Чиновници на курорт: Нощувката – 20 лева. Станциите – празни!

Най-високи са цените в резиденцията на властта "Евксиноград
31 юли 2018 07:11, Петя Славова
55
Чиновници на курорт: Нощувката – 20 лева. Станциите – празни!
Снимка: архив, Булфото

Чиновници ходят на почивка като плащат за нощувка средно по 20 лв. на човек и въпреки това станциите на министерствата са полупразни. Това стана ясно от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, представен от Института за пазарна икономика. Към ведомствата има общо 172 работещи почивни станции и обекти за обучение, както и такива с представителни и социални функции. общият брой на леглата в тях е над 10 хиляди като тук влизат само функциониращите обекти, които реално се ползват, съобщава "Труд".

Цените за настаняване на чиновниците в почивните бази са изключително ниски и не покриват разходите им. Най-ниски са цените в почивна станция на Министерството на регионалното развитие и благоустройство - 5 лв. на човек на вечер, и в почивните бази на МВР, където средната цена за нощувка е 7.50 лв. на човек. Например нощувката в станция на МВР "Изгрев" в Созопол струва само 7.30 лв., което е сравнимо с таксата на човек да си вдигне палатка в близкия къмпинг, пише в доклада на СБ.

Най-високи са цените в резиденция "Евксиноград", където нощувка в малък апартамент, както за служители така и за външни посетители, струва 180 лв. Почивната база на АДИС към МВнР е на второ място по цени: 48 лв. на вечер за служителите и 62 лв. за външни посетители.

Много от обектите са достъпни за външни посетители, които плащат от 15% до 100% над стандартната цена за служителите. Въпреки това, цените за външни посетители са по-ниски от пазарните и не покриват разходите по експлоатация на обектите. Така ведомствата на практика субсидират почивките и на външни гости. Например, цените за външни гости в почивна станция "Зора" към Министерството на земеделието в Кранево са 30 лв. за настаняване в двойна стая, а цените на хотел "Зора", който се намира в същата сграда и се управлява от приватизираното държавно предприятие "Птици и яйца", цената за същото настаняване е 60 лв.

Въпреки ниските цени обаче почивните бази не са пълни. Заетостта в обектите варира, като най-успешните работят при почти пълен капацитет, а при други заетостта е под 30%. Храната в почивните бази се предлага без надценка или на загуба. В резултатт почивните бази носят загуби от 22 млн. лв. на година. Двата обекта, които генерират най-големи загуби са Академията на МВР и резиденция "Бояна". Една от причините за ниската заетост е липсата на реклама. Имотите, които не се рекламират чрез уебсайт, цветна брошура или други средства, имат средна загуба от 230 хил. лв.годишно, а рекламираните обекти имат загуба от 130 хил. лв.

Министерството на отбраната управлява 52 имота, между които военни клубове, хотели и един имот с представителна функция (резиденция "Лозенец"). МВР разполага с 43 обекта - за рехабилитация и за обучение за полицаи и пожарникари, както и почивни станции. 12 от обектите на МВР не работят. Министерството на земеделието има 32 почивни станции, от които 10 не функционира.

Близо 95% от анкетираните от Световната банка чиновници подкрепят почивните станции, управлявани от техните министерства и считат субсидирания отдих за неразделна част от социалния пакет, предоставян на държавните служители. Същевременно повечето чиновници биха подкрепили повишаване на цените в базите за да се подобрят условията за отдих. Над една трета от чиновниците биха приели увеличение на цените с 5 лв. на ден, докато по-голям процент от анкетираните - над 40% - биха подкрепили увеличение на цената с 10 лв. на ден. 25% биха подкрепили увеличение на цените за настаняване дори с над 15 лв. на ден. Това представлява увеличение с между 75% и 200% спрямо сегашните цени на обектите на МВР.

От Световната банка препоръчват обща агенция или държавно предприятие да управлява почивните станции на всички министерства.По този начин ще се избегнат редица проблеми, които в момента водят до милиони левове загуби за хазната, твърдят експертите.

Сред причините ваканционните домове на изпълнителната власт да генерират основно загуби са ниските цени за почивка, недостатъчните надценки за престой и храна на собствени служители и външни посетители, липсата на маркетинг и реклама, остарялата база и нуждата от ремонти, нуждата от квалифициран персонал, недостатъчната заетост.

Кабинетът трябва да промени начина на управление, категорични са експертите.Освен единна структура за управление, от банката разглеждат и начините за сътрудничество с частния сектор. Приватизацията на базите е добър сценарий, ако те трайно генерират загуби, но трябва да се има предвид пренаситеността на пазара, която може да доведе до ниска цена и риск от спекулативни инвеститори, пише в доклада. Затова от Световната банка не препоръчват приватизацията в краткосрочен план. За да се повишат приходите от банката съветват кабинетът да организира преимуществено своите конференции и семинари в правителствените бази. Както и да се увеличат цените за вътрешни слушители и за външни посетители.

