Заради чумата: Радев иска диалог кабинет-животновъди

Проблемът не се изчерпвал само с компенсации
Обновена: 18 юли 2018 18:45 | 18 юли 2018 18:42, Анисия Иванова
24
Заради чумата: Радев иска диалог кабинет-животновъди
Снимка: БТА

Проблемът с чумата по дребните преживни животни е много сериозен и не се изчерпва само с компенсациите. Става въпрос за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен район. Това заяви в Болярово президентът Румен Радев след среща с животновъди и ръководството на общината.

Още по темата

Призовавам правителството за диалог с протестиращите и със стопаните на място, когато се взима всяко едно решение и особено за начина, по който това решение се изпълнява.

Начинът на унищожаване на животните тук унищожава крехкото доверие на гражданите в българските институции, заяви президентът, цитиран от прессекретариата на Президентството. Държавният глава подчерта, че в региона има сериозен проблем, който не се изчерпва само със сектор "Животновъдство“.

"Това е проблем за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен регион, както и за националната сигурност, държавността и функционирането на нашите институции. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора“, добави Радев.

Президентът призова правителството да обърне внимание на проблемите на хората, така че те да почувстват държавата на своя страна. "Очаквам най-сетне да има един продуктивен диалог, не може само с механичен подход, механично изтребване на животните и механично даване на пари до следващата криза“, каза още президентът.

Попитан дали ситуацията налага да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, президентът заяви, че всички последствия от това заболяване трябва да бъдат ограничени по възможно най-бързия и ефективен начин и е нужно първо да се оцени как ще бъдат извършени тези дейности и какви дългосрочни стъпки ще бъдат предприети за възстановяване и стабилизиране на поминъка на местните хора.

Представителите на местните власти призоваха за възможно най-бързо възстановяване на традиционния поминък, какъвто е животновъдството в засегнатите места, за да не се допусне обезлюдяване на района и поискаха юридическа помощ за запазване на субсидиите за използваните пасища. Отправен беше и апел за осъществяване на програмата "Странджа-Сакар“, в която са включени проекти за 70 млн. лева за развитието на пограничните райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Каквото и да ви говорят, става дума за пари! Как се появи изведнъж тази програма за 70 милиона? Кой ще цунне тия пари? Баба Дора ли? Едва ли! Да не се окажат едни близки и познати на Нинова?
19
2
 
2
 
! Отговори
иванов преди 5 години
Докато изчерпвате въпроса с политика и дребният *** ще умре и поминъка, а и много още дребен, а че и едър ***. Явно целта не е да спасите поминъка на хората а да вземете властта ,в което няма ,нищо лошо,но лошото е че целта ВИ г-н Президент не е борбата с чумата по добитъка
18
2
 
1
 
! Отговори
предложение преди 5 години
всяка овца/коза с личен лекар-ветеринар, задължителни годишни прегледи на добитъка, ветеринарна здравна каса, клинични пътеки и месечни здравноветеринарни вноски, плащани от собствениците! тогава наистина месото, млякото и яйцата ще бъдат чисти!
17
2
 
6
 
! Отговори
ФАТМАКА СЕ ОСИРА преди 5 години
ВЕЧЕ ПОЧВА ДА РАЗБИРА И ОТ ВЕТ.МЕДИЦИНА И ЖИВОТНОВЪДСТВО!ЯВНО ЯЗДЕНЕТО НА НЕГОВАТА КОБИЛА , ГО КАРА ДА СЕ МИСЛИ ЗА ГОЛЯМ ФЕРМЕР!
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радeв след като си много загрижен можеш да идеш да си купиш овце и юрдечки и да ги пасеш някъде, след 2-3 години като се родят агнета ще ги подариш на хората за да имат какво да плюскат Една гега и напреде към вечните пасища хем в полето ще можеш да правиш коремни върху гегата колкото си искаш.
15
1
 
8
 
! Отговори
защо и кой преди 5 години
Въпроса е КОЙ вкара чумата в Българиа Икономическа война Климатична война Сега каква е
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев упорито работиш против армията дори и след думите на президента Тръмп за пръворъжаване с модерни оръжия. 3ащо държавата да се интересува от частната собственост на някой фермер, те като си продадат овцете дават ли си всички пари на 100% на държавата ? Не стига че искат да ни разболеят със чума тези хора там трябва да бъдат съдени и да им се забрани да оглеждат *** щом не умеят да го отглеждат по европейските стандарти.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не вярвах, че е възможно, но тоя е по безличен и от плевнелиев! говори и изпълнява само партийни поръчки! всичко за вдигане на партийния рейтинг!
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кАКВО ИМ Е НА ПОМИНЪКА БЕ *** ДА СЕЯТ ТЮТЮТ ПИПЕР КАРТОФИ КАТО НЕ СТАВАТ ЗА ФЕРМЕРИ ИЛИ ДА ХОДЯТ ДА БЕРАТ ПРАСКОВИ ВЪВ ИСПАНИЯ ПОМИНЪК ДА ИСКАШ
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха комунизмът бил свършил , да Ви имам аргумента . А какво беше безплатното саниране на частни жилища , и интересно е как държавата сега ще обясни , как на едни оправиха жилищата безплатно с нашите пари , а останалите, изглежда сега, ще трябва да си плащат за това удоволствие. А за това , че овчарите си били виновни , те не са ветринари ,за да знаят ,какви ваксини и кога трябва да се направят. Ако държавата ,постъпва с всеки проблем по този начин ,то тогава имаме ли нужда от нея.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там нататъка всичко трябва да бъде запалено и унищожено чумави животни ли да ядеме и мляко и сирене.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е записано има ли чyма наказанието е cамо смърт как и защо не са били ваксинирани овцете това е нехайна грешка на самите овчари.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радeв плащай от джоба си, а не дайте да дадеме комунизъма свърши дрогалю и си намери нормална работа, а не само да приказваш като некъв популист.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният искащ.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия не трябва да се дава нито лев всеки като почне да лежи на бюджета какво павиме утре ще си подпалят къщите и ще кажат постройте ни нови с държавни пари, чакайте бе има си закони.
5
5
 
6
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Контактът беше осъществен още докато Радев държеше речи, ама той да си каже - за всеки случай.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не смятам , че Г-н Радев е този ,който разединява хората. Преди да виним другите , е редно, първо да погледнем себе си.
3
8
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 5 години
Президентче направи си благотворително дружество и събирай помощи, който не си е застраховаб животните да бъде съден за саботаж сруещу държавата, защото парите трябва да идат за самолети и АЕЦ.
2
5
 
9
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
И колко време ще продължи този диалог? Нали докато се разберат ще е пламнала цялата страна? Румба, румба, понякога има нужда от бързи действия, а не от протяжни разправии.
1
7
 
13
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Радев видя от Нинова и той започна да иска.А обединението кога?Нали го избрахме да обедини народа към Европа и НАТО.