Затвор и за психически тормоз, бил си престъпление

ГЕРБ променя закони, за да защити жените и децата от насилие
55
Затвор и за психически тормоз, бил си престъпление
Снимка: Булфото, архив

През есента управляващото мнозинство ще променя закони, така че жените и децата да бъдат защитени от насилие.

ГЕРБ ще внесе предложение, с което психическия тормоз да бъде признат за криминално престъпление, наравно с физическото насилие.

Още по темата

"Предстои да се разработи и внесе в Народното събрание през есента цялостен законодателен пакет от мерки срещу насилието върху жени и деца и домашното насилие", каза председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов във Варна.

Една от мерките, които ще бъдат записани в закона е затвор за психическо насилие.

Кирилов обясни, че предложението е санкцията за извършителите на такива престъпления да бъде затвор от 1 до 5 години, но размерът на наказанието подлежи на обсъждане.

Съвсем нови състави в Наказателния кодекс ще бъдат вкарани и във връзка с домашното насилие и насилието над жени и деца.

Според Кирилов с промените в законодателството ще бъде подобрено изпълнението на мерките срещу насилниците, включително при издаване на ограничителна заповед.

Освен това ще бъдат направени стъпки за подобряване на мрежата от центрове в страната, които оказват помощ на жертвите на този тип насилие.

Предложенията за промените в Наказателния кодекс и в законодателството ще бъдат подложени на обществено обсъждане, като се предвижда още през септември да започнат срещи и консултации с гражданските организации, които работят с такива проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.