На фона на тази чума върви... парламентарна чума

Коментират политолозите Цветанка Андреева и доц. Мария Пиргова
20 юли 2018 11:00, Екип на Bulgaria On Air
46

2528 гледания   |  Още видео
Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи тежки критики към правителството заради скандала с чумата по животните. Според социалистите компенсациите не могат да възстановят реалните щети не само за животните, но и за млякото и изпуснатите ползи.

Кристиан Винегин от БСП също разкритикува решенията на управляващите с твърдението, че част от животните са могли да бъдат спасени.

"Проблем има с комуникацията от властта, но опозицията истеризира. Посяга се много директно на собствеността на хората. Когато битките са абстрактни горе във върховете на властта, впечатлението е едно, но когато не обясниш на животновъда постъпките си, проблемът ще ескалира", посочи политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Още по темата

"При стопаните това е поминък, ако има добра комуникация, тези хора са разумни и ще разберат проблема", продължи тя.

Според доц. Мария Пиргова, управляващите не използват инструментите, с които разполагат. 

"Ние даже още не знаем какъв е проблемът - има или няма чума. На фона на тази чума върви парламентарна чума - сделки за милиони в парламента, а ние наблюдаваме трагедии на чисто човешко ниво", каза Пиргова в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Ние сме съпричастни с тях, но не сме наясно като общество какво става. Стилът на управлението е такъв - да се вдигат местни проблеми. Защо беше уволнен министърът на земеделието, имащ съвсем странични функции?", продължи тя, визирайки и уволненията на хора, занимаващи се с европейски проекти.

"Държавата и хората са на два различни полюса, дори комуникация не може да протича. Никой вече не може да убеди хората. Неправителствените организации веднага събират протести, а проблемът още повече се замъглява", анализира доц. Пиргова.

Цветанка Андреева добави, че от опозицията още повече истеризират проблема, вместо да извоюват повече права за хората.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 21 Деянчо -ти ще си първи в редицата
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На интернет адрес:

oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Diseaseinformation/WI

Регистрация по дни и заболявания и в кои държави са регистрирани.

Тук е истината — на сайта OIE World Animal Health Information Sistem
36
0
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 7 месеца
2. Трябва да се забрани каквото и да е политическо присъствие по време на митинги и шествия! Така се премахва усещането за политически натиск или опити за яхване на вълната. Политиците си имат трибуна за изказване и тя се нарича Народно Събрание. Това, че всеки е загубил доверие в тази институция и, че всяко изказване там потъва в морето си е изцяло тяхно дело!
3. Трябва да се въведе коректно компенсиране! И парите да дойдат от отговорните за това органи. Които се е издънил, той да плаща!
35
1
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 7 месеца
От цялата история човек може да си направи няколко извода:
1. Институциите не работят както трябва! Ако нямаш конкретни данни не трябва да предприемаш конкретни действия. Ако ги имаш, то трябва да ги направиш публично достояние и да се обясни от компетентните органи защо трябва да се предприеме дадено действие и поради каква причина (подкрепено със солидни доказателства). По този начин се избягват какви то и възможности за спекулиране и чувство за тотална некадърност на държавните служители.
34
4
 
5
 
! Отговори
Курнелия за смях... преди 7 месеца
Хората от село Шарково разказват, че Курнелия Нинова и козата, която тя прегърнала носели еднакви фланелки с надписи „Герб ни убива“....
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Работата е ясна, че *** няма и са прибързали с действията за да се застраховат. Сега за да не си признаят резила продължават да избиват животните. Искам да попитам всички тези политолози, социолози, политически антрополози, какво доверие към властта изследвате, след като един обикновен човек седи рамо до рамо с министър и не му вярва? Представяте ли си в каква дупка е изпаднала цялата ни политическа и институционална система?
32
8
 
1
 
! Отговори
Деян Куцев преди 7 месеца
Че и бързо ги трепат. Шефчето ме рукна единпът една овча да трепя.три пъти удрях в главъта с сап от кирката докат не падне
31
5
 
17
 
! Отговори
Патко Еленеста преди 7 месеца
епидемия няма, освен тази от див герберизъм, засагаща близките до властта. Стой си във Франция и акъл не давай, ами се пази от черните французи
30
15
 
