65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед

Джипито ще издава документите, които ще струват 10 лева
30 юли 2018 07:40,
181
65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед
Снимка: flickr

Пенсионерите, които имат шофьорски книжки и са над 65-годишни, ще се явяват през две години на медицински прегледи. Едва тогава ще могат да си презаверяват свидетелствата за правоуправление.

Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които все още не са гласувани, но приемането им се очаква в края на годината.

Към момента законодателят е предвидил, че на всеки десет години те трябва да минават прегледи при личния лекар, а с документа, който им се издава,  ще могат да си получават новите книжки.

Заради зачестилите инциденти с възрастни хора обаче вече се обмисля нов вариант, в който пенсионерите да трябва да представят пълни изследвания, за да получат отново свидетелствата си. Те, както досега, ще струват 10 лева и ще се издават от личния лекар.

"Не може книжката да е безсрочна. С всяка изминала година след тази възраст хората получават различни заболявания, сетивата им се притъпяват, а освен това много болести се обострят", обясниха от МВР пред "Монитор".

От там подкрепиха думите си и със статистика, според която загиналите при катастрофи възрастни хора са 179, а ранените за последната отчетна година са 1297.

Като водачи смъртта си са намерили 53-ма души на 65 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
36
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
До кога ще търпим да ни управляват *** ? Проблемини са дрогираните и пияни водачи, както и такива без свидетелство за управление на МПС. Заемете се с нарушителите увжаеми господа !!!!
9
1
 
13
 
! Отговори
fake news преди 5 години
комунистическата диктатура е добре вкоренена в мозъка на панелния таласъм.ще пия в деня когато тази прокажна нация отиге официално към турция. но се опасявам че и те не ни щат... албания питана ли е? те може да ни вземат.. все пак обичат земя.но едно е сигурно. сбирщина която прави всичко възможно да отрови живота на народа си със *** законо (отгоре на всичко останало де) е дефакто мъртва ***.ДА МРЕ.
8
2
 
16
 
! Отговори
СВ преди 5 години
Ако е като документа медицинско, което ми издаде моето JP на последния преглед за шоф. книжка ... Само платих и ми натрака печатите - годен. След 3 години сам спрях да шофирам - нищо не виждах (не е от очила, друг проблем) ... щях да катастрофирам зверски.
7
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези с купените книжки на колко време? А онези без книжки? Пенсионерите ли са виновни, че корумпираните служители напълниха пътищата с шофьори-убийци срещу пари? Май пак ще ходим на протест!
6
1
 
29
 
! Отговори
Rado преди 5 години
Прегледа ще е дали дядото ще остиска на опашката в КАТ ли?
5
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...зачестилите инциденти с възрастни хора..."---Инцидентите с възрастни се случват, когато са пешеходци.А, ПТП-тата са дело на по-младите, самонадеяни шофьори и, най-вече, на ТИЯ С КУПЕНИТЕ шофьорски книжки. Нека не си кривим душите!В САЩ книжките се подменят на всеки четири (4) години, като в момента на подмяната, в служба на общината, на място, САМО ти проверяват периферното зрение и ти правят нова снимка.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак неточности от журналистите. Сега за над60г. е на 5г., а за по-младите на 10. Просто ще стане на 2г.
3
3
 
38
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Алооо,нали искаме да сме като САЩ. Там книжките са безсрочни.Явно са вдигнали мерника на пенсионерите от всякъде.То и 18 годишните правят най много ПТП ,.Тях какво да ги правим? През 2г на психопреглед ли?Управляващите не разбират че колко повече усложняват нещата , толкова по зле.Личния лекар да определя дали си годен за шофьор...Пълна лудост.Ако е писано да умреш при ПТП , няма да се удавиш.
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все някой им пречи. До миналата година се чудеха какви щуротии да измислят за младите шофьори. Сега старите им пречат. А не е ли по-просто вместо да се измислят непрекъснато изменения, просто да се приучат хората да спазват закона? Защото в момента има едно тотално неуважение към закона и правилника за движение към пътищата.
1
2
 
56
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
КАТ да гонят и мачкат дрогираните , пияните и тези без книжка , пенсионерите-шофьори не са най-опасните на пътя !!