На фона на тази чума върви... парламентарна чума

Коментират политолозите Цветанка Андреева и доц. Мария Пиргова
20 юли 2018 11:00, Екип на Bulgaria On Air
46

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи тежки критики към правителството заради скандала с чумата по животните. Според социалистите компенсациите не могат да възстановят реалните щети не само за животните, но и за млякото и изпуснатите ползи.

Кристиан Винегин от БСП също разкритикува решенията на управляващите с твърдението, че част от животните са могли да бъдат спасени.

"Проблем има с комуникацията от властта, но опозицията истеризира. Посяга се много директно на собствеността на хората. Когато битките са абстрактни горе във върховете на властта, впечатлението е едно, но когато не обясниш на животновъда постъпките си, проблемът ще ескалира", посочи политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Още по темата

"При стопаните това е поминък, ако има добра комуникация, тези хора са разумни и ще разберат проблема", продължи тя.

Според доц. Мария Пиргова, управляващите не използват инструментите, с които разполагат. 

"Ние даже още не знаем какъв е проблемът - има или няма чума. На фона на тази чума върви парламентарна чума - сделки за милиони в парламента, а ние наблюдаваме трагедии на чисто човешко ниво", каза Пиргова в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Ние сме съпричастни с тях, но не сме наясно като общество какво става. Стилът на управлението е такъв - да се вдигат местни проблеми. Защо беше уволнен министърът на земеделието, имащ съвсем странични функции?", продължи тя, визирайки и уволненията на хора, занимаващи се с европейски проекти.

"Държавата и хората са на два различни полюса, дори комуникация не може да протича. Никой вече не може да убеди хората. Неправителствените организации веднага събират протести, а проблемът още повече се замъглява", анализира доц. Пиргова.

Цветанка Андреева добави, че от опозицията още повече истеризират проблема, вместо да извоюват повече права за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
2. Трябва да се забрани каквото и да е политическо присъствие по време на митинги и шествия! Така се премахва усещането за политически натиск или опити за яхване на вълната. Политиците си имат трибуна за изказване и тя се нарича Народно Събрание. Това, че всеки е загубил доверие в тази институция и, че всяко изказване там потъва в морето си е изцяло тяхно дело! 3. Трябва да се въведе коректно компенсиране! И парите да дойдат от отговорните за това органи. Които се е издънил, той да плаща!
28
1
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
От цялата история човек може да си направи няколко извода:1. Институциите не работят както трябва! Ако нямаш конкретни данни не трябва да предприемаш конкретни действия. Ако ги имаш, то трябва да ги направиш публично достояние и да се обясни от компетентните органи защо трябва да се предприеме дадено действие и поради каква причина (подкрепено със солидни доказателства). По този начин се избягват какви то и възможности за спекулиране и чувство за тотална некадърност на държавните служители.
27
4
 
5
 
! Отговори
Курнелия за смях... преди 5 години
Хората от село Шарково разказват, че *** Нинова и козата, която тя прегърнала носели еднакви фланелки с надписи Герб ни убива....
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата е ясна, че чума няма и са прибързали с действията за да се застраховат. Сега за да не си признаят резила продължават да избиват животните. Искам да попитам всички тези политолози, социолози, политически антрополози, какво доверие към властта изследвате, след като един обикновен човек седи рамо до рамо с министър и не му вярва? Представяте ли си в каква дупка е изпаднала цялата ни политическа и институционална система?
25
5
 
17
 
! Отговори
Патко Еленеста преди 5 години
епидемия няма, освен тази от див герберизъм, засагаща близките до властта. Стой си във Франция и акъл не давай, ами се пази от черните французи
24
15
 
4
 
! Отговори
Елена преди 5 години
Не разбирам каква конкуренция са няколко десетки стада в Странджа, на кого са конкуренция? На Турция? На Франция? Всяко животно във Франция е с номер, със здравна карта в която са вписани ваксини и лекарства, произход...Не е ли важно в България като си купиш агнешко месо да знаеш, че идва от чисти ферми, без страх да го ядеш. Нормалното е като има епидемия да се унищожават стадата и да се дизенфекцира. На другото му викам много шум за нищо.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналото лято "имаше" некакво болест по каймата, рибата и яйцата. Тая година по овцете.СлучАеност. Не мислА.
22
1
 