4
 
! Отговори
Елена преди 7 месеца
Не разбирам каква конкуренция са няколко десетки стада в Странджа, на кого са конкуренция? На Турция? На Франция? Всяко животно във Франция е с номер, със здравна карта в която са вписани ваксини и лекарства, произход...Не е ли важно в България като си купиш агнешко месо да знаеш, че идва от чисти ферми, без страх да го ядеш. Нормалното е като има епидемия да се унищожават стадата и да се дизенфекцира. На другото му викам много шум за нищо.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналото лято "имаше" некакво болест по каймата, рибата и яйцата. Тая година по овцете.
СлучАеност. Не мислА.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оказва се, че според световната информационна система за здравето на животните OIE World Animal Health Information System — oie.int, заболяването чy.мa по дребните преживни животни е регистрирано само в България през последните месеци. Още по-скандално е, че Дамян Илиев е подал информация, че за първи път е регистриран случай на 23 юни 2018 г. За случая в село Кости от 04 юни 2018 г. няма и думичка.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оказва се, че според световната информационна система за здравето на животните OIE World Animal Health Information System — oie.int, заболяването *** по дребните преживни животни е регистрирано само в България през последните месеци. Още по-скандално е, че Дамян Илиев е подал информация, че за първи път е регистриран случай на 23 юни 2018 г. За случая в село Кости от 04 юни 2018 г. няма и думичка.
26
1
 
15
 
! Отговори
до Елена преди 7 месеца
Преди две години в западните медии се разрази истерия, че краставиците и марулите, произведени в Испания били отровни. Та никой да не купувал краставици от Испания. Въпреки, че испанците си консумираха краставици и марули и никой не умря. Знаем ти тия номера, когато трябва де се удари конкуренцията на какво са способни.
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е видя се , другарката Кури и от овце разбира , а може би само от тях!
24
2
 
18
 
! Отговори
Еленче преди 7 месеца
чети внимателно, момичето ми, ако трябва два пъти - НЯМА ДОКАЗАНА зараза в страната, дори герберите вече го признават с нежелание. Избиват се здрави животни поради некадърност на управляващите. Сега по-ясно ли ти или да обясня още веднъж?
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой близък до Слънцето, който е пуснал солиден рушвет. Ето това е отговорът. Заинтересованите дали са българи или чужденци не се знае, но отдалече се вижда, че това е акция срещу българските стопани.
По същия начин ни убеждаваха и после закриха два от блоковете на Козлудуй, после така ни убеждаваха и ни нарязаха военната техника. Сега добитъкът им пречи да ни досъсипят.
А лошата опозиция има нахалството да се съпротивлява.
22
13
 
3
 
! Отговори
Елена преди 7 месеца
Живея във Франция и всяка година има птичи грип поне в няколко ферми за отглеждане на гъски за гъши дроб. Дивите птици пренасят вируса. Веднага се унищожават всички птици в радиус от километри. Полицията пази района и там се влиза след дизенфекция и със специлни дрехи. Фермерите са застраховани и освен това и държавата ги компенсира. Не разбирам този отпор в България, невежество или политическо мероприятие?
21
14
 
3
 
! Отговори
Деян Куцев преди 7 месеца
Винаги съм бил за да се изтровят там овцете. Тогава цената ще скочи и ще продавам от мойте на добри цени. Миналата година чувал гюбре беше 2 лева а ся ще е 5 . Да ги трепят всички животни та да има файда.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая Пиргова защо не се гръмне. От екрана на телевизора ни съобщава, че ОЩЕ не се знаело, има ли или няма ч.у.м.а, но животните трябвало да се избият!!!!
Тия имат ли акъл? Като гербавите ветеринари не могат една болест да определят има ли я или не, какво правим. Ами много просто - избиваме хиляди животни. Но опозицията била много лоша, че е против избиване на здравите животни.
Ако ги слушаш тия стигаш до извода, че никой не трябва да протестира, просто Гробарите са много добронамерени, но некадър
19
2
 
19
 
! Отговори
И кво? преди 7 месеца
щом герберунтелът е казал - бий козите, ние слушкаме и бием. Не сме ветеринари, значи нямаме и собствена мисъл в главата, а правим, каквото ни кажат по-умните политици. Същите, които ограбиха КТБ и за малко да харижат ЕРП на Гинка. Същите, които купуват по 200 лева фиданка и 20 000 ненужно копче за светофар от нашите пари.