НС реши: Новият шеф на Касата е проф. Дечо Дечев

Управителите са с вързани ръце, атакува ДПС
20 юли 2018 11:52,
15
НС реши: Новият шеф на Касата е проф. Дечо Дечев
Проф. Дечо Дечев Снимка: БТА

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за новия шеф на Здравната каса със 124 гласа "за". Той бе единственият кандидат за овакантеното място от предишния управител на НЗОК - проф. Камен Плочев.

До избор на нов управител на Касата се стигна след като депутатите освободиха от поста предросрочно Плочев. Той поиска сам да се оттегли заради здравословни проблеми в края на май. Плочев се позова на член от Закона за здравето, според който, ако три месеца не може да изпълнява здълженията си, може да напусне.

Още по темата

Плочев излезе в дълъг отпуск и се конфронтира открито със здравния министър за дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му.

Д-р Дечо Дечев е номинация на ГЕРБ и "Обединените патриоти". До момента той бе директор на столичната болница "Свети Иван Рилски". Бил е и заместник-директор на Здравната каса през 2001 г. Той има 37 години професионален опит в системата на здравеопазването.

Като основни приоритети той очерта конкретни мерки за промяна в лекарствената политика и промяна в реда и организацията при изпращане на българи за лечение в чужбина и оптимизиране и подобряване на контролната дейност на фонда.

От опозицията по принцип подкрепиха кандидатурата на проф. Дечо Дечев, но се усъмниха дали той ще успее да изпълни планираните реформи, тъй като постът на управителя на касата бил обезвластен.

"Управителите са с вързани ръце. Законодателството, което действа в момента, е прехвърлило правата от управителя на касата към надзорния съвет на касата", настоя Хасан Адемов от ДПС и се усъмни, че проф. Дечев ще може да подбере екипа си, с който да направи промените.

"Ако до месец не започнете да управлявате Касата, тя ще почне да управлява", настоя той.

От БСП пък обясниха, че няма да участват в гласуването, не защото се съмняват в качествата на проф. Дечев, а защото постът му е обезвластен.

От своя страна новият шеф на Касата обясни, че лекарствената политика ще се гради на принципа на ефикасност и ефективност. Той се ангажира, че в рамките на три месеца ще направи конкретни предложения за промяна в лекарствената политика, които ако бъдат подкрепени, той се наема да ги изпълни.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев декларира пълната си подкрепа към проф. Дечев и изрази увереността си, че той ще отговори на големите очаквания на гражданите.

"Той познава и добрите и лошите неща в системата и това ще му помогне да я подобри", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
некой си преди 5 години
да ни е честит новия управител на кацата
14
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До ОлегОтговорност за това, че еднолично осъди на смърт диабетиците буквално от днес за утре.
13
0
 
4
 
! Отговори
старата песен преди 5 години
Затова здравноосигурен платих 3.000лв за 50 минути операция!Обяснението беше, че здравна каса не може да поеме плащането а 40 години им плащах!Когато спорях с докторите, те само се усмихваха и споглеждаха................
12
0
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До House M.D.Отговорност за какво ?
11
1
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 9Горе-долу и аз мисля така. Проблемът е по-скоро в кадрите, отколкото в системата.
10
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А отговорност от Глинка няма ли да бъде потърсена?
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доболничната помощ си е наред.
8
2
 
7
 
! Отговори
баба Гицка преди 5 години
Честат смяна на бушоните, сочи проблем в ел.системата.
7
2
 
5
 
! Отговори
Антифен на системата преди 5 години
Стига култ към личността на този или онзи шеф.Разумна политика се прави от екип от умни хора,а не от началници.Робско племе......
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дале ще е Дечо Дечев или Мечо Мечев-се тая.Нещата продължават по старому.
5
2
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 3Каква ти е визията на тебе за здравеопазването в България, като си тръгнал да ме критикуваш? Хайде като не хейтваш кажи какво мислиш за доболничната помощ...даречем?! Хайде де!
4
0
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 3Не харесвам визията му за здравеопазването и човешката му същност! Ти какво искаш - да харесвам кадър на ДПС бил против системата за пръстово идентифициране при постъпване в болница!Който беше против финансирането на новите формули в този бю'джет на НЗОК и сега става председател!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите - няма по-глупава нация от нас., Завист, хейтване, злоба. Сори. Закривай. От тунела няма да има излизане.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната калинка без реална власт.
1
3
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Не го харесвам като човек!