Петков обеща: Тройно повече пари за хората с увреждания

Скачат от 11 на 34 лева за най-разпространената 3-та група
Обновена: 30 юли 2018 09:52 | 30 юли 2018 09:52, Камелия Цветанова
29
Петков обеща: Тройно повече пари за хората с увреждания
Сним ка: БТА, архив

Социалният министър Бисер Петков обеща тройно увеличение на интеграционната добавка за хората с 3-та група инвалидност. В тази група попадат най-много хора с увреждания, обясни той пред Нова тв.

Още по темата

В 3-та група влизат увреждания под 75%.

Сега тяхната добавка е 11 лева и 25 стотинки. Занапред тя ще се изчислява на друга база – като 10% от линията на бедността. Това означава 34 лева вместо сегашните 11.

Значително увеличение се предвиждат и за хората в най-тежко положение.

Проектът на Закона за хората с увреждания ще се разглежда в понеделник, поясни Петков.  

По думите му увеличението ще е по линия на предвидената месечна финансова подкрепа, която ще замени интеграционните добавки, които сега се получават от хората с увреждания.

"Тази подкрепа ще бъде в по-значителен размер. Предложението е най-значителното увеличение да бъде за тези хора с увреждания, които получават социална инвалидна пенсия с добавка за асистентска услуга, т.е. те не са работили и не могат да работят заради състоянието си", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До С пълен трудов стажСакън! Не споменавай, че вземат 900лв, щото ще започнат да те кълнат, заплашват със затвор за фейк нюз и наричат твърденията ти 'лъжа'.
26
0
 
8
 
! Отговори
С пълен трудов стаж преди 5 години
и с 200-300 лв пенсия,ако има ставни проблеми, е като закрепостен в квартала, в който живее.За него е непосилно да вземе такси, когато му се налага да отиде по-надалече. Когато има поледица пък е зависим от съседите си - те му пазаруват,ако децата му живеят в друго населено място.Но на него надбавка за инвалидност не му се полага, за него не се говори при тези протести.Реват онези, които получават по 900 лв само за да си седят у дома и да си отглеждат детето.Някои от тях и 1 ден не са работили
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от "маалата", които "пращят от здраве", но са признати за инвалиди, в повечето случаи нямат и един ден трудов стаж, но затова пък са създали по 6-7 деца!Почти всичките им деца били с астма, и те инвалидчета!Отделно от това е въпросът, колко от децата им са плод на кръвосмесителни връзки, защото за някои от тези групи е традиция първи братовчеди да живеят на семейни начала и да създават колкото е възможно повече деца.А ние работим, плащаме им помощи и надбавки и раждаме само по едно!
24
0
 
3
 
! Отговори
И аз питам постоянно преди 5 години
Кога най-после ще се гласуват строги закони срещу така наречените "културни традиции" на някои групи, благодарение на които се раждат деца с увреждания?
23
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 5 години
И не е само това. Постоянно питам, защо не се дава нито една "точка" за ставни заболявания, придобити постепенно с възрастта, включително и на хора, които имат по 40 г. трудов стаж?Гледам хора под 70 г., които вече трудно се качват по стълбите - на всяко стъпало трябва да стъпи и с двата си крака, като същевременно се държи за парапета. Трудно му е да ползва повечето коли на обществения транспорт. Но инвалидност не му се полага!*** в "маалата" - пращят от здраве, но повечето са "инвалиди"!
22
0
 
1
 
! Отговори
позитано 20 преди 5 години
Само три пъти увеличение на парите са много малко.Трябваше 30 пъти. За това ли бъхтаха 2 месеца пред министерския съвет пад наше деригенство.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За орязването на процентите от ТЕЛК нищо не споменават.В Германия ТЕЛК се признава и за 40% увреждане. Защо в Бг бариерата е на 50%?
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Нищо не се взема от пенсиите за стаж и възраст. Ще орежат пенсиите на едни инвалиди и ще ги дадат на други инвалиди. Маса хора ще бъдат оставени на 34лв. без пенсиите им.
19
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Сития не вярва на гладния,здравия не вярва на болния"......"Много объркана работа"..
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има пари, трябва да се спрат всякакви социални плащания, каквито са и детските. Вместо това, да се удържа по-малко ДОД от родителите на децата. Примерно, ако има едно повредено дете, за което денонощно се грижи единия родител, то на другият родител, вместо да му удържат 150 лева ДОД, от 1500 лева облагаеми, може да си ги получава изцяло.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като първа стъпка трябва да се види кой кой е в смисъл, да се отделят плащанията, които са помощи от пенсионната система. След това да се види с какъв ресурс разполага държавата, който може да отделя за помощи. Сега се прави нещо много порочно - взимат се повече от половината пари за пенсии за трудов стаж и възраст и се дават като помощи, част от тях манипулативно наричани пенсии. Сега всяко увеличение на помощите е за сметка на пенсиите.
16
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че бедна държава като България, не може да бъде и социална държава. Много добре разбирам какво им е на родителите на повредените деца, но така е в България. Даже по мое мнение в България трябва да се спрат всякакви социални помощи, вкл. детските и пенсиите, които не са за трудов стаж, а са вид помощ.
15
3
 
10
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
14
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Майките да кажат защо децата им са с увреждане. Правили ли са криминални опити за прекъсване на бремеността, алкохол, наркотици и болести.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ме прощава Господ, но хората с увреждания дали са деца или възрастни са нетрудоспособни. Има хора, които са станали инвалиди на работните си места, в инциденти или при заболявания. Същите тези хора са допринасяли за БВП и имат право на подпомагане от държавата. А тези без един ден стаж и не възможност за в бъдеще да придобият такъв имат понякога абсурдни искания. Държавата трябва да гледа на всички с увреждания по един и същи начин.
12
2
 
5
 
! Отговори
алоо преди 5 години
Абе не разбрахте ли,че човека който ИМА ПРАВО да обещава, е само и единствено ББ...
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На обещания сте велики !!!
10
2
 
4
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Да обещаеш е благородно, да изпълниш е еснафско!Припари им под зад.ниците и са готови да обещават на килограм!Не ви вярваме!Оставка!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забелязвате ли как помощите за повредените хора, се прикачват към общия кюп на пенсионната система и после се твърди, че пенсиите били малки, защото нямало пари?
8
1
 
10
 
! Отговори
А преди 5 години
Не мога да разбера защо държавата трябва да издържа едни, а други да се трепят от работа и едвам да свързват двата края. Толкова много хора едвам успяват да хранят и отглеждат децата си и никой не разбира за това. Има и здрави деца, на бедни родители, които живеят в много по-мизерни условия и също не са виждали морето. Дали с увреждания или не децата са си деца. Нека да са с равни права и привилегии.