Обектите в морските курорти, независимо дали раотят целогодишно или сезонно, са единствените бази на властта, които почти не генерират загуби. по-успешно се представят хотелите и станциите по Северното Черноморие. Сред отличниците е хотел "Флагман" в Св.Св. Константин и Елена, които за 2016 г. е генерирал излишък от 250 хил. лв.

Почивните станции към МВР са определени за аварийни бази по време на война и при кризисни ситуации и биха могли да бъдат използвани за настаняване на разселени групи от населението и на бежанци, се посочва още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Ми тя Сталинка, като служител в Световната банка, в зората на демокрацията сочеше на чуждите акули, какво, къде и от кого да се приватизира.След безпрецедентния и крах за генсек на 48 хилядната (!!!) администрация на ООН се кротна една година и сега няма начин като някакъв директор на Св. банка, да не ни "оправя" пак икономиката. Както искаше преди две-три години българките да оправят раждаемостта с имигрантска помощ. *** не включи щерка си да даде пример в мамината акция.
48
0
 
7
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 5 години
20 лв е цената за нощувка в повечето къщи/хотели по бг черноморието. За малко повече дават и примитивна закуска. И що се чудят че е празно, то е мизерия...
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам се колко трябва да ти е акъла да отидеш на море в БГ, където е мръсно, грозно и шумно, след като слънчева Гърция ти е само на 2 часа път.А там е тихо, уютно и спокойно и няма намръщени сервитьори.Освен това като пари излиза същото.
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Суджуците е без пари, за народа - с пари.
45
0
 
18
 
! Отговори
azbeaz преди 5 години
Хората във властта се накрадоха достатъчно! Могат да бъдат забелязани на Майорка, Ница, Барселона и тн. Кой ще ходи бе брат ми във Варна и Бургас, вие добре ли сте? Те колите на любовниците им струват по 100-150 бона.....Ще ходят да спят за 20лв на ,,базата,, Ае малко по-сериозно!!!
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е скрита субсидия, върху която чиновниците не са платили осигуровки и данъци и реално се плаща от всички граждани барабар с децата на майките с увреждания... Поне да пуснат тия майки с децата в базите на тия цени ама и за туй не им стига акъла...
43
7
 
19
 
! Отговори
Йоп преди 5 години
Гербаджиите почиват без пари, на нашия гръб.
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато нещо е непечелившо, то се преструктурира, реорганизира или закрива.Не може да закриваш училища всяка година или болници, пък да държиш нерентабилни почивни бази.
41
8
 
17
 
! Отговори
Кико преди 5 години
20 лв ама мизерия. Всичко държавно е мизерия. Държавно=лошо управление.
40
0
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Ама то се дават пътни. Не са по 200 лева, а по 60 лева, но се дават в МВР.
39
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До Анонимен: Същото , което налага в малките общини да има държавни служители ,които работят колкото другите служители ,но получават два пъти по високи заплати. Всичките са членове на ГЕРБ. ЕТО , ТАКА СЕ ДЪРЖИ ВЛАСТ-НЕ КАТО БАЛАМИТЕ ОТ БКП-БСП,КОИТО ОЩЕ НИ СЕ ОБЯСНЯВАТ ЗА НЯКАКВИ ИДЕОЛОГИИ И АЛА БАЛА. ПАРИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО И ТОВА СЕ ВИЖДА ВСЕКИ ПЪТ ,КОГАТО БСП ДОЙДЕ НА ВЛАСТ. СВАЛЯТ ГИ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА СИ СЪСТАВИЛИ ПРАВИТЕЛСТВАТА. НИКАКВИ СТО ДНИ ТОЛЕРАНС .
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно Гинка е хвърлила око на почивните бази. Май всичко останало мафията вече го приватизира. Иначе по цяла Европа си има такива почивни бази.
37
1
 
7
 
! Отговори
ААА преди 5 години
трябва за наказание да се пращат в тия станции - да видят какво са натворили...
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наоително ни се обяснява за държавните станции... Вчерая имаше материал, не помя тук ли, че Световната банка ни критикувала почивните бази. Явно се готви приватизация...
35
2
 
19
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Не може да се прави социална дейност за някоя категория бъгарски граждани, които не са нуждаещи се, с пари от бюджета (данъкоплатеца). Ако станцията работи на пазарен принцип и генерира печалба да им прави каквито отстъпки си иска до размера на печалбата си. Пари от бюджета - не!
34
4
 
23
 
! Отговори
Лелка Зелка преди 5 години
Значи глупаците да блъскат да изкарат социалния пакет на държавния служител, дето даже и осигуровки не плаща. Айде нема нужда
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво да ходят на мръсното бетономорие и да спят в стаи без климатик, като получават високи заплати и могет да си позволят почивка в Гърция и Турция и даже в Португалия и Испания?
32
2
 
17
 
! Отговори
niki преди 5 години
Всичкото хубаво, ама кой иска да си изкара почивката заобиколен от ченгета?!?!?!?
31
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тези ниски заплати на полицаите ---колко да им струва почивката,даже ако има чалъм като си тръгват да им дадат по 200 лв пътни те така са си свикнали..
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то кои да иде аз ще си копам мамули тия де къщи за гости де хотели и тая година няма море за обикновенните баце де та бре промяна няма