15
 
! Отговори
до Елена преди 5 години
Преди две години в западните медии се разрази истерия, че краставиците и марулите, произведени в Испания били отровни. Та никой да не купувал краставици от Испания. Въпреки, че испанците си консумираха краставици и марули и никой не умря. Знаем ти тия номера, когато трябва де се удари конкуренцията на какво са способни.
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е видя се , другарката *** и от овце разбира , а може би само от тях!
20
2
 
18
 
! Отговори
Еленче преди 5 години
чети внимателно, момичето ми, ако трябва два пъти - НЯМА ДОКАЗАНА зараза в страната, дори герберите вече го признават с нежелание. Избиват се здрави животни поради некадърност на управляващите. Сега по-ясно ли ти или да обясня още веднъж?
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой близък до Слънцето, който е пуснал солиден рушвет. Ето това е отговорът. Заинтересованите дали са българи или чужденци не се знае, но отдалече се вижда, че това е акция срещу българските стопани.По същия начин ни убеждаваха и после закриха два от блоковете на Козлудуй, после така ни убеждаваха и ни нарязаха военната техника. Сега добитъкът им пречи да ни досъсипят.А лошата опозиция има нахалството да се съпротивлява.
18
13
 
3
 
! Отговори
Елена преди 5 години
Живея във Франция и всяка година има птичи грип поне в няколко ферми за отглеждане на гъски за гъши дроб. Дивите птици пренасят вируса. Веднага се унищожават всички птици в радиус от километри. Полицията пази района и там се влиза след дизенфекция и със специлни дрехи. Фермерите са застраховани и освен това и държавата ги компенсира. Не разбирам този отпор в България, невежество или политическо мероприятие?
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая Пиргова защо не се гръмне. От екрана на телевизора ни съобщава, че ОЩЕ не се знаело, има ли или няма ч.у.м.а, но животните трябвало да се избият!!!!Тия имат ли акъл? Като гербавите ветеринари не могат една болест да определят има ли я или не, какво правим. Ами много просто - избиваме хиляди животни. Но опозицията била много лоша, че е против избиване на здравите животни.Ако ги слушаш тия стигаш до извода, че никой не трябва да протестира, просто Гробарите са много добронамерени, но некадър
16
2
 
19
 
! Отговори
И кво? преди 5 години
щом герберунтелът е казал - бий козите, ние слушкаме и бием. Не сме ветеринари, значи нямаме и собствена мисъл в главата, а правим, каквото ни кажат по-умните политици. Същите, които ограбиха КТБ и за малко да харижат ЕРП на Гинка. Същите, които купуват по 200 лева фиданка и 20 000 ненужно копче за светофар от нашите пари.
15
12
 
7
 
! Отговори
вони , вонииии преди 5 години
пфуууучервена смрад !
14
3
 
23
 
! Отговори
Внимание! преди 5 години
Бдете за герберасти, умишлено заразяващи козите, за да прикрият крещящата си некадърност.
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинската чумъ се казва ГЕРБ,а основният вирусоносител живее в обора си в Банкя.
12
6
 
19
 
! Отговори
vwww преди 5 години
Има няма чума имиджа на животновъдството в страната така е накърнен, че от сега нататък ще се усети като почната да валят откази от поръчки от чужбина! Ние всички изведнъж станахме специалисти по ветеринарна медицина и по превенция на заразни болести по животните! гледам как професионални политици с юридическо образовани говорят като професор доктори по ветеринарна медицина. За да се докопат до властта някои хора са готови да жертват интересите на избирателите си да вкарат страната в хаос...
11
1
 
23
 
! Отговори
Мдаааа преди 5 години
Стадото с кози на баба Дора е в огнището на болестта от месец и все още няма нито едно заболяло животно, каза още бившият министър. Същевременно инкубационният период на болестта е от 3 до 7 дни, а заболяването води до смърт при козите най-много 7 дни сред появяване на първите признаци. в-к Труд.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Компенсациите не могат да покрият цената на животното като килограм живо тегло,а за цената на труда на стопанина докат го доведе до тази възраст до коет е било преди и насила да го заколят поради обявена чума от далечни краища по права линия 10000 км,и то не конкретен район за постоянно огнище на чума от тази разновидност по континенти на изброяване,че и източник на пренасяне от огнище на огнище кат първо,а второ някое животно да не заразено по ред причин,най-малката да не са кихнали среща него.