Борисов нареди: След срива на Търговския регистър – единно е-хранилище!

За да няма подобни кризи – повече пари, включително за киберсигурност
Обновена: 15 авг 2018 13:15 | 15 авг 2018 10:30, Веселина Йорданова
211
Борисов нареди: След срива на Търговския регистър – единно е-хранилище!
Снимка: Архив, БТА

След срива на Търговския регистър държавата смята да създаде Единно електронно хранилище, където всеки държавен регистър ще има копие.

Още по темата

"Това предприятие на практика ще направи един склад за електронните данни", заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Той настоя при създаването му да бъде предвиден надзор, както има в строителството.

"Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи и този процес", нареди Борисов.

Решението ще бъде предложено за одобрение на Министерския съвет до 10 дни, информира вицепремиерът Томислав Дончев.

"Естествено няма да кажа къде ще бъде, но технически и нормативно ще уредим това, за да може да препятстваме бъдещи подобни кризи", коментира вицепремиерът.

Проблемът с регистъра е от 10 август и се очаква да бъде решен окончателно до няколко дни. Дончев съобщи, че за това се работи денонощно, като функционалностите се възстановяват поетапно. Институциите уверяват, че проблемът е технически и с данните няма как да се злоупотреби.

Дончев обаче посочи, че случилото се показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато преминаваме към електронно управление и как "една техническа криза може да се превърне в икономическа, търговска и каква ли не друга".

Вицепремиерът заяви и че за да няма подобни кризи в бъдеще, ще трябва да се отделят повече пари, включително за киберсигурност.

От понеделник Държавната агенция "Електронно управление" ще направи проверка на всички електронни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
0
 
! Отговори
Minuva42 преди 5 години
Поредната прибързана глупост от правителството...Накрая ще се окаже че са направили единна е-хранилка!
198
1
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВА ШАШМАТА Е ЯСНА: КРИЕШ ТАКИВА КАТО ПЕЕВСКИ
197
1
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КАКВИ СМЕШНИ ОПРАВДАНИЯ - 25 ТЕРАБАЙТА СА 25 ДИСКА И АКО НЕ СА НА СЪРВЪР СПОКОЙНО СЕ СЪБИРАТ НА 6 КОМПЮТЪРА
196
1
 
3
 
! Отговори
Трак преди 5 години
А кога ще се направи това в цялата държавна администрация.
195
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яка пордивно-диверсиона дейност тече срещу ББ.Мачкай гадовете ББ!
194
1
 
4
 
! Отговори
Либер преди 5 години
Ходи си бе
193
1
 
0
 
! Отговори
Мдааа преди 5 години
Един вече го е написал....RAID масив...огледале н сървър физически разположен в друга сграда...физически достъп до сървърите само през 3 нива на секюрити..ССTV наблюдаващи 24hсървърите...при неоторизиран достъп аларма и директна връзка към полицията...и т.н.
192
3
 
1
 
! Отговори
Skk преди 5 години
RAID Масив е имало най-вероятно, може би можем само да гадаем. Аз съм виждал гръмнаал райд масив заради прегряване в цялото сърварно. Затова се прави и огледален сървър и също редовен бекъп зависимост от големината, все пак 25 терабайта не е малко. Ама така като гледам не са си свършили работата май. Ако са взети мерки нямаше да спре за 7 дена тия регистър. Май някой си е седял на ръцете. А да правиш бекъп на същия сървар дето е базата просто няма смисъл. Ние в Бг винаги вървим след събитията.
191
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа. Те за backups на всичко не са ли чували?И то регулярно поне веднъж на 12 часа.
190
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва външна фирма т свои хора да се занимава с техниката,държавния ... е само за да получава подкупи - за това му стига заплатата.
189
2
 
18
 
! Отговори
Ще метем преди 5 години
Дисковете ги евтаназираха, щото Шиши, ББ, Цацата и т.н. нещо са чули за закона "Магнитски". Народе, крайно време е да хващаме метлите!
188
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно...Къде изчезват по-интересните коментари в този сайт?Сайта ви нещо тече. Закърпете дупките, че изпадат по-интересните неща и остава ***.Ама *** си плува на повърхността, затова няма как да изпадне
187
1
 
6
 
! Отговори
До 190 преди 5 години
Не са пуснали финансирането от USA посолството и Сорос.А, дадат парите, гледай после "талантливите", "младите" и "красивите" *** и наркомани ще се сцепят да викат по улиците оставка, да правят "перформанси" и да свиркат и досаждат на всички в София...Това вече няколко пъти го правиха, но сега "вожда" е техен човек и затова само ще гледат сеир.
186
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Оф, най ми е тъпо когато лаици започнат да раздават акъли и решения."И шефът ми така казваше, след което редовно се налагаше да му преправяме мрежата и да му пренаписваме кода. Ахахахах!!!
185
2
 
17
 
! Отговори
@186 преди 5 години
Дори не трябва да са в една земетръсна зона. Най- добре едното хранилище в България, например на 200 - 300 километра от София, другото в Амазон /вероятно Норвегия или Китай/ ама комисионната от няколко хиляди такса на месец, няма да стигне за никой. И какъв център - един сторидж 100 tb ще свърши работа за всички регистри и може да е в който и да е дейта център. Яка далавера върви!
184
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, едно време протестирахте против председателя на ДАНС. А сега този гаф с този търговски регистър е много по-силен, защото недвусмислено показва корупция на високо ниво. И най-странното е, че никой не протестира.
183
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че не трябва да са на едно място...Ти явно понятие си нямаш какво предстваляеа едно дори просто сървърно.Да не говорим за държавни или фирмени регистри.
182
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премиерът е наредил.Правилно, той е начело на Правителството което управлява.От него се очаква да нарежда.Предложението за единен Регистър е на Томислав Дончев. Статията е написана нарочно и лъжливо.
181
2
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
А така никакво електронно правителство щот се крадът дискове...електората взема един документ от една сграда и го носи в другата (ПЛАЩА),там му издават друг(ПЛАЩА),отива в трета и така цял ден(месец)...И ПЛАЩА да не забравя...
180
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе идеята е да не са на едно място, ако стане повреда, наводнение, землетресенье или друго нещо. Но щом казват, че трябва да са на едно място?! И това го казват пожарникари уж с образование. Оня другия поне е даскал по философия и не ги разбира материите.