Ново вето на Радев. Не одобри скъпите съдебни такси!

Президентът върна Административнопроцесуалния кодекс
80
Ново вето на Радев. Не одобри скъпите съдебни такси!
Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев не хареса поправките, които парламентът прие на 25 юни в Административнопроцесуалния кодекс и го върна за ново обсъждане.

Ветото на държавния глава е с мотива, че с поправките уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право.

Според него с тях ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение.

Тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията, мотивира се Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Той не е съгласен и с разпоредбите за правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.
 
Президентът подчертава, че съдържанието на правото на защита многократно е тълкувано от Европейския съд за правата на човека, който приема, че държавата не трябва да поставя правни и практически пречки пред неговото упражняване.

Според него като създават неясна родова подсъдност, увеличават разходите за правосъдие с приетата местна подсъдност, предвиждат необосновано драстично увеличаване на таксите в касационното производство и премахват касационната инстанция в специални закони, оспорените промени поставят именно такива пречки.
 
Тези разпоредби ще намалят способността на административното правосъдие да бъде сред основните фактори, които гарантират баланса и контрола между властите в държавното управление и върховенството на закона. Така е застрашен правовият и демократичен характер на съвременната държава, аргументира се още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно промените в АПК са по-важни от всеки друг закон, когато говорим за крадене. Евала Радев, само че очаквам да те бламират. Тук, обикновения народ не разбира, че с махане на касационни инстанции или промяна на таксите всъщност се цели улесняване на последните кражби на последните пари в тази разпадаща се територия.
52
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до всички тролчета тука ! всичко се връща национални предателчета ! ще се пържите в мъки за действията си и никой няма да ви помогне ! Страхливеца умира хиляда пъти !!!
51
6
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
И всичко това те докара до фул-тайм коментатор в сайта? Само до отрядник на тролите?Слабо, много слабо. А сигур заслужаваш да си поне областен управител, нали? МП?Клет, клет Тиквен тро-ле ...
50
4
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
До Анонимен 37Гербере, VPN-на не се вижда, VPN-на се инсталира и действа в зависимост за кои сайтове решиш да прерутираш заявките, които от своястрана се задават с произволен IP адрес, различен от твоя постоянен IP адрес на компютъра! Говоря ти на китайски, нали? Интернет доставчик съм, така че хайде позволи ми, калинке, поне малко от малко да знам какво е Виртуална частна мрежа. Сега ме питай и какво е Виртуална частна мрежа,зада ти кажа какво е VPN!
49
14
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-45,той може само президентша да бъде,а синоптичката -деси президент.
48
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е адекватен на ситуация както винаги. Разгеле поне на президент случихме, а не се съмнявам има потенциал и за повече
47
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отлично! За най-голям ужас на гърбавите в екипа на президента са юристи като Невянка Кънева и Емилия Друмева, докато екипът на ГЕРБ се ръководи от Данаил "Барни Ръбъл" Кирилов. Прости текезесари и физкултурници пишат и гласуват закони. Ефектът на Дънинг-Крюгер в действие.
46
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокуратурата и Съдът в България обслужват икономическите кърлежи и дирибеи на ГЕРБ като корпоративни адвокати,нотариуси и ЧСИ!
45
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново добър ход на президента.Затова 3/4 от БЪЛГАРИТЕ гласуваха за него.А за ГЕРБ на всичики избори досега гласуват само между 11 и 13% - крадците на Обществени поръчки и готованците на Държавната хранилка.
44
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
!!!!! Плевненлиев Президент !!!!!
43
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
той и неговите саратници начело с г-жа лъжа са национални предатели ! това не са българи !!
42
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ са по-противни от БСП. какво дъно, каква мутренщина, какви безмозъчни феодали. И как буда 17 години все на първа страница в какво ли не качество. Ало, България е член на ЕС, не е феодална територия на бандити!
41
8
 
23
 
! Отговори
af преди 5 години
Няма връзка с темата, но долният коментар е мой, а виждам се копира директно и поства от други. Нека подчертая - не ме интересува троловете на коя партия сте - не ви харесвам всичките - жалки предатели за стотинки. Ето самият коментар:Прави впечатление, че при всяка статия за Радев гербавите *** почват да плюят яко. Явно от управляващите са го идентифицирали като основна заплаха за така наречената "стабилност".
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е - скъпите такси правят достъпа до правосъдие де факто отказ от такова
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак няма да има виновни в ГЕРБ за глупостите.Както и предния път, когато се опитаха да пробутат поправките и да подарят 85 милиона на Киро Гела
38
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кажи си плешивко , кажи как твойта партия майка и бащица забрани да се споменава името на Ген. Колев, кажи как твойте саратници смазаха смейство Вазови и как забраниха да се говори за Ген. В. Вазов и братята му (изключение прави Иван!), кажи как твойте първи дружки подариха Македония на Тито по заповед от Сталин !! Кажи си плешивко , ще ти олекне ... как спите нощем бе !!!
37
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е пич!Дерзай!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дам!ай стига с тез VPN-и бе , виждал си ти VPN!!
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"E, тук вече президента не е прав. Не може да заемаш времето на трима или петима съдии за 5 лева. Адвокатите да не са по- квалифицирани от съдиите, та оценяват труда си много по- високо и никой не протестира."Ами колко, 400-500 лв, колкото я вдигнаха герб? Значи всака глоба под тази стойност, дори да не си виновен, няма смисъл да я оспорваш!? Това е десятък!!! Шмульо
34
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се уволни и да се върне Плевнелиев! Този екперимент не отива на добре!