Из доклада за БА: Финансов недостиг, стара бойна техника...

Опозицията недоволна от доклада, иска преработка
19 юли 2018 16:15, Василия Пейчева
24
Из доклада за БА: Финансов недостиг, стара бойна техника...
Снимка: архив Булфото

Българските въоръжени сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите по гарантиране на суверенитета, независимостта и териотариалната цялост на страната. Поради системния финансов недостиг, нарастващата неокомплектованост с личен състав и остарялата бойна техника отделни задачи се изпълняват с органичения. Това са основните изводи от доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2017 г., който парламентът прие с 94 гласа "За", 28 "Против" и 24 "Въздържал се".

Основните проблеми са неокомплектоваността с военнослужещи, недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили, затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

Още по темата

Като мерки за решаването на проблемите военното министерство ще работи за стратирането на трите основни проекта за модернизацията на армията. Също ще фокусира усилията си върху попълване на вакантните места във въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв. МО ще работи и за увеличаването на бюджета за отбрана на 2 на сто от брутния вътрешен продукт до 2024 г.

Опозицията обаче не остана доволна от доклада и настоя, че той е формален и трябва да бъде преработен.

"Още от резюмето на доклада ние не сме съгласни с основния извод, че въоръжените сили изпълняват задачите си със затруднения и повишен риск. Българската армия е парализирана, тя не е в състояние да изпълнява конституционните си задължения. Това е един формален доклад, който трябва да бъде преработен. Докладът замита проблемите", настоя червеният Николай Цонков.

От ДПС пък обявиха, че ще се въздържат и обвиниха, че докладът демонстрира негативните последствия от недалновидната политика в последните години.

Според управляващите пък и в темата за отбраната поблясват политикански изказвания. Шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов настоя, че докладът е коректен и изводите от него са на място. По думите му критиките от опозицията означават, че тя няма доверие във военното ръководство.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък коментира, че това може би е най-критичният доклад от последните години и каза, че той е еманация на труда на много специалисти.

Военният министър Красимир Каракачанов отсече, че по време на дебатите не е чул нищо градивно от опозицията, а само квалификации.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
10
 
! Отговори
професионалист преди 9 месеца
Офицери,сержантите,войниците и цивилните служители работят добре като в останалите армии.Виновни за плачевното състояние на армията ни са всички корумпирани политици(крадци)от 1989г. до сега и част от генералитета,които за да останат на високите си позиции бяха и са готови на всичко.Заради това навеждане армията е на такъв хал.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Tурция преди около седмица продаде 30 военни хеликоптера на собствено производство на Пакистан.
19
0
 
9
 
! Отговори
Редник преди 9 месеца
Прибавете към заглавието:
Нереформирано и корумпирано ръководство. Остарели всезнайковци които си “имат” пиарки. Ограничена мисъл.
18
2
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 9 месеца
ох милия, откраднсли му въшкарника комшиите, срам по гащи го оставили
17
0
 
19
 
! Отговори
Перко преди 9 месеца
Що не напишат колко имоти и имущество съсипаха и окрадоха шефовете на армията през годините. Цели поделения бяха изравнени със земята от ***. По всички битаци има сергии с армейско имущество. Ако не беше тази безстопанственост и крадене можеше и да има някой лев.
16
5
 
6
 
! Отговори
гого преди 9 месеца
до двамата жални въшкарника, камуфлажи имаше във всички поделения през деветдесетте и това че са ви мачкали и сте си траели с шаяка си е ваш проблем и нас се пробваха ама ревнахме на едно инспекторско и фа видиш как на бързо ни спретнаха, а и сега като ви чета писаното сте си същите ревльовци покорни... силни само в нета.
..
15
2
 
9
 
! Отговори
пацо преди 9 месеца
Всички във Властта са членове на БКП или ДС или синове и дъщери на членове от БКП! Не ви ли омръзна на коментиращите да се делите на комунисти и антикомунисти
14
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 9 месеца
94+28+24=240

А в доклада пише ли как Мишето ни държа гладни, за да върти далавери с алкохол?
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Dido

Той е бил некой връзкар те още 89 тодина им купиха камуфлажи и старшините имаха другите бяха със въшкарници я виж как упорито защитава службата. Cутрин е ставал излъска паркета, излъска кенехите и после отива да бичи караули модернизъм и сюреализъм в БГ милиционерския скопен мозък
12
1
 
5
 
! Отговори
Dido преди 9 месеца
До до 7 анонимник

Аз 95 та бях в Горна баня с въшкарника още.
11
8
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 9 месеца
добре ли лъскахте паркета със крадени въшкарници от съседните поделения във тази модерна армия на Станишеф и Орешарски ? Имал си дори камуфлаж ти си направо манекен на комунизъма але дрогарюю
10
6
 
4
 
! Отговори
до 7 анонимник преди 9 месеца
кеи въшкарници бе , аз 96 та бичех караули с зеления камуфлаж, само старшинката имаше в склада въшкарници и режехме парцали да лъскаме паркета.
9
1
 
7
 
! Отговори
до7 преди 9 месеца
за Станишев и Орешарски нищо не бе останало още Луджево Костовста клика намаза дебело филията през деветдесетте
8
0
 
17
 
! Отговори
:):) преди 9 месеца
Каракачанина не е виновен, просто събра кураж да оповести реалностите в БА.
29 г ако сметнете какво е разпродадено като оръжие и имоти и парите не са инвестирани в модернизация а в нечии джобове,ще разберете що е такова дереджето, срамно безнадеждно и трагично.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Орешарски и Станишеф колко пари откраднаха от войската не е истина войниците ходеха във въшкарници и заплатите бяха 2-3 лева сега са 600 лв.
6
6
 
4
 
! Отговори
до4 преди 9 месеца
ква съветска техника втора ръка, кугар френски нови вертолети, алооо
5
4
 
19
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 месеца
Не се безпокойте, даже и да ни завладеят, руската армия ще ни освободи. Е ще понаебат половината жени, ще им се плати и ще ни поуправляват известно време ма свободата е скъпа дагоеба
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Tака е опозицията купуВаше едни стари Кугъри добре поне, че си признават какви са ги вършили и купуваха стара съветска техника тази техника сега на кой е нужна и за какво я купуваха.
3
0
 
13
 
! Отговори
до гого преди 9 месеца
то ако е семеен с тез 600 кинта квсртира в Сф май само ще плати ми папу ми патъци...
2
1
 
21
 
! Отговори
гого преди 9 месеца
за 660 лева кой ще иде да си пилее времето. Някоя девойка дето ще забременее с две деца подедни и хоп 5 години стаж...със всичките и облаги