220 000 българи искат референдум за еврото! Ще го има ли?

Само 8 депутати подкрепили идеята на партия "Възраждане"
19 юли 2018 16:00,
378

Снимка: "Възраждане"

221 122 души са се подписали под искане за провеждане на референдум "за" и "против" въвеждането на еврото като официална валута в България.

Инициативата за допитването е на партия "Възраждане", а срокът за събиране на подписите изтича на 23 юли.

Според Закона за допитването до народа най-малко 200 000 подписа могат да предложат на депутатите референдум по дадена тема, но парламентът има крайното решение дали той да се проведе или не. Ако подписите са над 400 000 Народното събрание е длъжно да насрочи дата.

"Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR, имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН", обясни шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още по темата

Той обясни, че партията продължава да събира подписи.

"Смятахме, че до вчера ще имаме повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия", разясни лидерът.

Според него въвеждането на еврото цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си, да бъдат използвани не по предназначение.

Във "Възраждане" смятат, че парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство.

"Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов.

В партията са категорични, че въвеждането на еврото не може да стане без национален референдум.

"Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва", смятат още от "Възраждане".

В партията са убедени, че в момента българският лев е последният елемент от българския национален суверенитет и не бива да бъде жертван.

"Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курсът, към който ще се изчисли лев към еврото", каза още Костадинов.

Той припомни, че в момента курсът е 2 към едно, но той е от февруари 1997 година, когато се въведе Валутният борд.

"Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка, влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа", твърди председателят на "Възраждане".

Днес той и съпартийците му тестваха настроенията на депутатите, отиващи на работа в парламента. Оказа се, че едва 8 от тях се съгласиха да подкрепят подписката за референдум – шестима от БСП и по един от "Воля" и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
къде можем да дадем мнението си?
258
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен айде сега ти,като явно "побегнал у десно", обясни на нас-простите като какъв ще бъде "социално/ иконом. ефект върху хората от еврото"...Думай,сестро!
257
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме рубли!
256
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От еврозоната печели само Шайката, която ще стане още по-богата като изхарчи валутните ни резерви - 40-50 милиарда лева. Ще им го позволим ли без референдум?
255
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще влязат в затвора виновните за вноса на заразени животни от Турция и за тяхното маркиране и фалшифициране като български животни?
254
4
 
12
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 години
Искаме държавата да направи пълна проверка на екарисажите и тяхната субсидия от Европейския съюз, за изгорени крава св,иня и коза. Има ли екарисажна мафия? Защо в Радомирско бе отговорено на хората че екарисажът е законен и след три дни целия """законен """" екарисаж изчезна. Има ли връзка между нарастването на екарисажите, техните субсидии и сеенето на зарази сред животните нонстоп.
253
19
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Много кратно съм писал че референдумите трябва да се забранят , защото глупавите винаги са повече от умните и резултатите са плачевни.. Справка : ОК , Турция ,Пуч Демон и др.
252
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е цените като цифри да останат същите, но вече в Е, т.е. реално двойно поскъпване. Спестителите пак ще бъдат ограбени. Отдавна мътят подобни схеми, доста време измина от Жан-Виденовата зима, време е да се изтупа отново брашнения чувал.
251
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преминаването към плащане в евро за българите означава ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ на техните пари ЛЕГАЛНО с 200 % поне. Търговците ще потърсят спекула и ще натискат за още по-високи цени и печалба. Народ без собствена валута е почти поробен народ, безличен и ... загиващ/ние и без евро смело вървим по този път, а с еврото ще се ускорим двойно/. Българи, постарайте се да видите малко по-далече от носа си и вижте накъде ви води "piped piper" като "марионетки в симфонията на разпадането".
250
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 251 А това е така, защото никой не информира и не разяснява нищо. Съвсем умишлено, а после аргументът е: ами вие сте прости, не разбирате, не може да решавате собственото си бъдеще. Защо ли при швейцарците е друго? И не само там.
249
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В еврозоната ще влезем евентуално след години, може би дори десетина,ако Костя Копейкин си мисли че Бойко ще управлява тогава и само заради това иска да гепи 44 милиарда от бюджета, това показва само колко тъпо парче е.
248
0
 
5
 
! Отговори
коооооооолега , преди 5 години
До Анонимен 253 Малко не на място ти е забележката , ама да ти обясня . За да е действителен един референдум и да се признае от НС трябва 50 % +1 глас да са отговорили положително / с ДА/ на зададения въпрос !!!!! Ако въпросът е " Искате ли да се въведе еврото " - и 80 % отговорят с НЕ - >>> недействителен е референдумът Затова въпросът е така " негативен " Разбра ли , ако не - да обяснявам още
247
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да махнат валутния борд тогава. Искаш ли?
246
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във "Възраждане" смятат, че парите ..44,5 млрд.. "Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов....чак сега прочетох статията.. О, това ли било бе момче, пък аз мислех, че реално мислиш за проблемите?! Значи теб фактически не те интересува социално/ иконом. ефект върху хората от еврото ами това, че "борисов щял да има "достъп до резерва"хм... значи ли, че ако не е борисов а друг, то тогава "няма нищо страшно"?ясно- защо да са "те", а не "ние"!Айде бегай-не си за "у лево"
245
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се борят Срещу Валутния Брод .. Ако са патриоти.. Валутния Борд ни граби по 5милиарда на година ..
244
3
 
14
 
! Отговори
амиииииииии преди 5 години
До Анонимен 246 Aмиииии защото може би социологическите проучвания са платени от поръчващите ги . Как иначе да се обясни факта , че почти никой не иска да гласува за ГЕРБ , а проучванията все ги определят като първа политическа сила , с над 20 % подкрепа
243
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, толкова *** въпрос скоро не бях чувал. Освен това и негативно зададен "Против премахване"
242
4
 
10
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен:Те ако знаеха, че няма разлиак между атомна бомба и АЕЦ освен едни графитени пръти колко са вкарани в горивото нямаше така да обичат и АЕЦ-а! Добре, че не знаят нито за прътите, нито за бързите и бавни неутрони.
241
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да повериш референдум на народ, който масово не знае да пише. И ти му дава да решава за евро, АЕЦ и т.н. Той собствените си финанси не може да оправи и краде ток, ти му даваш да решава.
240
1
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До лТи за мен не се кахъри! За тебе си се притеснявай!