Готвят обществени поръчки за чакалнята за еврото

ВСС, финансовото и правосъдното министерство ще получат ?1,5 млн.
Обновена: 10 авг 2018 07:19 | 10 авг 2018 07:16, Екип на Dnes.bg
11
Готвят обществени поръчки за чакалнята за еврото
Снимка: Reuters

Българското правителство готви две обществени поръчки за набиране на експерти, които да му помогнат да се подготви за влизането в чакалнята на еврозоната ERM II. Това става ясно от решението, с което Европейската комисия реши да предостави €1,5 млн евро, прието в четвъртък. Парите по Програмата за подкрепа на структурните реформи са за тази и следващата година, като до декември ще бъдат похарчени 280 000 евро, а 1,22 млн - догодина.

България обеща да изпълни 6 предварителни условия, за да бъде допусната до Европейския валутен механизъм, известен като предверието на еврото: да влезе в Банковия съюз, да засили надзора над банките, пенсионните фондове и застрахователните дружества и да промени законодателството за фирмените фалити, прането на пари и управлението на държавните компании, така че да отговарят на европейските стандарти. Срещу ангажимента Еврогрупата обеща да разгледа молбата й за чакалнята догодина.

За да изпълни намерението си правителството ще наеме чуждестранни експерти, които да му помогнат с поправките чрез грант и две обществени поръчки. Грантът в размер на 400 000 евро ще бъде даден без конкурс на кандидати с експертиза в управлението на държавни компании. Те трябва да имат опит в ЕС или съседските държави и да подадат предложение как ще подобрят мениджмънта на държавните фирми.

Според Европейската комисия, икономическите им резултати са слаби и създават рискове за държавните финанси. Брюксел отчита, че управлението на държавните фирми е по-лошо от това в частния сектор, както и на държавните компании в Румъния и Гърция. Финансовото министерство е заявило желание да приравни с помощта на експертите правилата за управлението им със стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за членство, в която София кандидатства безуспешо тази година.

За останалите 1,1 млн евро кабинетът смята да обяви обществени поръчки, чрез които да намери съветници за прокарването на административни реформи, които да ускорят икономическия растеж.

Реформите ще правят правосъдното министерство и ВСС. Министерството търси съвет как да подобри функционирането на системата за фирмените фалити, а ВСС - как да осигури изпълнението на съдебни решения по вземания.

Еврокомисията смята, че процедурата за несъстоятелност е проблем и се налагат допълнителни мерки за скъсяването й, както и за възстановяване на собствеността на кредиторите. Предвижда се и система за събиране на информация и публикуване на решения за несъстоятелност, става ясо от описанието на поръчката.

Международна експертиза се търси и за това как да подбри събираемостта по решенията на първоинстанционните съдилища, и особено на Софийския съд по уреждане за вземания по граждански и търговски дела. Между 50 и 70 % от решенията са такива се изпълняват с огромни закъснения, особено в големите градове, става ясно от решението на Европейската комисия.

Българското правителство е посочило сумата от 1,5 млн евро за техническата помощ с писмо до Европейската комисия още в края на януари. То е поискало европейските средства да се пренасочат към подготовката за влизането в чакалнята за еврото от парите по Програмата за добро управление, финансирана чрез Европейския социален фонд.

Експертите ще бъдат наети от Европейската комисия и други евроинституции, както и от останалите държави от ЕС, уточниха от Комисията за dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: еврозонаЕСERM II
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като "чуя" за нови условия,забележете,ЗА ДА ПРИЕМАТ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ мобЪтЪ и ми става ясно,че в Територията все още има нещо за доликвидиране и това ще стане на два етапа -1-ви,споменатите условия и 2-ри,пущане в чакалнята,където се отвързва борда и пада всякакъв контрол върху лева и бясното набълбучване със заеми,които да потънат в нечии джобове!!!И така,с убитата иконоМЪКА,държавичката ни ще клечи в чкалнята,до пълния си разпад.КОЕТО Е ЦЕЛТА НА ес И МЕСТНИТЕ БАНДИТИ!!!Разберете,това е края
10
4
 
4
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
10 години ГРОБ - 10 години прогрес към заГРОБването на държавата!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи да следим в следващите декларации кой резко е забогатял със спестявания от закуски и ще разберем кой е пипнал комисионната за тази поръчка. Щото 1.5 млн евро за някакво ала-бала си е лесни пари за някого
8
3
 
20
 
! Отговори
ined преди 5 години
ГЕРБерастите много ги бива да усвояват милиони, но не и да свършат някаква работа
7
5
 
19
 
! Отговори
Евроскептик преди 5 години
Бабуина крадливата му банда герб много искат да ни набутат еврото. Готвят се за,, окончателно решение на българския въпрос". Крадат и докато спят.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало ко ми причука була още един път ще ми станете само на икономисти пияния управител на зора ловеч ливи икономисва а или другия гладни сте за пари ли
5
12
 
17
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 5 години
Крайно време е гнусния *** съюз да се разпадне!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на гол *** чивте пищови много пъти казвана за всяко семеизхвърлане на нашите политици
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България защо като 7-мо предварително условие не е обещала да повиши жизнения стандарт? Нашите крадци сега искат да крадат и да забогатяват в евро защото лева пукната пара не струва.Друго си е еврото.
2
5
 
19
 
! Отговори
ами преди 5 години
Само еврото ни липсва,дааааа,само то.......
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще се облажи някой герберастки айдук.