ТОЛ система за камионите, ще има и уикенд винетки

Промените ще донесат около 1 млрд. повече приходи
26 юли 2018 15:02,
9
ТОЛ система за камионите, ще има и уикенд винетки
Снимка: Булфото, архив

Парламентът гласува да се въведе ТОЛ система за тежкотоварните автомобили и електронна винетка за леките коли със 113 гласа "за", 1 против и 69 "въздържали се". С промените в Закона за пътищата се въвежда и т. нар. уикенд винетка, която ще важи от петък на обяд до неделя.

Още по темата
Според вносителите на проекта от ГЕРБ изграждането и функционирането на смесената електронна система за събиране на таксите на база изминато разстояние ще доведе до по-справедлив принцип на плащане. Цените на винетките за леките автомобили пък ще останат непроменени, разликата е, че те няма да бъдат хартиени, както досега, а електронни.

ТОЛ системата ще влезе в сила от 16 август 2019 г., а електронните винетки - от 01.01.2019 г.

По думите на Александър Ненков новата система за таксуване ще донесе около 1 млрд. повече приходи, което е 2-3 повече от събираемостта в момента. Той изтъкна, че и плащането ще бъде по-справедливо на принципа, "който руши повече, да плаща повече".

"От 01.01.2019 разлика няма да има, освен че няма да има хартиени стикери, а електронна система. Системата ще отчита дали сте си платили или не. Не се предвижда увеличение на винетните стикери и ще останат на същата цена. Ще има и винетка за уикенда, това ще осигури гъвкавост", обясни Ненков.

Той добави, че тепърва ценовите модели за ТОЛ системата ще бъдат обсъждани.

"Смисълът на тази нова ТОЛ система е този, който руши повече, да поеме своята тежест. Всичките тези тежкотоварни автомобили ще бъдат обхванати от ТОЛ системата, цената ще се определя от няколко компонента - категория на превозното средство, ще се плаща на изминато разстояние, характеристиката на пътя", обясни Ненков.

Той добави и че за участъците в лошо състояние няма да се плаща.

От опозицията се обявиха по принцип в подкрепа за въвеждането на ТОЛ системата, но се усъмниха в реализацията й. Те останаха недоволни и от липсата на финансова обосновка в законопроекта.

"Тук се говори за приходи, разходи, такси. В законопроекта няма и една запетайка за финансовите параметри. Какви ще са приходите, тепърва банката щяла да направи оценка, а в този закон са заложени сериозни финансови параметри! Не се внася закон така!", настоя червеният Филип Попов.

Соцдепутатката Дора Янкова пък се усъмни, че след 1 януари 2019 новата електронна система ще бъде документно и административно обезпечена.

От ДПС пък също се обявиха "за" ТОЛ системата, но обясниха, че ще гласуват "въздържал се", тъй като нямало яснота в законопроекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
43 преди 5 години
Магистрала "Хемус" почнахте да я строите кога бях на 2 години бебе! Ще доживея ли някога? и 999 лв да стане винетката, пак парите няма да стигнат, защо ли? А на колко години съм пише в името ми ...
7
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Само не пипайте годишните винетки, да не ви пипна мамите!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо АПИ могат да засичат номерата на колите и да проверяват данни за тях, а Софийска Община община не можела и иска да лепим лепенки с чипове по стъклата, за да разберяла каква екологична категория била колата?Очевидно само по регистрационния номер може да се направи такава справка.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
113 гласа"за" 1 против и 59 въздържали се!Общо 173!А къде са останалите 70 главанака?Защо не са на работата за която им плащаме?Има ли начин да ги уволним за невършене на работа и да си върнем парите?
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винетка "Гледаш лошо"
3
4
 
1
 
! Отговори
арести за бандитите преди 5 години
Терористите на власт се кефят че са заразили милиони българи и гости с холограмни отпадъци чрез само разпадащи се винетки и други нагло престъпни холограмни оръжия за масово поразяване.Попаднали в телата на хората Ползват се като нано скенери за нагло престъпни експерименти с проникващ ДМК
2
4
 
1
 
! Отговори
увреждат с холограми преди 5 години
Лично д а поздравя София за хубавото метро.При проверка 2012 година метрото бе тежко увреждано от билети и карти с холограмни оръжия.Сега няма вече такива.Нагли престъпници на власт в София обаче продължават д а увреждат тежко Земята като продават чрез полицейски рекет милиони тежко вредни холограмни оръжия маскирани като винетки и стикери за застраховки и прегледи.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промените ще донесат около 1 млрд. повече приходиЧестито тези приходи идват от вашия джоб, а отиват в нечия гуша.