65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед

Джипито ще издава документите, които ще струват 10 лева
30 юли 2018 07:40,
181
65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед
Снимка: flickr

Пенсионерите, които имат шофьорски книжки и са над 65-годишни, ще се явяват през две години на медицински прегледи. Едва тогава ще могат да си презаверяват свидетелствата за правоуправление.

Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които все още не са гласувани, но приемането им се очаква в края на годината.

Към момента законодателят е предвидил, че на всеки десет години те трябва да минават прегледи при личния лекар, а с документа, който им се издава,  ще могат да си получават новите книжки.

Заради зачестилите инциденти с възрастни хора обаче вече се обмисля нов вариант, в който пенсионерите да трябва да представят пълни изследвания, за да получат отново свидетелствата си. Те, както досега, ще струват 10 лева и ще се издават от личния лекар.

"Не може книжката да е безсрочна. С всяка изминала година след тази възраст хората получават различни заболявания, сетивата им се притъпяват, а освен това много болести се обострят", обясниха от МВР пред "Монитор".

От там подкрепиха думите си и със статистика, според която загиналите при катастрофи възрастни хора са 179, а ранените за последната отчетна година са 1297.

Като водачи смъртта си са намерили 53-ма души на 65 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредна простотия. Целта е да се вземат пари от пенсионерите за да могат по бързо да облекчат НОИ. Пенсионерите са най-дисциплинираните шофьори.
109
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв смисъл няма от тези медицински прегледи. Само плащаш и си губиш времето, а сега ще плаща на всеки две години и на КАТ и на банката, с която плащаш на КАТ за нова книжка.
108
19
 
5
 
! Отговори
eврогербер преди 5 години
Ало,дъртаците!Не щете конвенция,а!?Е сега ще пищите на умряло!
107
3
 
27
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
"Като водачи смъртта си са намерили 53-*** души на 65 години."Това съвсем не значи, че те са ПРИЧИНИЛИ смъртта! В голяма част от случаите злополуките се причиняват от 18-25-годишните. Може би и тях трябва да проверяват на всеки 2 години?
106
3
 
35
 
! Отговори
Dinosaurus преди 5 години
Я каква брилянтна идея! Възрастта за пенсиониране плавно се вдига с цел да достигне 65 години и за двата пола, обаче след 65 не ставаш за водач!!! Трябва да бачкаш до 65 за да внасяш в бюджета и никой не те пита за рефлекси и зрение, обаче изведнъж не можеш да шофираш ден след това! Пенсионираш се, лягаш и умираш, защото вече не даваш, а искаш да си жив... откъде накъде? Претенции пък, искат и коли да карат! Я у гробищата! Дайте път на младите, щото са неопитни и безразсъдни, но... с рефлекси!
105
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки човек, независимо на каква възраст е, може да получи инфаркт или инсулт. Според "логиката" на ГЕРБ трябва всички хора да спрат да шофират заради тази потенциална опасност.
104
3
 
22
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
В Германия книжката В категория е до живот. Само от С категория нагоре се минават прегледи при лекар на 5 години.
103
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дивотиите на ГЕРБ край нямат.
102
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се съдим пак в Европейския съд за правата на човека. Това е дискриминация по възрастов признак.Мине не мине месец и нашите доморасли разбирачи измислят по нещо дето го нема никъде по света. То не беше увеличаване цената на гражданската ако имаш нарушения без да си предизвикал катастрофа. Болните от диабет и сърце да не им дават книжки. А сега и това. Аман от ***!
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямате си представа какви разлчини оценки на зрението дават различните лекари. Аз нося очила от 7 годишна възраст, но един очен лекар ми казва едно, друг очен лекар ми казва нещо съвсем друго. На единият очен лекар мнението му съвпада с това как аз се чуствам, но според другия очен лекар, трябва да ходя с придружител, защото не виждам и се учудва как изобщо мога да вървя сам по улицата. Аз ходя без очила, а очила слагам само когато шофирам. Хората обикновено ги разпознавам от доста далеч.
100
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възрастните около мен, когато разбаха, че е проблем вече да шофират спряха сами, без някой да им го налага.Противопоставянето възрастни - млади не е добра идея.Има проблемни шофьори от всички възрасти.По-скоро съм да се приеме закон за отнемане на права завиаги или за дълго при неспазване на ЗДП или при ПТП на виновника.
99
3
 
8
 
! Отговори
До 103 преди 5 години
Виж по-долу какво еписал човека за шофьорските книжки в Германия и после си сложи и ти магнитче майсторе.Това не е само в Германия.
98
2
 
29
 
! Отговори
pipo преди 5 години
За шофьори са негодни, но за работа стават, а?
97
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая работа, с прегледите през 2 години на пенсионерите си е една чиста далавера. Дискриминират ги, за да правят оборот на тези, които ще им издават документите (някъде по около 50 до 150 лв ще излезе масрафа). Сега ни цицат един път на 10 г, а много по-сладко е ако може всяка година или дори всеки месец да плащаме за шофьорски документи и то не само пенсионерите а всички шофьори.Толкова идиотско и безполезно е задължителното ползване на електронен подпис за щяло и нещяло, както ни набутват.
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 95Ти си гледал САЩ само на магнитче за хладилник.
95
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при растяща възраст на населението като цяло и ниска събираемост на глобите, то КАТ ще подпомогнат бюджета си с този ход, повече възрастни повече такси за преиздаване на книжки, че то прихода от млади шофьори падна, щото няма млади хора. Та това е логиката..
94
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
За втори път пробутват тази глупост. Ако се направи сравнение с хлапаци те , които имат "книжки" ще трябва да се въведе преглед за тях на всеки два ДНИ!
93
1
 
16
 
! Отговори
До 95 преди 5 години
Аз пък смело заявявам, че ти не си със всичкия си, с тези нагли писания тука.В САЩ пенсионери карат коли до 90 и дори 100 годишна възраст.Явно не са знаели за теб, да те питат и да разберат, че трябва да им се забрани.Обаче с идеята да има по една болница на 70 до 150 км от населено място, която развива ГЕРБ, като им забраните да карат, им забранявате да ходят и на лекар.Но с такива лекари като тебе, може би ще си губят времето ако все пак ходят.
92
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това управление на държавата се реализира от сбърканяци.Всяка седмица ни ощестливяват с поредната си идиотия.Малко им е, че винетките са три пъти по-скъпи от тези в Румъния, та се готвят да ги увеличат още. Сега вече на дебеланата и се прищяло и винетка за караваните, а утре може би и за ремарке?Решиха да забранят влизането на дизелови коли в центъра. А сега и през пет минути ще проверяват пенсионерите?Фандъчката ще прави цяла София платена за паркиране.Боже, прибери си вересиите...
91
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До lelkaДа бе ама в Германия пенсионерите не са изкуфяли като тукашните, не гласуват за Герб и не мятат пари от балкона.