220 000 българи искат референдум за еврото! Ще го има ли?

Само 8 депутати подкрепили идеята на партия "Възраждане"
19 юли 2018 16:00,
378

Снимка: "Възраждане"

221 122 души са се подписали под искане за провеждане на референдум "за" и "против" въвеждането на еврото като официална валута в България.

Инициативата за допитването е на партия "Възраждане", а срокът за събиране на подписите изтича на 23 юли.

Според Закона за допитването до народа най-малко 200 000 подписа могат да предложат на депутатите референдум по дадена тема, но парламентът има крайното решение дали той да се проведе или не. Ако подписите са над 400 000 Народното събрание е длъжно да насрочи дата.

"Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR, имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН", обясни шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още по темата

Той обясни, че партията продължава да събира подписи.

"Смятахме, че до вчера ще имаме повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия", разясни лидерът.

Според него въвеждането на еврото цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си, да бъдат използвани не по предназначение.

Във "Възраждане" смятат, че парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство.

"Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов.

В партията са категорични, че въвеждането на еврото не може да стане без национален референдум.

"Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва", смятат още от "Възраждане".

В партията са убедени, че в момента българският лев е последният елемент от българския национален суверенитет и не бива да бъде жертван.

"Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курсът, към който ще се изчисли лев към еврото", каза още Костадинов.

Той припомни, че в момента курсът е 2 към едно, но той е от февруари 1997 година, когато се въведе Валутният борд.

"Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка, влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа", твърди председателят на "Възраждане".

Днес той и съпартийците му тестваха настроенията на депутатите, отиващи на работа в парламента. Оказа се, че едва 8 от тях се съгласиха да подкрепят подписката за референдум – шестима от БСП и по един от "Воля" и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
1
 
! Отговори
Слави преди 5 години
До Анонимен С една дума са скъсали тотално с великото комунистическо бъдеще .
318
1
 
2
 
! Отговори
Слави преди 5 години
До българинТоя псевдоисторика сега стана псевдоматематика абе като видят малко рубли и ще си счупят краката от всичко да разбират .
317
15
 
11
 
! Отговори
българин преди 5 години
В началото имаше индикации за тия от ,,Възраждане " , че са нещо различно и , чв имат добра кауза , а то се оказаха поредните русо-филистици , смучещи рубли ! Само това оставаше - да излезем от Еврозоната и КРАЙ С БЪЛГАРИЯ !!!!!!
316
9
 
10
 
! Отговори
Пеевски преди 5 години
Ще ви дадем ЛЕВА - дори ПОВЕЧЕ. БНБ ЩЕ НАПЕЧАТА БАНКНОТИ ЗА ВСИЧКИ ДА СИ ОБЛЕПИТЕ СТАЙТЕ С ТЯХ. Еврото ще стане 3000 лева. Мислите че Борда не може да падне? Грешите дори е много лесно. Чудо е че още не се е срутил.
315
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До последни новини"МВФ: Еврозоната е заплашена от сериозни проблеми"да бе, те и САЩ щяха да фалират :)Селянката от Крушовица пак ли ви пълни главите със сърпове и чукове?
314
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пак искам евро, защото бизнеса ми е с хора от ЕС, а и като си джиткам из Европа, все ме цакат с някакво процентов по курса.
313
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 323 В Чехия е спокойно защото. Горивото от 30 години не е от Русия а от Норвегия и Германия Освен това чехите избират цените тъй като имат много доставчици не един не два.
312
13
 
10
 
! Отговори
Икономика преди 5 години
Референдумите не работят в България. Все още не сме Швейцария на Балканите. Даже и на Западните Балкани не сме (погледнете пътищата, например). Но и този въпрос не се решава с референдум, а с икономически методи. Лошото е, че управляващите не стават за нищо.
311
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя след като се разбута с Минчо Христов,не ми вдъхва доверие
310
11
 
17
 
! Отговори
BGexit преди 5 години
За изход от съюза на дженърите и тоталната корупция.
309
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютна далавера е ако се въведе еврото. И сега жилищата вървят в евро. За какво тоя зор за това евро.
308
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ КРАДЕ ЗДРАВО
307
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До ОСТОВКАВъв Чехия е невероятно-спокойствие,чистота,пътища.Не съм бил в останалите страни,които са изброени,но едва ли е по-зле.
306
10
 
31
 
! Отговори
ОСТОВКА преди 5 години
Не на НАТО, ЕС и ЕВРОАма много са зле Дания, Швеция, Великобритания, Чехия, Канада, Швейцария,Япония, Южна Корея - ама много са зле като не са въвели еврото.Забравихте как ви лъжеха за ползите от ЕС, за да не е конкуретна БГ убиха 1 милион ***, и изкорениха ХИЛЯДИ хектари с лозя, затвориха ви читави реактори, нямате собстмена енергетика и ЮП.Сега ядете лук от Китай, домати от Турция, ябълки от Полша, дини от Йордания.Вредни лъскави ***, животните не ги ядат.Национален протест и ост
305
11
 
39
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
България не трябва да въвежда еврото. Въвеждането му ще заличи последната надежда за национален суверенитет. Любителите на еврото у нас никак не се ощетени. Еврото ни е като втора национална валута, по причина че лева е "вързан" за него чрез валутният борд. И като е така от какъв зор ще го въвеждат. Сигурно за пореден път за "стопят" спестяванията на хората. Управниците са негодници. Задава се обедняване.
304
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само това остана накрая.. да си предадем валутата и да приемем скапаното Евро
303
6
 
38
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ИСКАМЕ И РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДА СВАЛИМ ГЕРБ
302
6
 
24
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРБ КРАДЕ ЗДРАВО
301
7
 
25
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
Мене ми доставя кеф само българския лев
300
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сородоидскитевещери искат всеки гнусенманго да е нахранен с 10 деца. А ниеидиотите да му плащаме кефа. Гнуснатакучка какаНижев е флагмана на тази секта