ГЕРБ не води спор с президента, отсече Теменужка Петкова

Сделката за ЧЕЗ – спряна. Ни Борисов, ни правителството стоели зад нея
20 юли 2018 10:15,
36
ГЕРБ не води спор с президента, отсече Теменужка Петкова
Снимка: БТА, архив

ГЕРБ категорично не води война с президента Румен Радев, от страна на правителството има воля за диалог по възникналите проблеми в името на България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Нека президентът да каже откъде са тези 1,6 млрд. лева, събрани от служебното правителство", посочи Петкова пред bTV и добави, че бюджетът на министерството е 200 млн. лв. Вчера президентът заяви, че назначеното от него служебно правителство е оставило парите след себе си.

Още по темата

"Служебното правителство имаше конкретни функции - да проведе избори, няма как за три месеца да направят чудеса от храброст", припомни министърът и заяви, че според справка в Министерството на енергетиката от 26.1.2017 до май 2017 г., когато действаше служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, са депозирани 15 искови молби за вземания за концесии, от 3,48 млн. лв. до края на действието на служебното правителство събраните пари са 0.

"Общо очакваме 2 млн. от тези искови молби, 6 хил. лв. са постъпили по време на службеното правителство. Затова искаме доказателства от президента Радев, ако разполага с конкретика, добре е да я видим; от думите му остава усещане за сив сектор, а видяхте данните на АИКБ за сивата икономика. Призивът ни е да видим какви са фактите, ако не, ще стане ясно, че това фалшиви новини", посочи Петкова.

По повод на спряната от КЗК сделка за ЧЕЗ Петкова заяви: "Вече за всички е ясно, включително и от заключенията на временната парламентарна комисия по сделката, че българското правителство, премиерът, аз, или който и да било друг член на кабинета не стои зад сделката за покупката на ЧЕЗ от фирмата на Гинка Върбакова "Инерком". Тази сделка се прави по чешките закони", посочи Петкова. 

Енергийната сигурност на страната е абсолютно осигурена, няма проблем за нея, заяви министър Петкова. До този момент ЧЕЗ е лицензиант и подлежи на санкции, ако не спазва своите ангажименти.

Тя посочи, че КЗК е органът, който има думата по антимонополното законодателство, което е изцяло според изискванията на ЕС, не става дума за търговска война с Чехия, а за това, че КЗК е преценил така.

За строителството на АЕЦ "Белене" тя припомни условията на правителството - да се направи на пазарен принцип, като се търси стратегически инвеститор, а държавата да има блокираща квота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
3
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
Когато утайката се издигне и се само възприеме за каймак - Теменужкеее, Теменужке ....
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може седалището на ЧЕЗ да е Чехия,както обявиха,че представлява държавен пенсионен фонд с налична гаранция,но да се водят последващи сделки по чешките закони са необходими още условия,един вид достатъчни като най-малките са активите на нашите разпределителни системи да са се котирали на тяхна финансова борса по раздела активи с индекса за периода и съответните изисквания за собственоста и разпределението на активите по акционерите,дялове по степенуване и други предложения за придобиване на части
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев,като си почнал да казваш за твоето служ.правителство,кажи и за самолетите Грипен.Как така набързо ги избра?
30
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ми като не може на Гинка Върбакова да дадат Чез на Генка Шикерова.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужка Върбакова, Добрев, дуловската писарка Атанасова, Захариева , Ангелкова, Фандъка , Бика, лайномета Тодоров - това са хора от елитните спецчасти на ГЕРБ !
28
5
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Странното в случая е,че двама корумпирани министри на енергетиката дружно атакуват президента ! Може би той има компроментиращи документи за тях ???
27
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този въпрос ще остане актуален да края на мандата на Радев - Какво полезно за България дело е свършил?
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джандар-сурат
25
4
 
16
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Вече за всички е ясно, включително и от заключенията на временната парламентарна комисия по сделката, че българското правителство, премиерът, аз, или който и да било друг член на кабинета не стои зад сделката за покупката на ЧЕЗ от фирмата на Гинка Върбакова"- хахахахаха.
24
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е най изпърдяния президент който България е имала, абсолютна *** на Нинова и нейна тонколона.
23
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най ме кефи края на материала - за пазарния принцип за белене. демек руснаците и китайците ще гризнат дръвцето! Щото те на пазарен принцип не могат, горките, само на далавера! Това е елегантен номер за отказ- в бизнеса е чест срещан - при запитване даваш обезкуражаваща оферта!
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужка Върбакова вчера май даде тридневен ултиматум на президента?!
21
4
 
23
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Цял народ вижда как елитни гербери всеки ден нападат като махленски кучета Президент Радев , а счетоводителката - енергетик , не , та не!Лъже като Премиера си!
20
4
 
29
 
! Отговори
Див селянин преди 5 години
Гербавите *** отново налазиха коментарите. Президентът е човек на честта, а тази другарка, делянчо и ония очилат клоун вчера по канал 3, плюха, плюха и чак храчки не им останаха. И какво като заплашвахте президента, да не би да не е прав, че сте крадлива шайка, която окраде България? И децата знащят що за стока сте!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
права е бе, не води спор, а война)):
18
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в какво го инвестира този един милиард аз да те питам, защото при Орешарски икономиката на България беше в дефлация с 1, 4 % надолу, а при ГЕРБ сега е 3, 4 % нагоре?
17
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ първо не управлява 10 години, а 6 г и половина, не лъжи червен ***! Второ, твоят скъп Орешарски подаде оставка един месец след като фалира КТБ през юли 2014 г.Не си ли спомняш?
16
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Орешарски искаше да изтегли навремето 1 милиард заем всички от ГЕРБ скочиха, заробвал децата внуците и кой ли не да плаща. Сега този 1 милиард на фона на 20-те милиарда изтелени от ГЕРБ изглежда като капка в морето. Да питам управляващите а сега кой заробихте да плаща?
15
4
 
15
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Чудно ББ управлява 10 години а БГ е била фалирала през 2014:) За няколко месеца ли бе ***
14
3
 
22
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Едно приказвате друго вършите. Уж не водите спор , но не пропускате случай да го обвините на моменти с откровени лъжи, че даже и пресконференция изтипосахте с неверни твърдения.