работа на трудово-експертните лекарски комисии.

Промените в наредбата за ТЕЛК бяха разгледани вчера от Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа.

Новите моменти предвиждат ТЕЛК-вете ще издават решения за степен на инвалидност само по медицинската документация на пациентите, която включва епикризи и изследвания. Хората  ще се явяват лично само при особено заплетени случаи, пише "Монитор".

Още по темата

След промените комисиите ще казват дали пациент трябва да получи медицинско изделие или помощно средство. До момента този ангажимент имаха лекарските консултативни комисии към лечебните заведения.

Лекарите ще дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания. В момента трайната неработоспособност се формира на базата на всички съпътстващи диагнози.

Друга промяна е, че за всяко заболяване вече има точно определен процент на неработоспособност. Досега той варираше в различни диапазони. За да се избегнат порочни схеми, в състава на ТЕЛК-овете ще се сменят различни специалисти.

Занапред лекарите в комисиите няма да са закрепостени с трудови договори да работят само там. Това е и основната причина, която заедно с ниското заплащане доведе до дефицит на специалисти в тези структури.

Същевременно в тях ще могат да работят не само общопрактикуващи лекари на допълнителен договор, но и специалисти от доболничната помощ  и от болниците.

"Ръководителите на лечебни заведения, към които функционира ТЕЛК, ще имат възможност да привличат повече експерти към тази дейност, така че да бъдат взаимозаменяеми", пише в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев към проекта.

Според него промените ще доведат до-по-гъвкава работа на ТЕЛК, а времето за чакане на експертизата ще се съкрати.

Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) пък ще извършва целеви проверки при съмнителни случаи, особено ако има натрупване и постигане на нереално висок процент на инвалидизиране от "по-маловажни заболявания или пък такива, които нямат нищо общо с индивида, който се е явил, ако се е явил въобще".

Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той обясни, че според издадените документи има цели села, страдащи от епилепсия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
11
 
! Отговори
Май преди 5 години
Навсякъде по медиите излизат математически сметки как по точно се обират инвалидите с голямата реформа. И странно, ама дежурният виновен пак е Манолова. Брей, все едно тя я правила тази реформа и не са я гонили и изолирали въобще. Повервах, ей сега, на куково лято.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията защо така бързо изчезна от сайта? Пратихте я в девета глуха.
49
2
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До #47,Не ме разбрахте. Не става въпрос за мързел, а за завишени разходи. При един и същ доход, Вие можете да похарчите вашите пари за каквото решите. Сега прибавете към Вашите разходи още 200 лв. Обаче заплатата остава същата. Никой няма да ми даде 200 лв. отгоре само защото съм диабетик.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Това да. Има и друго- диабетикът трябва да се храни по час, по- често от здравите хора. Иначе падат нивата на кръвната захар и може да колабира. Диета. След 5-тата година от заболяването трябва да следи за полиорганна недостатъчност и ретинопатия или глаукома. С думи прости- започват да се топят вътрешните органи, ослепява и крайниците отказват. Най- малкото нараняване може да доведе до ампутация. Диабетът убива бавно и необратимо.
47
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Мързела винаги си търси извинение за да не работи, винаги се удобни се обляга на другите - не ставай все по-жалък, спри се в един момент.
46
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До #44,Това е чудесно! А колко от приятелите ви полагат нощен труд, работят като пилоти, международни шофьори или кранисти?
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Май трябва да минеш на ТЕЛК. Състоянието ти се влошава. Принцове виждаш, злоупотреби колосални виждаш, не владееш нервите си, агресията ти се обостря... посети поне личния си лекар, да промени терапията ти. И си смени работното място и среда. Не ти понасят.За ТЕЛК си!
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Една от многотоИмам колаги диабетици, имам приятел с бизнес диабетик на инсулин от дете - те могат, но ти не можеш, защото си търтей, неудачник, мързел.
43
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До #36,Диабетът е заболяване, при което контролът на кръвната захар се влошава при липса на сън. Отделно е забранен тежкият физически труд. Но най-същественото в случая е, че диабетикът, а и всеки инвалид, има завишени спрямо здравия човек разходи. И инвалидната пенсия се отпуска именно за да може инвалидът да посрещне тези разходи. Дали тези пари са достатъчни, е отделна тема.
42
1
 
