Окончателно: Акцизът на бездимните цигари скача!

Поскъпването ще бъде от 1 октомври тази година
26 юли 2018 17:52,
9
Окончателно: Акцизът на бездимните цигари скача!
Снимка: Rеuters

Акцизът върху бездимните цигари скача от 26% на 40% от 1 октомври 2018 г. Това записаха окончателно депутатите на второ четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Така акцизът за нагреваемите цигари ще бъде 233 лв. за 1 кг тютюн, а досега беше 152 лв. В момента акцизът за една кутия бездимни цигари е 0.93 ст, а с промените той ще стане 1,43 лв.

До експресните промени се стигна заради загубите в бюджета, тъй като нагреваемите цигари са със значително по-нисък акциз от конвенционалните, а търсенето им главоломно е нараснало.

Първоначално управляващите искаха акцизът на нагреваемите цигари да бъде колкото на обикновените, но в крайна сметка се споразумяха той да бъде вдиган поетапно, като се започне от 40%.

Между двете четения на проекта ГЕРБ се отказа и от първоначалната си идея бира в кенове над 5 л да бъде облепяна с бандерол, тъй като към момента няма как технически производителите да изпълнят това изискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Цолчо Драгойчев преди 5 години
Абе отказвайте я тази помия!
6
3
 
3
 
! Отговори
ПУШЕНЕ=ПРЕСТЪПЛЕНИЕ преди 5 години
Да скача! Да стане невъзможно тия, зависимите наркомани, да тровят хората с мия мите си.Пушачите са yбийци. Тровят хората осъзнато, за удоволствие. Пушачите са лигльoвци и престъпници. Който пуши, по закон, трябва да му се забрани да се доближава до нормалните хора на не по-малко от 15 метра. И на улиците, и по други обществени места, и в кооперацията, където живее. В много държави им е забранено да пушат в апартаментите, защото смрадта и бацилите им проникват при съседите. Пушат навън!
5
1
 
8
 
! Отговори
не пуша, но ви цакат преди 5 години
В Дания също дигнаха акциза на 738.5 DKK (99.12EUR -193.89лв).По-богати ли сме от Датчаните, за нас да е 233лв, вместо 193лв?източник: https://vaporproductstax/2018/07/26/denmark-category-tobacco/Моля Ви, хора, информирайте се. Отново в България плащаме един от най-високите акцизи, а имаме едни от най-ниските доходи.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ега скочат в трапа заедно с Менда Стоянова.
3
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 5 години
Е нали акцизът върху обикновените цигари го увеличават не за пари, а заради здравето на хората?! Даже и картинки сложиха за отказване - интересно, хората започнаха да се отказват уж заради картинките, а сега що се отказали, бюджетът се клати, баси идиотитe.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да скапа. Ще си поръчвам балончета от шано сайтоветe, където е 5 пъти по евтино и пише "шано парфюм" за пред шано граничарите ни.Не, че някога съм взимал нещо с акциз. Ни алкохол, ни цигари, а нафтата имам още парвена отореди 15 години.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво другарю Борчо , пак ще се харчат цигарите на двойника ти Пеефски .Обещанието за няколко милиона в бюджета са пари събрани от българите , а не от Аляска !