Радев поискал от Ердоган компенсации за тракийците

Президентът щял да продължава да изисква отговор
18 авг 2018 22:50,
257
Радев поискал от Ердоган компенсации за тракийците
Снимка: архив "Булфото"

Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция.

Това каза президентът Румен Радев в своето слово на историческата местност Петрова нива. Там се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, в което смъртта са намерили свидни жертви на Странджа и Тракия.

"Пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас", каза Радев, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че е поставил въпроса с компенсациите на Ердоган и допълни: "Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение".

Държавният глава заяви, че никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония освен потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея.

"Благодаря ви, че пазите жив спомена и традициите и то не само тук на Петрова нива, а в своето ежедневие и за това, че ги носите дълбоко в сърцата си. Нека бъде светла паметта на всички загинали и напуснали завинаги родния си край в Илинденско-Преображенското въстание. Ние помним и няма да забравим. Вечна слава и поклон", каза още Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
9
 
14
 
! Отговори
акуд преди 5 години
офффф тая радио точка пак започна да бълва на нинова глупостите, само и само да забъркат интрига. нищо конструктивно
118
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция фалира, ние се сетихме за компенсации. С какво ще ни компенсират сега - разпалки за печки? :) Ами хайде да почва Ержо да печата разпалки, че зимата иде.
117
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът си е въобразил, че по врмето на соца бил нещо велико. В една затворена система с точно регламентирано от други (СССР) стопанство, без собствено мнение и без нищо, което да произвежда.Велики сте били преди 1944 г., когато сте произвеждали сами самолети и сте имали самолетостроителни заводи три (3) и сте произвеждали десет (10) вида самолети.
116
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престанете да фантазирате.И да се платят тия компенсации аджаба в кой джоб ще влязат.
115
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали сега ако тръгнете да правите нов "възродителен процес" и вече нямате СССР зад гърба си, ще стане същото като с Кипър, за 24 ч. Турция направи десант и го превзе.Айде тръгвайте да правите ще ми интересно да видя как ще стане.
114
7
 
12
 
! Отговори
??? преди 5 години
турските земевладелци(варвари-номади от Анадола) били куили имотите ???от труповете на избитите ли ги закупихте, диваци ???турска наглост
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** тва сериозно ли?
112
11
 
5
 
! Отговори
do 152 преди 5 години
че половината се върнаха обратно, бе де.бил като видяха какъв клозет е Турцияще ви плащаме за разгохки до там и обратно:))))а и не бързай с компенсациите,защото тоя Възродителен процес може и да не е последния
111
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък искам да ми се плати обещетение за преживените морални травми по времето на т. нар. "възродителен процес" (насилствената смяна на имената).Въобще да се родиш турчин в България не е работа.Всеки те мрази още от малък, без ти да имаш вина."Патриотизма" на българите се изчерпва с омразата към турците. Това е тъжната истина. Нито ще престанат да си хвърлят отпадъците от балконите,нито ще престанат да се ядат едни други през цялото време, но ще мразят турците и това за тях значи патриотизъм
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно!
109
16
 
14
 
! Отговори
Политик преди 5 години
Нашето прецедентче си проси една тлъста турска псувня само. Ердоган дори не го удостои с един шербет. И сега прецедентчето ломоти глупостите си ,подадени му от Курнелиа Нинова. Айде холан !
108
10
 
12
 
! Отговори
Ние чакаме отговори преди 5 години
Той може да е питал. Но в случая цели да избегне въпроса какво направи по случая с Бенчо Бенчев. Анкетна комисия, разследвания?Отговори на въпросите за 1 милиард и шестотин милиона за енергетиката?
107
2
 
10
 
! Отговори
до 145 преди 5 години
До читателСъщото етническо прочистване направиха Гърция,Румъния ,Сърбия-македонизацията .Не случихме на съседи както казва Станислав Стратиев .Нито една скандинавска страна не ни е съсед
106
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резидента е издигнат за кандидат от най-антибългарската партия в историята на България.Даже не вярвам на форумните ***, дето се пишат големите българи.
105
9
 
17
 
! Отговори
ай, ай, ай! преди 5 години
Той питал, ама дали са му отговорили?Как можахме да си изберем такъв слаб президнт?
104
8
 
11
 
! Отговори
читател преди 5 години
Не става дума за компенсация, а за законно дължим дълг с огромни лихви от 1924г.Искали са ко Т.Ж., хубавото Наде, Иван К. и до сега нищо. Няма и да има.Турция е единствената страна на Балканите практикувала тотално етническо прочистване, всички които не се считат турци изчезват, българи, арменци, гърци и т.н. И така повече от 3 века, за последно в Кипър в края на 70-те, когато изчезнаха над 35000гърци.Турция никога никъде нищо не е признавала !!
103
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Президента Радев!!!Най-после български държавник да се държи националноотговорно за разлика от *** псевдо патриотарите .
102
5
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
ти да видиш! радев, иска!
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е бил въпросът?
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директният въпрос е подозрително съобщително-безпредметен, то всъщност въпрос няма: "Пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас."