Стефан Софиянски: България е министерска република

ГЕРБ копира модела от преди 1989 година, смята бившият градоначалник
Обновена: 24 юли 2018 14:24 | 23 юли 2018 22:19,
91

Бившият служебен премиер на България и кмет на София Стефан Софиянски е на мнение, че страната ни е министерска република, въпреки че в Конституцията е записано, че е парламентарна.

По думите му това е така, защото водещ е Министерският съвет. Софиянски беше категоричен още, че партия ГЕРБ е лява политическа сила.

"Това като концепция и разбиране е лява партия. Те фактически копират модела, който беше преди промените от 1989 година", заяви Стефан Софиянски в студиото на "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев.

Той обясни още, че има смесване на функции и неяснота в управлението и даде пример с това, че Народното събрание се бърка в работата на изпълнителната власт.

"Има и лошо разпределение на отговорностите и правомощията", добави още бившият столичен кмет.

Стефан Софиянски разказа също и за проект на нова Конституция, която е подготвил заедно със свои съмишленици. Бившият служебен премиер обясни, че техният проект се базира на по-съвременна форма на управление и съдържа изцяло нова глава - "Публични финанси".

"Тя определя паричните потоци и парите се движат отдолу нагоре. Всеки има ясно определени функции", подчерта Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира още и българското председателство на Съвета на Европейския съюз и заяви, че България е объркала приоритета, който да изведе.

Стефан Софиянски каза също, че се надява на обединение на десните партии и самият той не изключва връщането си в активна политика заедно с партията си "Съюз на свободните демократи".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усмивката на корупцията.
78
0
 
0
 
! Отговори
Usa преди 5 години
До 28 В-к Дневник Моля,за повече информация относно сделката на Софиянски и Еди Минесян барабар със софийска община.По конкретно Интерфорумсрещу хотел Хемус До кога ще я търпим тая ***.....
77
3
 
3
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Край Не слушай глупостите на Софиянски. Какво значи "министерска" република? Спечелилата парламентарни избори партия, избира министър-председател чрез Народното събрание. А кога не е било управлението "министерско"? При Станишев ли, когато пробутваше Пеевски за шеф на ДАНС? Или при Костов, Виденов. Най-малко при Луканов? Ще видиш какво значи министерско управление ако Нинова успее да грабне камшика. Не ни трябва и президентска република. В нашите условия всеки президент е кандидат за диктато
76
2
 
2
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Гробокопач Неграмотен си политически. Прочети последната "визия" на БСП и ще видиш колко са десни. Национализации, спиране на концесии, "безплатно" това, безплатно онова. Всеки знае, че безплатен обяд няма. Безплатно и с много екстри ще бъде само за тях. А истината е, че те никога не са били нормална партия, а само маша в ръцете на ръководещите ги от Москва. От времето на Коминтерна и досега. Предатели на страната и народа от който са родени.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черепа добре ли е, другото не го мисли
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
tozi ot zatvora li govori.
73
0
 
9
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Прав е, че парламента не изпълнява функциите си и на практика е безсмислен орган. Избрали сме 240 дрънкачи, които не се занимават със законодателство, ами с декларации, дебати, изслушвания, извънредни комисии и т.н.
72
2
 
7
 
! Отговори
А, преди 5 години
Стефан Софиянски е ухиления крадец.Защо не е в затвора а го канят по медии?
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 72КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА ГИ Е ОПЛЕЛА ОЛИГАРХИЯТА. цЕЛТА Е ДА СЕ ИЗБИЕ ДИВАТА *** И МЯСТОТО И ДА СЕ ЗАЕМЕОТКРЪСТОСКИ...които нямат ясно самосъзнание, самоидентификация, не си знаят миналото, историята им се поднася друга... "диви" не са офцете, диви и от откАчени са "ловците", които изобщо са си повярвали са "ловци", а не "жертви" на собствените си слабости и толкова са откАчени, че ще родят чудовища, а самите те ще се изтрепят помежду сиа колко по- просто е да разпределиш равномерно!
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дН ЕС, КАТО ОБНАРОДВА ЗАКОНА ЗА ЛОВА, ГЛАСУВАН ЕДИНОДУШНО ОТ герб-дпс-патриотопатерици-бсп-марешки, президента Радев показа ясно и недвусмислено, че е президент на няколкото олигарха придобили си вече лъвския пай от държавата. Олигарсите са ни скъпи. Той не чу ловците, не чу ловната научна мисъл, само в България ще има такъв лов - унищожение на всички видове дивеч.
69
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 5 години
Няма страшно България да е президентска република, парламентарна република, министерска република стига най-овластения орган в страната да се избира ПРЯКО И МАЖОРИТАРНО от народа на страната. Така е в Турция, така е и в Русия и Франция.На българите им е разрешено да избират президент без власт а овластения премиер се назначава в кафенетата около Народното събрание. Властта на ЕС също се формира по сложни и потайни процедури за това най отгоре е застанал почерпен убавец.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е олигархична република. Всички партии в парламента плюс Реформаторския блок, Слави и Замлатави са партии на олигархията. Всички президенти с Радев също са президенти на олигархията. Хора, правете партии ОТДОЛУ, така след години можем да изметем олигархичните шпиони от властта. Гласуват антинаучен и абсурден закон за лова а прецедента Радев не налага вето - всички единодушни - КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА ГИ Е ОПЛЕЛА ОЛИГАРХИЯТА. цЕЛТА Е ДА СЕ ИЗБИЕ ДИВАТА *** И МЯСТОТО И ДА СЕ ЗАЕМЕОТКРЪСТОСКИ
67
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
фашизмът е незаконороденото дете на комунизма
66
0
 
0
 
! Отговори
дс преди 5 години
а ти си ДС нали олигарсе
65
2
 
6
 
! Отговори
общински преди 5 години
До НаблюдателНе така.От фандъка по крадлив и продажен кмет няма.Цяла София е в ремонти.От обществени поръчки не можеш да се разминеш.Днес ремонт,утре ремонт на ремонта.А госпожа мрън мрън ни лук яла,ни лук мирисала.Умело прикрива поръчкаджиите.Все пак е нашата учителка по руски..
64
3
 
2
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен Фактът, че употребяваш термина: "фашизира се.." говори за политическа неграмотност. Фашизмът, доктрината на италианеца Мусолини е била малкото братче на социализъма и комунизъма, както и нацизма. Разликата е, че и Мусолини и Хитлер са наблягали на националното, докато Сталин на интернационалното начало. Ако някой се "фашизира " в днешни времена, това е партията на др. Нинова, която завъртя кормилото още по плътно до фашизма и националсоциализма с изветрелите и мухлясали "визии".
63
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Трай си по добре че от теб по крадлив и продажен кмет нямаше София
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До63Фашизира се светът, фашизира се....фашизират го братята, за да принудят масите да се самоизтрепят , защото на глобално ниво не могат да удържат вече, тъй като старите окови (с които държаха офцете), стъпващи на "дълг" т.е. на "обещание" да работиш за този, който ти "дава да живееш" (пълно безумие някой да си присвоява правото да определя дали да живееш или не) - вече не работи и масите стават неуправляеми. затова е този напъл за "цифровизация" ... иначе изпускат колата...
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами и в ЕС е водеща Комисията, а Парламента е за обсъждане между другото... Разликата е, че при Софиянски се крадеше ама много и от тогава "градското" дясно не става нещо.
60
2
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
***(co)фиянски... усмихнатият крадец!