65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед

Джипито ще издава документите, които ще струват 10 лева
30 юли 2018 07:40,
181
65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед
Снимка: flickr

Пенсионерите, които имат шофьорски книжки и са над 65-годишни, ще се явяват през две години на медицински прегледи. Едва тогава ще могат да си презаверяват свидетелствата за правоуправление.

Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които все още не са гласувани, но приемането им се очаква в края на годината.

Към момента законодателят е предвидил, че на всеки десет години те трябва да минават прегледи при личния лекар, а с документа, който им се издава,  ще могат да си получават новите книжки.

Заради зачестилите инциденти с възрастни хора обаче вече се обмисля нов вариант, в който пенсионерите да трябва да представят пълни изследвания, за да получат отново свидетелствата си. Те, както досега, ще струват 10 лева и ще се издават от личния лекар.

"Не може книжката да е безсрочна. С всяка изминала година след тази възраст хората получават различни заболявания, сетивата им се притъпяват, а освен това много болести се обострят", обясниха от МВР пред "Монитор".

От там подкрепиха думите си и със статистика, според която загиналите при катастрофи възрастни хора са 179, а ранените за последната отчетна година са 1297.

Като водачи смъртта си са намерили 53-ма души на 65 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
4
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Има и друга страна в която да действат такива дискриминационни закони за управление на МПС? Може да е направи друго! Шафьорскте книжки да се издават и подменят в КАТ за да не се товари излишно с работа(шафьорите над 65 години сигурност са към 40% от всички). Но на GP-тата да им се възложи, ако при преглед установят, че дадено лице не е в състояние да управлява МПС, да му съобщят факта и копмютърно уведомят КАТ, за да го призове и спре правата му, ако трябва, или му назначат контролни прегледи!
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разделяй и владей!ГЕРБ продължават да го правят. Очевидно е, че няма смислена причина за това изискване на всеки 2 години хората над 65 години да тичат по КАТ и лекари, за да си сменят шофьорската книжка, но някои си мислят, че ще са вечно млади и не осъзнават как ГЕРБ ги прецаква още отсега.
88
22
 
8
 
! Отговори
ОЧЕН ЛЕКАР преди 5 години
Нямате представа ,че 2/3 от хората на тази възраст са със сериозни зрителни нарушения, а дори не ползват очила, когато са абсолютно необходими.При преглед се установява 20-30% зрение, но той си твърди ,че много вижда-като"сокол".След като откажа да заверя медицинското следва скандал, отива при личния и той го пише без проблем.Смело заявявам ,че 90% от възрастните шофьори са вземане на книжките-имат ниско зрение, забавени реакциии и са опасни за себе си и другите
87
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега проблем от по-възрастен шофьор не съм имал, но с младежи шофьори имам непрекъснато. Единственото, което мога да кажа за по-възрастните шофьори, е че често карат по-бавно от необходимото, но явно така преценяват, че трябва да шофират. По-често е по-младите шофьори да карат бавно и да си говорят по телефона, което е забранено.
86
4
 
26
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Аз мога само да контрирам с пример от Германия. Там книжка се издава един единствен път в живота, след вземане на шофьорски изпити. И тя важи за цял живот. Също така няма ограничение на скоростта на магистралите. И хората си имат бързи коли. Там процента на катастрофите е доста по-нисък отколкото в България. Значи проблемът няма да се реши с прегледите на пенсионерите.
85
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина иска да умре в *** от естествена смърт, помитайки още 10 коли по пътя си и тва е. *** как така ще доказва дали може да кара. Той е госпот бок.
84
0
 
