Ново вето на Радев. Не одобри скъпите съдебни такси!

Президентът върна Административнопроцесуалния кодекс
80
Ново вето на Радев. Не одобри скъпите съдебни такси!
Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев не хареса поправките, които парламентът прие на 25 юни в Административнопроцесуалния кодекс и го върна за ново обсъждане.

Ветото на държавния глава е с мотива, че с поправките уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право.

Според него с тях ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение.

Тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията, мотивира се Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Той не е съгласен и с разпоредбите за правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.
 
Президентът подчертава, че съдържанието на правото на защита многократно е тълкувано от Европейския съд за правата на човека, който приема, че държавата не трябва да поставя правни и практически пречки пред неговото упражняване.

Според него като създават неясна родова подсъдност, увеличават разходите за правосъдие с приетата местна подсъдност, предвиждат необосновано драстично увеличаване на таксите в касационното производство и премахват касационната инстанция в специални закони, оспорените промени поставят именно такива пречки.
 
Тези разпоредби ще намалят способността на административното правосъдие да бъде сред основните фактори, които гарантират баланса и контрола между властите в държавното управление и върховенството на закона. Така е застрашен правовият и демократичен характер на съвременната държава, аргументира се още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E, тук вече президента не е прав. Не може да заемаш времето на трима или петима съдии за 5 лева. Адвокатите да не са по- квалифицирани от съдиите, та оценяват труда си много по- високо и никой не протестира.
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ***... круша искаш ли Ганяяя? хубави са , да ! и рубли има рубли !!
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев да е заплаха ?Аз мисля че той беше и е най голяма заплаха за родната ни авиация която приземи .
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До afТе са 1-2, но явно някой ги е научил да използват VPN заради фалшивите плюсове, с което да създават впечатлението, че коментарите им срещат високо одобрение или, че много хора мислят така. Също тези статии се публикуват и във Фейсбук групи на ГЕРБ и Тиквоня с призиви да се ***. С 2 думи, няма място за паника.
9
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** ! Типичен *** !
8
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абсол. с.меш.ни.к ! НЕмоя Президент !
7
11
 
17
 
! Отговори
af преди 5 години
Прави впечатление, че при всяка статия за Радев гербавите *** почват да плюят яко. Явно от управляващите са го идентифицирали като основна заплаха за така наречената "стабилност".
6
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ,това е президента ни ,стана ни традиция вече .
5
15
 
19
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Имаме си президент- Радев Ветото ! Иначе не можем да го забележим:))
4
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е пример за един *** попаднал случайно в политиката - маша на една партия срещу друга .
3
5
 
25
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Приветствам ветото на президента по всички споменати точки. Достъпът до правосъдната система не трябва да зависи единствено от съдържанието на портфейла на гражданите. Що се отнася до произвола на съдебната администрация, мога да кажа "Нищо ново под слънцето."
2
11
 
20
 
! Отговори
прави Тиквено пюре преди 5 години
Мачкай, Радев !
1
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев,откривай бюстове на Левски барем да има някаква файдам от тебе серсемино!