11
 
! Отговори
Една от многото преди 5 години
До До 31Ясно е, че нямате диабетик в семейството.
41
9
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Абе ти къде си мислиш че живееш? В някакво розовото кралство в което парите растат по дърветата и не е нужно да работиш!? Трябвало да му преложат подходяща работа, може би за принц, не знам и там може би ще ти е тежко и ще се уморяваш от носенето на коронка? Ако искаш работи, като не искаш умирай от глад. Той най-ценния на света, ще го отглеждаме като царскато особа, без него за къде сме, няма да има кой да ни бърка джоба и после да ни се цупи, че му даваме малко - самозабравил си се!
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36Колосалните злоупотреби са в сферата на обществените поръчки и евросубсидиите. Върви си търси парите оттам!
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Регламентът е определен от КОМПЕТЕНТНИ хора, а не от такива като теб, които се мислят за богове. И ходят по форумите да сипят обидни квалификации, да насаждат омраза между хората и пр.Колко ти плащат на пост срещу инвалидите?Друго не можеш ли да работиш? Не можеш ли по достоен начин да си изкарваш прехраната?
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Колкото и да им обяснявате, че работещият здрав и работещият инвалид нямат еднакъв потенциал, те няма да ви разберат. Инвалидът сега може да е пълноценен, но след 2 или 3 часа да получи криза. Утре може да се наложи да постъпи в болница. Може да се влоши. Работата, която му предлагат е според възможностите му и такава, че да не обостри, да не влоши състоянието му. Но тролът си е *** и не е влязъл във форума за нормална комуникация. Влязъл е за хейт.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До подстрекател!Да това че искам регламент, че искам социални помощи да получават само онези които реално имат нужда, ме прави подстрекател и партиен ***. А ти какъв си? Търтей смучещ социални помощи и/или партиен активист на едни демагози базирани на Позитано?
36
13
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Диабетика не можел да работи нощен труд, защото какво? Точно диабета е хронична болест, която не те прави с нищо по различен от останалите хора и да попадаш в графа инвалид е злоупотреба с обществени средства. Да не говорим, че такива се насажда мързел и посредственост. Повечето от болестите за които се издават ТЕЛК-ве изобщо не влияят на способността да работиш, злоупотребите са колосални.
35
1
 
9
 
! Отговори
подстрекател! преди 5 години
До Анонимен 33А ти си партиен ***, влязъл тук да плюе по хората с увреждания. И да насажда разделение в обществото.И за това ти плащат немалко нали?!ГЛЕДАЙ СИ РАБОТАТА И СИ ЖИВЕЙ ЖИВОТА!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28В злоупотреба с обществени средства върви да обвиняваш ония, които злоупотребяват с обществените поръчки, евросубсидиите и усвояването на други подобни!Върви да обвиняваш представителните организации, на които им отпускат средства за инвалиди, но парите не стигат до инвалида. И които регистрират членове без знанието на самите хора.А сега пляскай минуси на воля!
33
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гледай си работата!ТЕЛК му защитал правата на г-н престолонаследника, на който трябвало някой да му се моли да работи и да му създава условия. Никой не ти е длъжен с нищо, ти си този който трябва да се намери подходяща работа. Не ми се изкарвай жертва, ти си от онези долнопробни търтеи, смятащи че някой е длъжен да ги издържа. Пак ще повторя защото си доста *** - когато имаш работа или доходи, не трябва да получаваш помощи за нетрудноспособност и да ще ти броя парите, защо аз ги давам.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...не позволява да си вадя хляба по този начин.