НС реши: Модернизираме и Военноморските сили за 1 млрд.

Всички подкрепиха инвестицията, с изключения на "Воля"
19 юли 2018 12:07,
51
НС реши: Модернизираме и Военноморските сили за 1 млрд.
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът реши да похарчи близо 1 млрд. лева за модернизацията на Военноморските сили. Със 135 гласа "за" депутатите приеха проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, като против бяха само от "Воля".

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални кораба, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на проекта е 984 млн. лева, като разликата от 164 млн. лв. спрямо приетия през 2016 г. проект, е разпределена за плащане през 2025 и 2026 г.

Добавени са и два нови варианта за придобиване - закупуване на нов отбранителен продукт или производство по лиценз и комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Според проекта първият кораб може да бъде доставен до края на петата година след подписване на договор, а вторият- до края на шестата година. Предвижда се плащането да се осъществява за период от 9 години.

По време на дебатите и управляващи, и опозиция изразиха принципна подкрепа за модернизацията на армията и изтъкнаха важността й заради сигурността на страната.

От БСП настояха обаче, че ще следят процедурите за избор на изпълнител на проекта, за да няма корупционни схеми. Червеният Петър Витанов изтъкна, че проектът крие финансова и времева неопределеност. Въпреки това обаче социалистите дадоха подкрепата си заради крайната необходимост от нови способности.

"Днеска е добър ден и за флота, и за въоръжените сили, и за армията. Защото днеска с така очертаващия се консенсус завършваме една много по-сериозна стъпка - реализирането на трите основни проекта", коментира ген. Константин Попов.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък настоя, че не трябва да се тръгва със съмнения, че ще има корупционни схеми.

"Не бих приел нито вътрешно, нито външно лобиране по проекта за ВМС", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 MILIARD ZA SAMOLETI, 1 MILIARD ZA KORABI,1 GOL H...IZA NARODA.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез душмани докато не закрият държавата няма да се спрат.Народа няма пари за хляб а те ще купуват самолети и кораби.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ли скъпо като Белене? Има китайски кораби по 1 лев. Да направят прогноза от чужбина и от БАН за необходимостта от военноморски флот. Какво ще стане, ще има ли конфликти. Врачки да направят прогнози. Да не плащаме излишни пари като Белене.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за вдигане на пенсиите от 200 лева няма, но купуваме корабчета за 1 милиард? Да купим и хвърчило за Грипена.
4
0
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Морският флот на Швейцария е с доста нови кораби и е базиран в Ротердам,между другото в Индонезия строят супер евтини корвети за под 50милиона $ за брой!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И морския флот на Швейцария е в окаяно положение, но те не се страхуват.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а какво става с хвърчилата, има ли развитие там ? със еврейски болт секънд хенд, с резба фи 16 ще се затяга конструкцията?
1
2
 
18
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
"Днеска е добър ден и за флота, и за въоръжените сили, и за армията....", "И още по-добър за мен.." си помисли онзи, дето ще вземе тлъстата комисионна