6
 
! Отговори
Re: Митев преди 5 години
Важното е, да има уважение на пътя.Няма да забравя жена с дете на 12-14 г. на Ами Буе, проблемно е паркирането, жената се опитва да паркира, "светлосиня кола"..Един *** - мъж, надува бибитката - друсан наркоман.Жена съм, застанах пред входа и викам този ще го смачкам, ако посегне на жената и детето.Къв ми е бил погледа не знам - видя, че го гледам, отпраши с *** газ.От Ели!
83
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това си е поредната идиотщината на КАТ
82
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички промени в Закона за движение по пътищата се правят по предложение на КАТ, а в КАТ експерти нне само, че няма, но е всеизвестно, че ум под фуражка не вирее. КАТ трябва да изпълняват закона, а не да го пишат, както правят сега, и после не го изпълняват.
81
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 85Много смешно обощение, при мен 99% от ситуациите са били създавани именно от неадекватни пенсионери. Сега сигурно ще се впуснеш в обяснения как знаеш по-добре от мен какво ми се е случило.
80
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наааааай-накрая. Не може да не виждаш на два метра пред теб, да ми даваш ляв мигач и да завиваш надясно, да не се оглеждаш като завиваш, но да караш кола. Да вкарат и максимална възможна възраст за гласуване и всичко е 6.
79
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комисията за защита от дискриминацията спи ли или козирува на ГЕРБ?
78
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблеми по пътищата създават младите шофьори, а не възрастните. Всеки шофьор сам знае кога да спре да шофира - това никой лекар не може да го направи по-навреме от самия шофьор. При това не става дума само за възраст - има куп временни причини, когато шофьорът сам вижда, че известно време не трябва да шофира, докато се оправи. Лекарят на практика не може да прецени точното състояние на човека.
77
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА БАЗАТА НА КАКВО ТОЧНО ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТА ПОДОБНА ПОПРАВКА.КАКВИ СА РАЗУМНИТЕ ДОВОДИ.АКО ИМА НЯКАКВА НОРМАЛНА СТАТИСТИКА ПО ВЪПРОСА ЯСНО ЩЕ СЕ ВИДИ, ЧЕ ПРОИЗШЕСТВИЯТА, ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ШОФЬОРИ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТКОЛКОТО НА ТЕЗИ ПОД 65 ГОДИНИ.ВСЪЩНОСТ НАЙ - ВИСОК Е ПРОЦЕНТЪТ ПРИ ШОФЬОРИТЕ ДО 40ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, НО ТВА УДОБНО СЕ ПРОПУСКА КАТО ИВФОРМАЦИЯ.ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА БЪДЕМ СНИСХОДИТЕЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВЕРОЯТНО Е ОТ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, А НЕ ОТ МОЗЪЧНИ ХИРУРЗИ.
76
2
 
1
 
! Отговори
83 г. преди 5 години
Остави дискриминацията, има човешки фактор.БГ пенсионерите са измъчени, това оказва влияние зад волана.Не чувстваш ли мотора, машината, да мърка като коте - не става.Не всеки може да върти "геврека" - въпросът е да има толерантност и да поддържаш колата.Тя е като жената - трябва да мърка.И винаги да имаш едно наум, че може да ти изневери.Упорито като джент на жените, да им обясняваме, че са сгрешили, търпение е ключовата дума.Като закъснее за маникюр, ще вдене правилата, толкова е просто.
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това българина нарична прехвърляне от болната глава на здравата. Здравата са шофьорите над 65 годишна възраст, а болната глава е ГЕРБ, вкл. и КАТ.
74
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-възрастните шофьори не са виновни, че КАТ не работи и всеки ден се правят десетки милиони нарушения и много катастрофи. За КАТ отговаря ГЕРБ.
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз при личен лекар не съм ходил откакто ги въведоха. Сега ще трябва през ден да тичам при личния лекар защото някакви без акъл в главата си мислят, че другите хора са като тях.
72
3
 
18
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Ако се обърнем към статистиката причинители на ПТП са предимно МЛАДИ хора. Това с книжките си е ново гущене на Джипитата, които май са единствените, на които им плащат не на преминали пациенти, а на ЗАПИСАНИ . А тези шофьори на 65 г. със сигурност НЕ СА си купили книжките.Взех моята 1990 и тогава книжките се ИЗКАРВАХА , а не купуваха!!! И изпитите никак не бяха лесни.
71
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко некадърна власт управлява със забрани и нови глоби и санкции, както прави ГЕРБ.