ВМРО с идея - фалшивите новини да се борят със закон

Експертна група търси правни рамки и бариери за създаване на fake news
26 юли 2018 13:00,
42
ВМРО с идея - фалшивите новини да се борят със закон
Снимка: Bulgaria On Air

ВМРО влиза в битка с фалшивите новини. До това се стигна след огромното количество дезинформация, която беше разпространена в България около кризата с чумата по дребните преживни животни.

"Темата не е само българска, но започваме дебат сега по повод последните събития в Странджа, свързани с изключително тежката епидемия от чума, която ни заплашва.“, каза в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR  доц.д-р Милен Михов от "Обединени патриоти".

По думите му фалшивите новини са изиграли много голяма роля върху формирането на обществените нагласи. В момента се сформира експертна група, която да потърси правни рамки и законови бариери за създаването на фалшиви новини.

Идеята на управляващите е за нов самостоятелен закон, а не поправка на вече съществуващ такъв. Михов сподели още, че е важно да се създаде умение за разпознаване на фалшивата информация от страна на потребителите.

"Фалшивата новина представлява неистина облечена в достоверност. Тя винаги има проекция и цел - това може да е генериране на поток от посещения към сайт или формиране на обществени нагласи", обясни Михов и добави, че ще разчитат на експертно отношение по темата.

Според PR експерта Александър Христов начините за борба с фалшивите новини са образование и умение на хората да разпознават фалшивата информация, но това също така зависи и от отговорна комуникация от страна на институциите.

"В интернет много хора от профилите си споделят мнение, че това не може да се регулира. Ние можем да се борим само срещу източника на тези новини - хора или институции", добави още Христов в "България сутрин".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва и на този татунчо сайдеров да му обяснява за какво го е пратил в мешерето?
15
3
 
14
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Много хубава, но неприложима идея. Защото в такъв случай трябва да закрият К1, БТВ и другите такива казиоони медии, които денонощно ни заливат с дезинформация.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тоз сайт е красноречив пример за изопачаване на истината и крива пропаганда,особено що се отнася за евро.ейските ценности и за"онези" вечноинтегриращите се които винаги нарича "българи"
13
1
 
15
 
! Отговори
niki преди 5 години
Това са небивалици, не може да регулираш целия интернет?! Наблегнете на образованието на подрастващите, не измисляйте само поредната глупост да трупате фантомни червени точки пред избирателите.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та значи ще се създаде министерство на "истината". Че то си мирише направо на цензура. Предполага се че това ще е човек от управляващите. То Цецо Цветанов си е направо за там .Егати глупаците.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВМРО първо да докажат, че това е дезинформация.
10
1
 
10
 
! Отговори
бай онзи преди 5 години
държавната и партийна пропаганда - най-добрата пропаганда :) Всичко друго е фейк, вЕрвАйте ми!
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова понятие "фалшиви новини няма"!Това е измислица на медиите по благозвучно да изглеждат откровените лъжи които разпространяват!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи диктатурата и цензурата ще ги завоалираме като борба с фалшивите новини.
7
2
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Целта е да се сложи дива,латиноамериканска диктатура и цензура !
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ще борят като същите бълват такива новини. "Аз ти казвам ти ми вярвай" къде е гаранцията, че не ви лъжат. Никъде! Самите те са фалшиви за 30 годишен преход, да не говорим колко са истински "професори","доценти" и "експерти"
5
1
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Всяка новина е фалшива новина. Невъзможно е в една новина да дадеш пълната истина, колкото и да се опитваш, а частичната истина вече е фалшива новина. Такъв закон е инструмент за разправа с политическите противници, но от ГЕРБ и пуделите му във властта, какво друго може да се очаква.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшиви новини се борят с образование, а не със закон.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тоя, който ще бори фалшивите новини откъде ще знаем, че правилно се бори или не си прокарва свои или удобни нему фалшиви новини ? Тоест искам да кажа, че нямам вяра наникого. Особено на набедени политици.
2
1
 
23
 
! Отговори
ей преди 5 години
А кой ще се бори с фалшивите обещания на партиите?
1
1
 
18
 
! Отговори
Pen преди 5 години
Джесика Вълчева , журналистче просто, пиши на български.Какво е това "fake news"?