НС върна ранното пенсиониране на съкратени миньори

Промените ще засегнат около 80 души от Бобов дол
3
НС върна ранното пенсиониране на съкратени миньори
Архив: Булфото

Парламентът реши окончателно, че при ликвидация на мина или съкращения миньорите отново ще могат да се пенсионират на 45 г. и 4 месеца.

Те обаче трябва да имат и сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години осигурителен стаж, положен при условията на чл. 104, ал. 3.

Още по темата

Предложението за тази поправка в КСО беше направено от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а инициативата за нея е на омбудсмана Мая Манолова.

Промените в Кодекса отменят нарастването на възрастта за ранно пенсиониране на миньорите до 50 години.

С днешното гласуване депутатите отмениха изменението на Кодекса за социално осигуряване, с което се премахна възможността за ранно пенсиониране при закриване на рудник.

"По този начин миньори с дългогодишен стаж под земята са оставени без възможност да се пенсионират дори при навършване на изискуемата възраст, ако не са я навършили към момента на прекратяването. Така те трябва да чакат поне 10 години, за да придобият право на пенсия. Тези лица са с прекратени права от независими по тях причини", обясни пред депутатите вносителят на промените Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Промените, които парламентът одобри окончателно днес, ще засегнат около 80 души, съкратени от последния подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол, като на месец ще са нужни около 65 хил. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Работа на парче !!! Само кражбите на ГЕРБ за грандиозни !!!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие сте си пропаднали по природа, виновен ви бил Костов. смешници.