Горанов иска главата на зам.-шефката на КФН Ралица Агайн

Причината - редица пропуски в работа й при контрола на "Олимпик"
97
Горанов иска главата на зам.-шефката на КФН Ралица Агайн
Снимка: БТА

Зам.-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн да освободи поста си, поиска финансовият министър Владислав Горанов.

Още по темата

Това е позицията на цялото правителство, уточни той след среща с премиера Бойко Борисов заради фалита на кипърското дружество "Олимпик".

"Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е отнет и до тук свършва приносът на Комисията за финансов надзор, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към правителството и към КФН за последствията от отнемането на лиценза в Кипър. От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската Комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират", каза Горанов и допълни, че заради всичко това кабинетът е намерил сериозни пропуски в работата на Ралица Агайн, която е ръководителят на управлението "Застрахователен надзор" в Комисията.

Той призна, че законът не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка, но някой трябва да поеме отговорност и като се имат предвид натрупаните проблеми и липсата на адекватни действия в застрахователния сектор, Ралица Агайн трябва доброволно да освободи поста, който заема като зам.-предеседател на КФН.

Горанов обясни, че още днес външният министър Екатерина Захариева ще се срещне с кипърския посланик.

Целта на разговора е да се поиска съдействие на официалните кипърски власти.

Трябва да бъде уточнено какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание.

"Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС", каза още Горанов.

"Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
18
 
! Отговори
питам преди 5 години
А главата на Горанов кога???
17
1
 
20
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Вярно ли е , че : "Партизанската принцеса", така наричат запознати с историята на семейството й Ралица Агайн. Животът й също е като на принцеса - на 33 години става зам.-председател на КФН, който отговаря за инвестиционните посредници. До май миналата година беше зам.-председател, наблюдаващ застраховането. Говори се, че дядо й Методи от Пернишкото село Друган е бил партизанин. След 9 септември 1944 г. той прави сериозна полицейска кариера.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо заместник председателят? А не председателят?Напоследък само заместниците поемат отговорност. Председателите (или министрите не се закачат).
15
0
 
17
 
! Отговори
доволен преди 5 години
оставката убаво ама и да си връне заплатите а парите на ората га???????????
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че агенцията по вписванията е отговорна за срива на търговския регистър и КФН е виновна за това с Олимпик е ясно. Сега трябва да се види кой назначи разни калинки да са шефове на двете, както и кои са министрите, под чиято компенция това се е случвало.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитрите гърци от Кипър искаха да източат нашия гаранционен фонд и са внесли 2 млн в него без някой да им ги иска.
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега глупости- Ралица да излезе на нашите сикаджии и да ги затваря едва ли не, че за КТБ кой накара всички държавни фирми да си държат там парите и капитализира банката до 4 та в страната, а после надзора на БНБ го отнесе.
11
1
 
3
 
! Отговори
Киро преди 5 години
Шъ я цълива пу главътъ
10
0
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Сетил се да я поиска. Тая госпожа е в сериозен конфликт на интереси, който вероятно не съществува документално. Вижте кой е съпругът и и с какво се занимава
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калинките на Симеон още са на високи постове. Такава негова калинка беше и шефът на БНБ. Към тях се прибавиха новите калинки на Герб.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nekoj 3. Напълно прав сте и аз досега четях точно това в техния сайт, но май министъра е пропуснал да се осведоми, че вноските от полицата отиват в българския обезпечителен фонд, а не в чуждестранния ?
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново ще гърмят бушони както с търговския регистър. И там както и тук има несменяеми кадри. Там е Цачева киято не веднъж вече доказа че е абсолютен и непопраеим некъдърен бездарник. Тук кой ли се прикрива?
6
3
 
25
 
! Отговори
ХЛЪЦ преди 5 години
Горанов е некомпетентен и двуличен. Преди време се учеше от Орешарски и се е хвалил с това! И той е отговорен за една администрация като КФН, която е отговорна за банки, застрахователи и ония с БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ. А И ТАМ ИМА МНОГО НЕ РЕШЕНИ ПРОБЛЕМИ. А АКО НАП Е ПОСТОЯННО ПО МОРСКИТЕ КУРОРТИ И ИЗИСКВА ВСЕКИДНЕВНИ ДОКЛАДИ МИСЛЯ, ЧЕ ПРИХОДИТЕ ОТ ТУРИЗЪМ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ ДРАСТИЧНО. СМЯТАЙТЕ. ВСЕ ОЩЕ ДДС при туризма е 7% и това не е добра основа за "почистване" на кинти?!?!?!?!
5
1
 
23
 
! Отговори
1 преди 5 години
До смешници,този мафиот испански,да не е иконома ,на Барселонската къща.
4
0
 
21
 
! Отговори
смешници преди 5 години
Испанският мафиот, който е собственик на Олимпик, със сигурност е във връзки с БГ организираната престъпност, т.е. видни дейци от нашето правителство. Добре, че е Боко да уреди нещата---хем да еме парите, хем други да са виновни..пустият му Орешарски ---и това направи!
3
0
 
31
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
Пак искат да ни изпързалят. На моето картонче (от Олимпик) стои лепенка "гаранционен фонд" И е от Българския - не Кипърския! Гарантирани от Обезпечителния фонд вземания към застраховател в несъстоятелностЧл. 565. (1) При условията на този кодекс се гарантират вземанията на лицата по чл. 564, ал. 1 при несъстоятелност на:1. застраховател със седалище в Република България;2. клон на застраховател от трета държава, регистриран в Република България само за извършваната чрез клона дейност в ст
2
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
До министър Горанов,ще я назначава,за негов,зам.министер,това негово искане ,е за пред медиите.
1
4
 
38
 
! Отговори
министър Горанов преди 5 години
Г-н Борисов също така препоръча начело на комисията за надзор да назначим някоя друга калинка и да стискаме палци никой друг да не фалира, затвърждавайки тоталната ни неадекватност и престъпно безхаберие.