Царя: Гледайте тол система, мислете за ползите от АЕЦ "Белене"!

Саксобургготски за изпуснатите пари от таксите по пътищата
205
Царя: Гледайте тол система, мислете за ползите от АЕЦ "Белене"!
Снимка: Булфото, архив

Симеон Саксобурготски поздрави кабинета за въвеждането на тол системата, но и предупреди, че както е имало пропуснати ползи заради забавянето на таксите за пътищата, така има и загуби от замразяването на проекта АЕЦ "Белене".

Още по темата

"Тези дни, пътувайки в самолета от Мадрид за София, попаднах на интервю на министъра на регионалното развитие и благоустройството за бордното списание "Bulgaria ON AIR". Държа да поздравя министър Николай Нанков, че след толкова години успя да задвижи идеята за въвеждане на т.нар. тол система и в България и да му пожелая успех", коментира експремиерът, цитиран от пресофиса му.

Той припомня, че през 2003 г., когато беше премиер се е срещнал с представители на най-големите португалски компании, които се интересуваха от строителството на магистрала "Тракия" и проектът за договор с тях предвиждаше използването на тол система.

"Тогава, познавайки добре Португалия, която разполага с едни от най-хубавите пътища в Европа, които се поддържат в изключително добро състояние, именно чрез събираните тол такси, ми се видя изгодно за България да привлечем такъв голям чуждестранен инвеститор. След това бях остро критикуван, незаслужено обвиняван в какви ли не "далавери” и поради големият отпор на различни кръгове у нас, идеята беше провалена", допълва Сакскобургготски.

Заради това забавяне той отправи остри критика към управленците.

"Питам се колко ли пари изгуби държавата от това отлагане, колко пътища щяха вече да бъдат ремонтирани със събраните средства и как по-различно би изглеждала транспортната ни мрежа днес. Трябваше ли да изминат близо 15 години, преди да стигнем до извода, който много други по-развити европейски държави бяха направили, че събирането на тол такси е икономически по-изгодно за държавата от продажбата на винетки", отбелязва експремиерът.

Според него и България трябва да се възползва от големия транзитен трафик от и за Турция и Близкия Изток и да събира от него средства, както правят нашите съседи.

"Разчетите, направени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които цитира министър Нанков, говорят сами по себе си. От винетни стикери годишно приходите са 300-350 млн. лв. срещу очакваните три пъти повече след като бъде въведена тол системата. Жалко за пропуснатите възможности! Сега вече щяха да бъдат реализирани някои важни пътни проекти и ремонтирани други трасета, които поради липса на пари са си останали така, както са били построени преди 50 години", коментира още той.

Сакскобургготски смята, че подобна е ситуацията с проекта за атомната централа "Белене".

"Моето правителство размрази проекта, за да може да се осъществи този стратегически важен обект за националната ни сигурност, но популизма взе надмощие над здравия разум. Знаем какво последва. А днес – години по-късно, и то години на пропуснати ползи, отново започваме да говорим за нуждата от тази централа. За тези загубени години колко ли по-добре щеше да се е развила икономически България, ако разполагаше с нужната за това пътна и ядрена инфраструктура", обобщава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марш в нафталина! Какъв цар ми е тая гнус?! Вие днес бг съвсем изперкахте! Няма никаква роднинска линия с българските царе! Този няма даже български гени! Я изтрийте статията си и ни се извинете! Обиждате ме!
115
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласуваха за тоя хора без мозъчни клетки,е нервната ми система реагира при всяко си опасност за България!.
114
2
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Тоя КГБ го държат на къс повод!
113
2
 
28
 
! Отговори
extremist преди 5 години
TОЯ ПЛЕШИВИЯ Е "ЦАР" ПРЕДИМНО НА РУЛЕТКА, БЛЕКДЖЕК И ПОКЕР. ЦЯЛАТА МУ ПРЕДХОДНА РОДА Е ТАКАВА. ЦАРУВАТ СЪЩО ПО ЕЛИТНИ КРЪЧМИ И ЗАВЕДЕНИЯ ЗА КОМПАНЪОНКИ. КАТО ИМ СВЪРШАТ КИНТИТЕ ПО КАЗИНАТА , КРЪЧМИТЕ И ЗА ИЗДРЪЖКИ НА НЕЗАКОННИ ДЕЦА ТЪРСЯТ НОВА ДЪРЖАВА НУЖДАЕЩА СЕ ОТ "ЦАР"...
112
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След твоето управление научих значението на думата алчност и подлост.
111
0
 
