Горанов иска главата на зам.-шефката на КФН Ралица Агайн

Причината - редица пропуски в работа й при контрола на "Олимпик"
97
Горанов иска главата на зам.-шефката на КФН Ралица Агайн
Снимка: БТА

Зам.-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн да освободи поста си, поиска финансовият министър Владислав Горанов.

Още по темата

Това е позицията на цялото правителство, уточни той след среща с премиера Бойко Борисов заради фалита на кипърското дружество "Олимпик".

"Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е отнет и до тук свършва приносът на Комисията за финансов надзор, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към правителството и към КФН за последствията от отнемането на лиценза в Кипър. От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската Комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират", каза Горанов и допълни, че заради всичко това кабинетът е намерил сериозни пропуски в работата на Ралица Агайн, която е ръководителят на управлението "Застрахователен надзор" в Комисията.

Той призна, че законът не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка, но някой трябва да поеме отговорност и като се имат предвид натрупаните проблеми и липсата на адекватни действия в застрахователния сектор, Ралица Агайн трябва доброволно да освободи поста, който заема като зам.-предеседател на КФН.

Горанов обясни, че още днес външният министър Екатерина Захариева ще се срещне с кипърския посланик.

Целта на разговора е да се поиска съдействие на официалните кипърски власти.

Трябва да бъде уточнено какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание.

"Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС", каза още Горанов.

"Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Айган искам нещо друго
57
0
 
25
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Държавата ни е като разграден двор! Системите, които крепят устоите на държавата, не работят. Данъкоплатецът им плаща (разбирай държавната администрация) за този дето дух.а! Мачът е свършил отдавна, политиците ни и управляващите играят продължението му, и за съжаление и него му се вижда краят!
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-рано казвахме за Роската Плювналиев, че е недоразумение.Ама, то не било само едно. Ей това на снимката, какво е, нали е същото? :)
55
0
 
28
 
! Отговори
12 преди 5 години
Някой някъде да е виждал или чувал за конкурс във всички тези КФН, агенции, РВД...и какво ли не. Там се НАЗНАЧАВАТ!!Значи който назначава е гарант. И като се издъни протежето гори цялата верига нагоре. Мин на пр-- асовъдието ЦЧ..чий избор е???? И какво знае и прави? Нищооо!! Ами заминава си. Десетки са случаите на назначените нищо не правещи. Нека някой намери що са агенции,службички..все с калинки.
54
0
 
7
 
! Отговори
Иван Митев преди 5 години
Все още обществеността не зачита истината, че щетите при ситуацията при ЗК Олимпик са последица от неправилната дейност Българската народна банка да прилага лева без защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на лева.Наличният финансов надзор не може да спаси от щетите при случилото се при ЗК Олимпик, защото няма необходимите права.Устойчивият просперитет на България е възможен само след прекратяване на посочената държавна грешка.
53
0
 
21
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
А не не! Стига с тия номера! Оставка и до там! Ако оплескам нещо в частната фирма в която работя, възстановявам вредите! Парите кой ще върне ?!?!
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А собствената си оставка кога ще подаде Горанов? Или още не е достроил двореца на Виноша?
51
0
 
8
 
! Отговори
pepi преди 5 години
Време беше! С тези скандали..... дори е закъснял горанов
50
0
 
20
 
! Отговори
Разнищвач преди 5 години
Онези моми - Панайотките, бяха подбрани и натикани в голямата политика без да имат какъвто и да било професионален опит и без житейски опит (с изключение на скандалния личен живот на една от тях).Целта на изкуственото им посаждане в парламента беше ДА СЛУШКАТ (да изпълнят тогава, а също и занапред нечии команди) и за награда - ДА ПАПКАТ!Та затова, първо да си зададат въпроса кой е наредил на онази Панайотка да си върши работата "през пръсти"? Кой спечели от всичко това?
49
1
 
20
 
! Отговори
Смях преди 5 години
До 50- засегаАми тази Агайн ( отново ) нали някой я е назначил бе Бб все не знае ?? Нали той има ангажименти към крадлив дедо. А Агайн и Чилова са кадри от едно време. Само нещо Малкият Ники не знам къде е уреден,дето изпука едни 50 мил за системата единен фиш която и 2 год не изкара. Та после някакво безсмислено министерство му дадоха. Така че Агайн е равно на Калинкс равно на Бб
48
2
 
17
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ИНТЕРЕСНО, А ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ НЯМАТ ЛИ ОТГОВОРНОСТ ПО ФИНАНСОВИТЕ ВЪПРОСИ В ДЪРЖАВАТА, А ТРЯБВА САМО ДА СИ КЛАТЯТ КРАКАТА ?!
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitАбе, *** :), откъде се появи, бе! Виж си резултата от "коментара".
46
0
 
15
 
! Отговори
Nemo преди 5 години
О-па-а... Властта отново черпи със зелен хайвер народа! Или са некомпетентни, или ни смятат за *** овце... КЗ ясно казва, че се гарантират от Обезпечителния фонд всички вземания към застраховател в несъстоятелност, вкл по застраховки ГО - чл. 565 КЗ. ГФ трябва да плати сумите - и за премии, и за обезщетения, а после да си ги търси от Кипър - може и чрез адвоката на правителството... Не само, че пуснаха вълка в кошарата, а сега карат стадото към блатото... Дано, покажем, че не сме стадо!!!.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"и така, постепенно стигаме до истината.там където има фалити има и "псевдо е'в'р'е'и"!!!"---Баш по еврейски им е поведението, тогава защо да са "псевдо"?
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СмяхТука говорим за комунистическата ти приятелка Агайн, която се префасонира за пред царя, че да влезне в политиката. Остави сега ББ и ЦЦ, не става дума за тях в момента. Ахахаха...
43
0
 
1
 
! Отговори
и така преди 5 години
и така, постепенно стигаме до истината.там където има фалити има и "псевдо е'в'р'е'и"!!!
42
1
 
8
 
! Отговори
Смях преди 5 години
ББ нали всичко знае и е специалист. Ето за търг регистър намери кусура калпави дискове били. Вече мозъчният гуру ЦЦ е поръчал стоманени дискове, цели проводници !! На стр 200 в най великата книга Винету има инстр,какви да да дисковете. Лили има грижата да немери твърд диск...знае как да ги пробва. Аме смешника от банкя хич не се усеща май,че всички го вземат на подбив. .така е с една книга...малко е..
41
1
 
2
 
! Отговори
аклл преди 5 години
шиптърът раздава дребни кредити, а жена му дето и фамилията му не взе го надзирава!бас си майтапа.била прителка на соломнчо щото обичала мароканци и албанци да и го сл***г***т.
40
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Взимат десетки хиляди месечна заплата и? - Комисия за Финансов Позор...
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ралица Агайн е внучка на Методи Агайн, полковник от ДС, управлявал концлагерите в България, особено много в Белене. Естествено изeдник партизанин... шумкаp, както им викаха. Комунист!Нареждат цялата си рода по служби и полицейски управления. И така днес в КФН не влизат случайни хора. Там дори конкурсите не се провеждат както изисква закона в България за такива учреждения. Провеждат се фиктивни конкурси и се назначават само "познати" и предварително препоръчани. На огромни заплати. Традиция!