Забраните – една през друга: Край на пушенето и в аквариумите!

Здравното министерство затяга примката около пушачите
83
Забраните – една през друга: Край на пушенето и в аквариумите!
Снимка: Булфото, архив

Т. нар. "аквариуми" на кафенета, барове и кръчми досега подслоняваха през студените месеци пушачите, но здравното министерство е подготвило промени в Закона за здравето, с които да спре тази практика.

Още по темата

Заградените с найлони помещения към заведенията се появиха, след като от 1 юни 2012 г. влезе забраната за тютюнопушене на закрито.

Сега обаче ресорният министър Кирил Ананиев предлага във временните помещения, оградени често с найлонови стени и покриви, вече също да не може да се пуши.

Ограничението е част от подготвените от неговия екип промени в Закона, които са качени на сайта на МЗ.

Предвижда се до един месец засегнатите страни да дадат становища по измененията и след това да бъдат обсъдени от правителството.

Заради различните методи, с които заведенията избягваха забраната за пушене на закрито, в поправките в закона е дефинирано що е то закрито помещение.

Под "закрито обществено място" вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

"От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето", се отбелязва в мотивите на вносителите от здравното министерство.

С друга поправка в закона се задължава Националният център по обществено здраве и анализи да създаде и
поддържа регистър на пациентите с психични заболявания, преминали на лечение. За такъв отдавна настояват и психиатрите.

Предвижда се регистърът да е електронна база данни с цел системно събиране, съхранение, анализ и интерпретация на данни за пациентите с психични заболявания и да има служебен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
19
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
Най-мразим деца по кафета и кръчми особенно гевезета .Плащаш си за истерични тодлърски писъци и бебешки рев и за капак някое джобно куче да залае...
48
1
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
За милиционерско-мутренска партия като ГЕРБ забраните са начин за съществуване. Те без това не могат.
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тя тиквената хунта това иска,да минем на наркотици!Най печелившия бизнес в недоразвитите държави!
46
3
 
21
 
! Отговори
Ач преди 5 години
Това са анти демократични мерки уважавам правото на заведения без дим ,но за пушачите не остава никакъв избор ,по времето на тройната коалиция беше Ок 50/50
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче наркоици може нали така ?
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще откажем цигарите ама Дебелановците откъде ще печелят тогава?Това го няма по целия свят кутия цигари да струва половин надница!
43
2
 
9
 
! Отговори
Сотир преди 5 години
До Ахмедщо за родител ще води деца на кафе или бар ,паркове и градинки молове и занимални няма ли в тая Варна?
42
0
 
7
 
! Отговори
Очите преди 5 години
Споко ,сега собствениците на барове ще съберат едно сакче кешовица и ще го пратят с няколко свежи сервитьорки с прахчета в сутиена, където трябва....
41
14
 
11
 
! Отговори
Ахмед преди 5 години
Пушач съм, но одобрявам!! Тези аквариуми и заградени с найлони помещения са предтекст, за да се заобикалят правилата. С две деца съм, има доста заведения с детски кът, които също нагло заобикалят правилата. Най-фрапантен случай, който съм срещал е Casa Felice, кв. Чайка, гр. Варна. С голям детски кът, но 90% от площта е за пушачи, именно с гореупоменатите заобикалки. Без ясни правила, нямаме общественото съзнание да опазим децата си дори, не ми се говори за майките, които къдят като комини..
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ритайте топка и яжте филии с мас за да сте здрави.
39
2
 
15
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
По баровете само семена от киноа и йога трябва да сте здрави ,че пенсионната възраст отива към 70г. лека по-лека-нема лев...
38
19
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
По-нагло същество от пушача няма, факт!
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния удар на ГРОБ срещу средния и малкия бизнес.
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затлъстяването и храната по магазините са по-голям проблем .
35
4
 
16
 
! Отговори
qw преди 5 години
Защо въобще са ни цигари, алкохол и кръчми?Да ядем всички пасти, както беше препоръчала една френска кралица.Е, нея май я гилотинира народа в един момент. Внимавайте евро управленски мекерета, рано или късно с тези простотии и продажност ще настъпите мотиката.И този "робски" народ както го наричате, ще ви гилотинира по улици и площади.
34
3
 
19
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Масови фалити на болници някой от които областни-в Шумен ,Ловеч.Масова липса на лекари и застаряващи медицински сестри и очакван колапс ....Нооо наще Калинки тръгнали пак заведения да закриват ,заради пушачите...Освен пушачите друг по кафета не ходи ,другите пестят парички за 200 годишния си юбилей на Бахамите....
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега като ще станем най-здравата нация в света, мани, мани!
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30В момента в който се забранят цигарите, куца и сакат ще тръгне, да продава, после да поскъпва, а след това ще има касапници по улиците... Последния опит на американците, такива пробелими им навлече, че 60 години не можеха, да се оправят с тях.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво ще стане ? В заведенията, който ги държи местния Митьо, сол той очи, нос или гърло, ще се пуши, защото смее ли някой чиновник, да му забрани ... А в другите не :)Приятно, а ?
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искате да си купуваме цигари, за да гушите акцизи и ДДС и после да ги изхвърляме в специално обозначени от Здравното министерство контейнери?Даже може да ги събирате оттам и отново да ни ги продавате?