22
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КВО ПРАИШ ВЕ КОМАРДЖИЯ ДЪ*РТ ....ИЗХВЪРЛЯТ ЛИ ОТНОВО ОТ МОНТЕ КАРЛО...РИТОРИЧНО ПИТАМ АЗ
110
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащо да е национален предател, понеже си иска собствените имоти, построени с парите на баща му и дядо му, а не откраднати от българите, както направиха комунистите? И между другото, учените установиха, че евреите и *** имат общ корен. Коментирайте, болшевики!Дядо му е пристигнал в България гол като пушка,провери!И ни донесе национална катастрофа.А на Симеон баща му го отровиха нацистите.
109
0
 
32
 
! Отговори
помним какво му дълж преди 5 години
На този дължим екстрата Б.Б. Това май е достатъчно, за да му нямаме грам доверие! Чудя се как търпим подобни?
108
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваше Величество, моля Ви, кажете нещо за електроразпределителните дружества, защо не останаха български?
107
4
 
22
 
! Отговори
белене е грабеж преди 5 години
ТОЯ , ПО ВРЕМЕТО НА КОЙТО СТАРТИРА ОЛИГАРХИЧНИЯ МОДЕЛ, ЩО НЕ КАЖЕ КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В ЕС, В КОЯТО ТОЛ ТАКСИ ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ ПЪТИЩА - И МАГИСТРАЛИ И ОБИКНОВЕНИ!? ТОВА Е АБСУРД - НАВСЯКЪДЕ БЕДНИТЕ ИМАТ ИЗБОР - ДА ПЛАЩАТ МАГИСТРАЛИ ИЛИ ДА ПЪТУВАТ ПО ПО СТАРИТЕ ПЪРВОКЛАСНИ ШОСЕТА! ТУК НЯМАШ НИКАКВО ПРАВО НА ИЗБОР, КОЕТО Е СРАМНО, А БЕЛЕНЕ ПРОСТО Е ПОРЕДНИЯ ГРАБЕЖ И Е ЯСНО МАЙ, ЗАЩО ПОДОБНИ НА ТОЗИ ЧОВЕК ГО ЗАЩИТАВАТ!
106
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този защо не е в кауша или поне подсъдим!
105
2
 
18
 
! Отговори
В преди 5 години
Стига с тия пропуснати ползи бре.Няма как от всичко и навреме да се печели.И Вие,г-н царю ,нанесохте на страната ни пропуснати ползи,ама не пропуснахте да си присвоите горите..
104
2
 
9
 
! Отговори
Йощ 800 преди 5 години
И да умрем, пак нека да стигнат 800 деня. Ама ви стегнах с тия 800, а. Вервайте ми!
103
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
са за последно от меня и са мащам от тая тема,щото тя е доста болезнена за много от вас:-Викате:-"Нещем царо!".......?..Убаво,ваша воля...Обаче:А в същото време ви дърпат конците "Цар Киро","цар Бойко Бориссоф",..и другите "царедворци"..И това ви харесва.....Защото:-Каква е разликата м/у едноличната власт на Царя и едноличната власт на Мутрьо?.."Мутрьо заповяда".."Мутрьо нареди","Мутрьо обеща","Мутрьо откри новия участък",...?Е ?!?!..Каква е разликата?..Та вие все сте си КРЕПОСТНИ!
102
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе просто човекът с това изказване дава заявка пак да седне на народната софра , интересно защо не участва в такива проекти в Западна Европа , нали уж приет с "отворени" обятия из цяла Европа , милиардери щеше да води тук да инвестират май ос-вен нас глупаците други "инвеститори" не може да намери.
101
1
 
10
 
! Отговори
умирисник преди 5 години
И Гинга иска ЧЕЗ да е държавна, ама не и дават
100
6
 
2
 
! Отговори
умирисник преди 5 години
значи баба ти и дядо ти имали 100, 200 декари ниви, А царя бил гол и бос. Аха
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помним ... Когато искаха магистралата да е частна....
98
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимене да,ама едва ли е по-печен от Тиквата-стар наркотрафикант..
97
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царят е печен, стар комарджия.