Забраните – една през друга: Край на пушенето и в аквариумите!

Здравното министерство затяга примката около пушачите
83
Забраните – една през друга: Край на пушенето и в аквариумите!
Снимка: Булфото, архив

Т. нар. "аквариуми" на кафенета, барове и кръчми досега подслоняваха през студените месеци пушачите, но здравното министерство е подготвило промени в Закона за здравето, с които да спре тази практика.

Още по темата

Заградените с найлони помещения към заведенията се появиха, след като от 1 юни 2012 г. влезе забраната за тютюнопушене на закрито.

Сега обаче ресорният министър Кирил Ананиев предлага във временните помещения, оградени често с найлонови стени и покриви, вече също да не може да се пуши.

Ограничението е част от подготвените от неговия екип промени в Закона, които са качени на сайта на МЗ.

Предвижда се до един месец засегнатите страни да дадат становища по измененията и след това да бъдат обсъдени от правителството.

Заради различните методи, с които заведенията избягваха забраната за пушене на закрито, в поправките в закона е дефинирано що е то закрито помещение.

Под "закрито обществено място" вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

"От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето", се отбелязва в мотивите на вносителите от здравното министерство.

С друга поправка в закона се задължава Националният център по обществено здраве и анализи да създаде и
поддържа регистър на пациентите с психични заболявания, преминали на лечение. За такъв отдавна настояват и психиатрите.

Предвижда се регистърът да е електронна база данни с цел системно събиране, съхранение, анализ и интерпретация на данни за пациентите с психични заболявания и да има служебен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
9
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
Аз партийни закони на герберастията не изпълнявам! Да го...!!!
8
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вече е прекалено.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми било здравен минстър а било цар господар който заповядва коли беси забранява рекетира, който не се подчини на царската заповед ще го палят на кладата и ще му режат езика
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора без работа са тия в министерството, това ли измислиха от скука?
5
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ммм..."здравното министерство" всичко друго оправи,накара лекарите да спрат да крадат,излекува болните и сега се зае с цигарите!?БРАВО!Следващата крачка каква е?Цигарена полиция(25 000 полицаи) и снайперисти по кръстовищата!Гарантирано!
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защитете си интересите и не се оставайте на ***. Не се оставяйте да се гаврят с вас тъй наречените слуги на народа.Някои бели якички се самозабравят. Потърсете им сметка.
3
8
 
31
 
! Отговори
Пушач преди 5 години
Здравното министерство може да препоръча, но не мож да ми заповдва БГ не e феодална държава на Тиквата и не сме му крепостни селяни да си озапти неграмотните калинки да не го изритаме със шутове скоро не е давал оставки.
2
2
 
9
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Кифлетата дето гласуват за мазта нека да продължават ама вече няма да могат да си връткат китките и да събират погледите на чичко гербопаричко.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коректното заглавие следва да завърши с въпросителна в случая :)Иначе ще намерим цаката и на това предложение за изменение - ограда от две страни и пак ще си се пуши. Държавния бюджет няма как да изкара без акциза от пушачите