Борисов: Не подкрепяме никой със Закона за приватизацията

Иначе държавата нямало да отдели толкова средства за дела
Обновена: 25 юли 2018 13:38 | 25 юли 2018 13:21, Надежда Бочева
45
Борисов: Не подкрепяме никой със Закона за приватизацията
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов припомни пред журналисти преди началото на днешното правителствено заседание отделените от държавата средства в съдебния спор за приватизационния договор на БМФ. Поводът за изявлението са обвиненията в лобизъм заради промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, върху които вчера президентът Румен Радев наложи вето. От ГЕРБ пък информираха, че ще подкрепят ветото.

Още по темата
На 6 юли 2017 г. кабинетът на Борисов е одобрил допълни разходи по бюджета на Министерството на икономиката в размер на 2,4 млн. лв. за дължимата държавна такса в иск пред Върховния касационен съд (ВКС) за отмяна  на арбитражното решение от 30 март 2017 г. към "Кей Джи маритайм шипинг".

Борисов категорично заяви, че ако целта е била да бъде пазен конкретен бизнесмен, е нямало да се отделят тези средства, за да бъдат заведени тези дела, предаде БТА.

Промените в Закона за приватизация предвиждат специфични задължения на приватизираното дружество да не могат да бъдат вменени на купувача за повече от пет години. Депутатите от  Обединени патриоти обвиниха при гласуването коалиционните си партньори, че промените са в полза на "Бояна филм", БМФ и "Булгартабак". Законът е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси, заявиха вчера пък от БСП.

През лятото на 2008 г. купувач на 70 на сто от Български морски флот (БМФ) става германско-българският консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг". Българският партньор в сделката е "Адванс пропъртис" - холдинг на братя Домусчиеви.

През 2013 г. холдингът на Домусчиеви изцяло придобива консорциума собственик на БМФ.

В течение на годините обаче холдингът е неспособен да изпълни своите задължения по приватизационния договор и Домусчиеви завеждат дело срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в арбитражен съд, с което се опитват да променят условията на договора. Арбитражът отсъжда в тяхна полза първоначално, но това решение е обжалвано във ВКС.

През есента на 2017 г. ВКС отсъжда, че арбитражът няма необходимата компетенция, за да отсъди по този въпрос.

Делото е върнато на арбитража, който на свой ред приема решението на ВКС и преценява, че не е компетентен да се произнесе по казуса и прекратява производството за промяна на приватизационния договор. В резултат на това Домусчиеви на практика губят делото, защото исканата от тях промяна на приватизационните условия не е одобрена.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Бойко Борисоввкс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепяме Кой
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАНИАЛ
29
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
СИК-аджията си остава СИК-аджия, с две думи - проста мутра!Де-факто Борисов признава, че мафията си има държава и вместо биячи с бухалки ползват съдии и прокурори за сплашване(дори и съвестно отстояващи Закона), а после предлагат на сплашения Домусчиев, ГЕРБ да го "пазят" с удобни закони със задна дата, при това само срещу половината от 56-те милиона, които би трябвало да плати на държавата!ГЕРБ СА УНИЩОЖИТЕЛНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ!
28
3
 
4
 
! Отговори
москвич бракма преди 5 години
Защо перхедроления *** волен е против Валери Симеонов колко ли рубли е получил от руското да продава България
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за децата е ясно, че законът е "ЛОБИСТКИ".Само не е ясно НА КОГО БРОИХА КОРУПЦИОННАТА ВНОСКА
26
0
 
11
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Неееее, никого не подкрепяте! И ние никак не ви вярваме!Тоя хептен се о.с.ра!
25
0
 
16
 
! Отговори
Аз съм никой преди 5 години
И затова не мисля,че каквото и да кажа,кучетата си лаят,керванът си върви и "слънцето" ни,ръси поредните лъжи!Божеееееее,помогни и най после от тази грешка на природата, ни освободи!!!
24
17
 
5
 
! Отговори
Кой преди 5 години
ДНЕС -къде ви е статията за изчезващата НАЦИЯ Българска ? Другарите от БСП сега виждат резултатите от тяхното управление! Досега толкова години нищо ли не виждаха и чуваха ? Ако бяха малко умни,чудеса щяха да направят и да се Слави тяхното име. За съжаление няма да останат в историята на България тия *** комунисти !
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ti i Domusa ste moschenici i mafioti i koi ne znae tova?
22
1
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
Тоя човек не може да се обръсне щото колкото пъти погледне в огледалото вижда я Пеевски, я Домусчиев, я ВЗлатев, я Цеко Минев, я Цв. василев.И те така.
21
1
 
13
 
! Отговори
хх преди 5 години
на 27ми излиза решението на конституционния съд за СКАПАНАТА истанбулска конвенция дето Баце й е луд фен и поддръжник....да! излиза в последния работен ден на парламентарната шайка и ББ пак ще излезе като мачо мен и ще се изтропа пред медиите "виждате ли?аз я върнах за обсъждане - съдът не я отхвърля" същото и с гинка,цеко минев ....
20
0
 
21
 
! Отговори
яв преди 5 години
омръзна ни от селските ти номера бе , Бибитко. КОЙ виждаш в огледалото????? Мутропитек
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти си свършен. Подкрепяш, не подкрепяш грешките, които направи не се прощават. Библиотекарите ще ти вземат главата. Когато не си с народа, а гледаш келепира падаш. Задкулисието те издигна и то ще те свърши. Вече нямаш карти. Пас и метла.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се мъчиха да го пишат? Луд умора нема. За спорта и да не стоят без работа? Ясно е, че е лобистки и предназначен да обслужи определени хора.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хей герберотъпче кого защитаваш и къде видя друг комунист , като Нинова , освен вожда другаря Б. Борисов ?
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жал.ките Цвъки и Даниел , до вчера защитниците на правата комунистическа линия на ПП ГЕРБ за Домусчиев , днес същата тази линия в обратна посока .
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЗИ за десетина дни направи три закона : Златев горивата ; Пеевски цигарите ; Домусчиев приватизацята ! Клети българино , виждаш ли себе си и майка България в схемата МУУУУУУУУУУ ????????
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено ,че ще има дела ,нали трябва да се прикрие подкрепата на ГЕРБ за фирмите на Домусчиев!Защо никой не запита Борисов ,какъв е резултата от тези дела и заслужавал ли си е ,хвърлянето на 2млн.лева за уж съдебни спорове?И кой адвокати се облажиха от държавната хазна?
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98 % знаят , че лъжеш ! 99 % вярват , че лъжеш !!!! А наглостта на Собственика на ГЕРБ е 1000 % !!!!!
12
0
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
едно бесило скучае...А ОТДАВНА е готово да приеме "ресипиента" си....Ама на-шантава работа,българска..