Заради търговския регистър: БСП искат главата на Цачева

Те искат и шефката на Агенцията по вписванията да понесе отговорност
15 авг 2018 15:52,
45
Заради търговския регистър: БСП искат главата на Цачева
Снимка: Архив, Булфото

БСП иска изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и министърът на правосъдието Цецка Цачева да понесат отговорност и да подадат оставки заради проблема с Търговския регистър. Това обявиха на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на БСП Деница Златева и зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

Още по темата

Безпрецедентната криза с Търговския регистър не може да остане така, тепърва ще се изясняват щетите за бизнеса, коментира Зарков, цитиран от БТА.

Според него министър Цачева е знаела за проблемите в Агенцията, тъй като Инспекторатът към Министерството на правосъдието е изпратил доклад до нея в началото на тази година. В документа се съдържат тежки констатации за начина на управление на Зорница Даскалова и завършва с препоръка към министъра - да се потърси дисциплинарна отговорност от нея за неизпълнение на трудови задължения, посочи Зарков.

"Необяснимо е мълчанието на Даскалова и Цачева в последните дни", коментира той.

"Вместо бързи и адекватни реакции от страна на ресорните институции, последваха две безименни прессъобщения, че са сезирани ДАНС, МВР и Прокуратурата", коментира Златева. Според нея реакциите на ресорните институции са били некомпетентни.

От БСП попитаха институциите - вярно ли е, че за периода август 2017 - юни 2018 г. Агенцията по вписвания е оставена без извънгаранционно обслужване, включително на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране; има ли разписана политика за управление и сигурност на информацията, спазва ли се тя, кога последно е била одитирана; правена ли е оценка на риска от Агенцията по вписванията и от Министерството на правосъдието; има ли бекъп на регистрите, поддържани от Агенцията по вписванията; къде се съхранява архивът на агенцията.

"Днес стана ясно, че Държавна агенция "Електронно управление" започва одит на всички информационни системи. Резонният въпрос е - какво са правили до момента", коментира Златева. Тя заяви, че се е запознала с два европейски проекта на Агенцията по вписванията - за надграждане на Търговския и на Имотния регистри, и там е видяла козметичен салон, който работи по тези проекти.

"Това не ме учудва. След като софтуерна фирма може да доставя ваксина по обществена поръчка, явно и фризьорски салон може да надгражда IT-системите на Агенцията по вписванията", коментира Златева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цачева наистина за нищо не става.
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да беше само регистъра........ но пак няма успеят за съжаление
2
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на БСП,само така!
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво им е. Грозна е.