Подготовката за чакалнята на еврото ще струва ?1,5 млн.

ЕК плаща на експерти да помогнат да направим обещаните реформи
9 авг 2018 16:00, Екип на Dnes.bg
25
Подготовката за чакалнята на еврото ще струва ?1,5 млн.
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия одобри искането на България да получи финансова помощ, за да се подготви за влизането в чакалнята за еврото.

1,5 млн евро от парите за България по Европейския социален фонд ще бъдат пренасочени за наемането на чуждестранни експерти, които да помогнат на правителството да изпълни ангажиментите си за реформи. От тяхното изпълнение ще зависи кога България ще бъде допусната до Европейския валутен механизъм (ERM II), известен като чакалнята за еврото.

На 12 юли Еврогрупата обеща да разгледа идното лято молбата на България за ERM II срещу обещания за реформи, които да подготвят приемането на общата валута.

Сега Еврокомисията дава съгласие да плати за изпълнението на проекти за реформи в трите области, в които правителството се ангажира да работи: несъстоятелност, правна инфраструктура и корпоративно управление на държавните дружества.

Още по темата

“Не става дума за нови пари, а за пренасрочване на средства от Европейския социален фонд за България, за което правителството доброволно се съгласи”, съобщиха от Еврокомисията.

Средствата ще бъдат отпуснати по линия на Програмата за подкрепа на структурната реформа. Чрез нея службата за подкрепа на реформите към Европейската комисия помага на държави, които търсят съвет и експертиза, за да правят реформи за сближаване с европейските норми и политики.

С парите ще бъдат наети експерти от Комисията, други евроинституции и държави членки, които ще помогнат за реализация на реформите.

Кабинетът и Еврокомисията ще имат думата по подбора им, уточниха от Комисията, като добавиха, че по част от проектите вече се работи.

През юни с писмо до Европейската централна банка (ЕЦБ) и държавите, използващи еврото, подписано от финансовия министър Владислав Горанов и от шефа на БНБ Димитър Радев, правителството се ангажира да изпълни за 1 година пакет от 6 мерки, с които да се подготви за влизане в предверието на еврото.

България обеща да влезе в Банковия съюз, да подобри надзора на банките, пенсионните фондове и застрахователните дружества, да разреши проблемите с управлението на държавните дружества, както и да направи по-ефективно законодателството за несъстоятелността на фирмите и срещу прането на пари.

Проектите, одобрени днес от Брюксел, се отнасят до промяна на българското законодателство за фирмените фалити, свързана със събирането на информация за обявяването на несъстоятелност и плановете за реструктуриране, както и за ускоряване гледането на дела за несъстоятелност от съдебната система.

Като част от предусловията за влизане в чакалнята на еврото кабинетът обещава да приложи в българското законодателство всички европейски разпоредби, свързани с преследването на прането на пари, както и да осъвремени правилата за управлението на държавните предприятия.

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено коментира като “изключително адекватни” плановете за реформи и похвали решението за едновременно влизане в Банковия съюз и в чакалнята за еврото.

Идното лято ЕЦБ и Еврогрупата ще прегледат изпълнението им, преди да решат дали да допуснат България в предверието на еврото, където ЕЦБ ще наблюдава дали финансовата система е стабилна и дали икономиката ще може да приеме общата валута. Минималният срок за оставане в чакалнята е 2 години.

След като се прецени, че България е готова, ЕЦБ и Еврогрупата ще определят датата, от която българският лев ще бъде заменен от еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***!!Няма да има евро ...лева си остава...ще има да чакате ...Народа не го иска ...Абе кво е това натискане за евро???не се ли награбихте ???Какво ли ще се случи до тогава ??Я камилата ..я камиларя ...Господ си знаел работата ...евро ще ми сънуват ...Няма да оправят живота на българина ами още за ограбване мислят ..Срамота !!!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14...Не ни мърдат ,защото е пълно с корупция и престъпност,сляли се с властта от почти 30 години
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално за такъв тип решения има нужда от реверендум....
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен е оферта. Че иначе губя по половин процент всеки път, при обмена.
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да е лошо цените да са в евро. Идвам си от немско и си пазарувам директно с евро в магазина
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗНАЧИ В ГЕРБ НЯМАТ ЕКСПЕРТИ, А ЩЕ НАЕМАТ ВЪНШНИ.ТОВА Е НОРМАЛНО, КОЙ КАЧЕСТВЕН ЕКСПЕРТ ЩЕ СЕ СЪГЛАСИ ДА РАБОТИ ЗА ГЕРБ, ТОВА Е УНИЖЕНИЕ.
13
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ква е тая паника, първо за да ни приемат трябва да гарантираме, че националните ни закони и правила предвиждат независимостта на национални централните ни банки и че уставите им са в съответствие с разпоредбите на договорите и са съвместими с уставите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ.Има още 10 подобни изсиквания, само това изискване предотвратява врътки тип КТБ и окрадване на държавните пенсиони фондове. Така че нашите няма да се навият
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усещате ли за какво говорят да преборят инфлацията която ще стане с еврото ще теглят заеми от Европа е не го казват направо а със заобикалки
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие шегувате ли се, видяхте ли изискванията за евро зоната, 10г мин докато ги изпълним, че и тогава няма да ни вземат. Колкото ни взеха в Шенген. И за Еврото и за Шенген мин 10 г не ни мърдат.
10
5
 
5
 
! Отговори
Zz преди 5 години
Бачи Бочи ги е избачкал за един предиобяд
9
3
 
22
 
! Отговори
не разбирам преди 5 години
нямаме ли вече министерство на чакалнята на чакалнята на еврозоната ???
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 милиона в джобчето на "консултанти" като Костов и Софиянски за глупости и ликвидиране на лева.
7
14
 
23
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
В много държави съм бил, ама не само бил, ами и живял с години, как пък една не видях, където жителите да са доволни от приемането на еврото. Всички мрънкат, че стандарта им е паднал, най-много мрънкат италианците и испанците.
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вместо да искате заем от ЕС защо не искате заем от пенсионерите които получават по 200 лева пенсия те и без това трябва да свикват да живеят със по малко от сто евро НЕ на седмица а НА месец
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая работа с еврото няма да я бъде, докато не се включи Лилето. Лиле къде си?
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
одобри искането на България да получи финансова помощ===айдеее, кредите вече запомнаха още от чакалнята на съблекалнята...
3
8
 
37
 
! Отговори
Отчаян преди 5 години
А защо изобщо ни е правителство? Банките небългарски, БНБ е само трезор с тоя валутен борд, правим каквото каже Брюксел, а сега чужденци ще ни правят реформите. Правителството на България е НЕНУЖНО.
2
9
 
32
 
! Отговори
ами преди 5 години
Ще цъфнем и ще вържем с еврото....или само то ни липсва....
1
11
 
14
 
! Отговори
Аполог преди 5 години
Браво на правителството - да се откаже от социалните програми, за да прави административни. Това се вика приоритет. Браво и да живей