65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед

Джипито ще издава документите, които ще струват 10 лева
30 юли 2018 07:40,
181
65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед
Снимка: flickr

Пенсионерите, които имат шофьорски книжки и са над 65-годишни, ще се явяват през две години на медицински прегледи. Едва тогава ще могат да си презаверяват свидетелствата за правоуправление.

Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които все още не са гласувани, но приемането им се очаква в края на годината.

Към момента законодателят е предвидил, че на всеки десет години те трябва да минават прегледи при личния лекар, а с документа, който им се издава,  ще могат да си получават новите книжки.

Заради зачестилите инциденти с възрастни хора обаче вече се обмисля нов вариант, в който пенсионерите да трябва да представят пълни изследвания, за да получат отново свидетелствата си. Те, както досега, ще струват 10 лева и ще се издават от личния лекар.

"Не може книжката да е безсрочна. С всяка изминала година след тази възраст хората получават различни заболявания, сетивата им се притъпяват, а освен това много болести се обострят", обясниха от МВР пред "Монитор".

От там подкрепиха думите си и със статистика, според която загиналите при катастрофи възрастни хора са 179, а ранените за последната отчетна година са 1297.

Като водачи смъртта си са намерили 53-ма души на 65 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
10
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Абсолютно за идеята! Крайно време е!След като вече не си годен да работиш, то е логично и, че си опасен като водач. Всеки е виждал как дядото е гушнал волана и кара без да се оглежда, защото когато е взимал книжка са били 2 коли в града. Масово пенсионерите не ползват странични огледала, те нямат периферия и се движат все едно на целия път са само те и 1,2 коли. Освен това се влачат с по 20 км/ч и правят задръствания.
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ти искаш не медицински пергледи за по-възрастните шофьори, а искаш на всеки две години нов шофьорски изпит за всички, защото някои не можели по принцип да шофират."Точно така. Изпитите масово се купуват и ще лъсне истината, че сегашната система не произвежда можещи и отговорни шофьори, а само създава корупция.
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднъж преди 47 години, когато бях 8 клас взех един изпит по математика с 6. Според вашата логика няма нужда сега да доказвам че все още ги имам знанията от този изпит от преди 47 години и помня всичко. Щом като веднъж през живота си съм доказал че имам знания, значи това важи за цял живот.
127
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Шофьорите до 25 години да се явяват на психиятър и за наркотици всеки месец.
126
3
 
4
 
! Отговори
До 129 преди 5 години
Ти искаш не медицински пергледи за по-възрастните шофьори, а искаш на всеки две години нов шофьорски изпит за всички, защото някои не можели по принцип да шофират. Я се събуди или си *** катаджия.
125
1
 
3
 
! Отговори
До 129 преди 5 години
Това, което си написал няма никаква връзка с темата за мед.прегледи на всеки две години.
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Теорията я знаехме отлично, с практиката беше по-трудно"Това и сега е така. И ако мислиш че сега е по-лесно да зе вземе практиката, отколкото тогава - лъжеш се. Сега колите са много повече, трафика е много по-голям, камерите записват всичко и изпитващия не може да си затвори очите дори и за малките нарушения (освен ако не си платиш да изключи камерата). Лесно е било винаги само за тези които си плащат рушвета още на първото явяване на изпит.
123
1
 
3
 
! Отговори
BG преди 5 години
Шофирам всеки ден и определено мога да кажа че по-възрастните хора са далеч по-улегнали и по-отговорни. Определено предпочитам тоя дето ще е на кръстовището зад мен да бъде възрастен, а не някакво ... на 27 години, надрусано с новата дрога ! Разбира се има и изключения. Вчера например пред мен караше такъв човек, на улица пълна с дупки - при всяка дупка която трябваше да заобикаля в ляво си даваше ... мигач :) въпреки че през цялото време си беше в рамките на платното ! Просто без коментар !
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да караш кола не е като да караш колело. Веднъж като се научиш и никога да не забравяш. Забравя се и рефлексите изчезват и знаците свикваш да не гледаш ако не си се качвал да шофираш дълги години. Трябва да има проверовъчни изпити за всички шофьори. Това са умения и знания които трябва да се доказват през няколко години. Виждаме по пътищата масово шофират индивиди, които никога не са успявали да докажат, че могат да шофират безопасно.
121
0
 
6
 
! Отговори
До 127 преди 5 години
Ще си вземеш изпитите суперлесно преди 1990 година, ама един друг път. Късаха ни яко и повечето си взимаха изпита на втория и третия път. Теорията я знаехме отлично, с практиката беше по-трудно, но в крайна сметка сега се учудвам колко малко новите шофьори познават закона.
120
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Взех моята 1990 и тогава книжките се ИЗКАРВАХА , а не купуваха!!!"Как се "изкарваха" всички помним. Тогава нямаше камери и никой не можеше да докаже колко време е продължил изпита и какви изисвания е имал изпитващия към теб. Само на доверие беше всичко и доста хора си взимаха изпитите супер лесно, разбира се след като са дали рушвет.
119
4
 
20
 
! Отговори
Мафия преди 5 години
Безмислена работа, че и вредна. Когато човек навърши 65 години трябва документите му да станат безсрочни - лична карта, шофьорска книжка и паспорт. Така правят в нормалните държави. Само в държавите, в които мафията е на власт и корупцията е огромна измислят всякакви мед. прегледи, подмяна на документи на няколко години и т.н.
118
0
 
16
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
Статията посочва цифри, а не % , което не е коректно. Болшинството произшествия са предизвикани от млади шофьори.
117
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само глупости се сътворяват от малоУ мните законодатели.А ББ ще минава ли на прегледи като порасне? Били сме свидетели на безразсъдното му каране и фукня.
116
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупостта не ходи по хората, глупостта ходи по ГЕРБ.
115
5
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Медицинските прегледи за презаверка на шофьорска книжка се правят на 5г. а не на 10г. тези *** които са казали,че е на 10г.говорят лъжи и цената не е 10лв. а 50лв.На 70 години съм тази година си смених (презаверих) книжката от 20г.съм със златен талон и смятам,че много от тези 18-20годишните са по лоши и безрасъдни като шофьори.
114
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тази логика не би трябвало да има и политици над 65. Един шофьор може да убие 1-50 човека а един изкукуригал политик цял народ. Вън от политиката и държавното управление на всеки навършил 65 години, автоматично на рожденния му ден.
113
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не мога да вдяна. Вдигат възрастта за пенсиониране защото сме годни за работа и като възрастни. Сега изведнъж се оказва, че не сме годни за пълноценни шофьори след 65. Как така за работа увеличават възраста на пенсиониране , включително и на шофьорите, а пък в същото време сме негодни за шофьори Кое е вярно? Двете твърдения взаимно се отричат
112
3
 
22
 
! Отговори
пътен корифей преди 5 години
Простотия без никаква полза. Ако изобщо е вярно. Някой си го е измислил, но дали ще мине е друг въпрос.
111
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А простотията на "законотворците" през колко години ще се измерва?