Забраните – една през друга: Край на пушенето и в аквариумите!

Здравното министерство затяга примката около пушачите
83
Забраните – една през друга: Край на пушенето и в аквариумите!
Снимка: Булфото, архив

Т. нар. "аквариуми" на кафенета, барове и кръчми досега подслоняваха през студените месеци пушачите, но здравното министерство е подготвило промени в Закона за здравето, с които да спре тази практика.

Още по темата

Заградените с найлони помещения към заведенията се появиха, след като от 1 юни 2012 г. влезе забраната за тютюнопушене на закрито.

Сега обаче ресорният министър Кирил Ананиев предлага във временните помещения, оградени често с найлонови стени и покриви, вече също да не може да се пуши.

Ограничението е част от подготвените от неговия екип промени в Закона, които са качени на сайта на МЗ.

Предвижда се до един месец засегнатите страни да дадат становища по измененията и след това да бъдат обсъдени от правителството.

Заради различните методи, с които заведенията избягваха забраната за пушене на закрито, в поправките в закона е дефинирано що е то закрито помещение.

Под "закрито обществено място" вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

"От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето", се отбелязва в мотивите на вносителите от здравното министерство.

С друга поправка в закона се задължава Националният център по обществено здраве и анализи да създаде и
поддържа регистър на пациентите с психични заболявания, преминали на лечение. За такъв отдавна настояват и психиатрите.

Предвижда се регистърът да е електронна база данни с цел системно събиране, съхранение, анализ и интерпретация на данни за пациентите с психични заболявания и да има служебен характер.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Така е преди 7 месеца
Правилно.Пушачите внасят два милиарда годишно в хазната , а не пушачите си стоят на топло.Сега ще гонят пушачите и от аквариумите.Ма така е , като си мълчим. Тези работодатели със заведения ги направиха на луди с *** изисквания.Кой ще им плати за съборените аквариуми?
71
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 7 месеца
А какво ще кажете за пушачите на Вашия етаж до Вашия апартамент или тези от партера, които Ви пращат много здраве с пушека си? Може да се страда от пушачи не само в заведения, но и в кооперацията.
Държавата печели от всяка цигара, затова няма да забрани пушенето, колкото и вредно да е то за здравето на пушачите и нещастниците около тях.
70
1
 
8
 
! Отговори
no name преди 7 месеца
Всеки уважаващ себе си пушач избягва т.нар. аквариуми. Предпочитам да изляза извън заведението и да изпуша една цигара, отколкото цяла вечер да седя в найлонов кимезарник смърдящ на какво ли не. Беше хубаво със залите за пушачи, с вентилация и т.н., но с тия найлони и остъклени градинки е отврат. Трябва да си мнооооого тежък наркоман, че да не можеш да изкараш няколко часа на 2-3 цигари изпушени отвън.А тия дето си вкарват и децата в аквариумите направо са за разстрел.
ПП Пуша по кутия на ден
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да създаде и
поддържа регистър на пациентите с психични заболявания
----------------------------------

за политици от ГЕРБ основно.
68
0
 
2
 
! Отговори
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗНАЯТ преди 7 месеца
А КУПИХТЕ ЛИ СИ ВЕЧЕ ПАМПЕРСИ ЗА КУЧЕТО.
ЗАЩОТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ ВЪВЕДЕ И ТОВА.
67
2
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 месеца
Бе аре стига с тази тема! Пуша! Пуша доста! Но не мога да си представя да се пуши там където се хранят хора! И какъв е точно проблема, да излезеш извън заведението да изпушиш една цигара? На мен не ми пречи. А тия смърдящи, найлонови части, по принцип ги отбягвам- миризливи са! Нямат климатизация!
66
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Алкохолното друсане по кръчмите кога ще го забраним ве утрепляци?
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
аман от досадници! че то не бяха пушачи, вегани, джендъри! всеки иска да наложи неговото! да обявят пушенето за наркомания, то си е и такова, и да се забрани!
64
5
 
11
 
! Отговори
До 62 преди 7 месеца
Ами в къщи бе, къде искаш. Навсякъде не може. Така е. Ако си в някоя нормална държава ще пушиш в заведение ама муки
63
1
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 7 месеца
Край на безплатния обяд и алкохола в народното събрание
62
8
 
11
 
! Отговори
Wwww преди 7 месеца
Много добре даже измислено. Българинът вечно трябва да заобиколи, да мрънка, да се прави на тарикат и какво ли не още. Нима в другите държави са по-прости. Излизат си пушачите вън и си пушат. И никой нито мрънка, нито загражда, нито се прави на тарикат. Всеки си спазва закона. В България всеки иска ред но другите да го спазват. Ако е засегнат лично, започва едно безкрайно мрънкане и недоволство. Е да ама не. Щом искаме ред, ще го спазваме.
61
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чyмa да беше минала през България, за година-две щеше да отмине!
От престъпниците на Гроб отърване няма!
Само терминалите на аерогарата.
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гербавата гнyc пълзи ли, пълзи...
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тиквата съвсем изкуфя!
Вече гние.
58
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ач 50
Тройната коалиция само може да я сънувате.
Няма вече демокрация, има ГЕРБераско ГЪРБЕНЕ за вас!!!
57
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
100% съм сигурен че дори Сомалия и Мали не управляват толкова хаотично и безидейно като Боговата държава.(България не съществува от 10г насам)
56
1
 
20
 
! Отговори
Гвендо преди 7 месеца
Браво на министъра! След като оправи здравеопазването, най-накрая дойде ред и на пушачите!!!!!! 😀😀
55
2
 
21
 
! Отговори
ноби преди 7 месеца
до 44. ахмедчо, ти какво правиш с деца по кръчмите. писна ми от такива като теб. ми води ги на сладкарница бе. остави кръчмите на нас.
54
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само удари за вас, червени престъпници!
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде да си изпушват акциза? Дайте им място, няма къде да го изпушват акциза и дедесето. Трябва да ги купуват и да ги хвърлят, само да плащат.