Горанов иска главата на зам.-шефката на КФН Ралица Агайн

Причината - редица пропуски в работа й при контрола на "Олимпик"
97
Горанов иска главата на зам.-шефката на КФН Ралица Агайн
Снимка: БТА

Зам.-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн да освободи поста си, поиска финансовият министър Владислав Горанов.

Още по темата

Това е позицията на цялото правителство, уточни той след среща с премиера Бойко Борисов заради фалита на кипърското дружество "Олимпик".

"Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е отнет и до тук свършва приносът на Комисията за финансов надзор, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към правителството и към КФН за последствията от отнемането на лиценза в Кипър. От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската Комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират", каза Горанов и допълни, че заради всичко това кабинетът е намерил сериозни пропуски в работата на Ралица Агайн, която е ръководителят на управлението "Застрахователен надзор" в Комисията.

Той призна, че законът не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка, но някой трябва да поеме отговорност и като се имат предвид натрупаните проблеми и липсата на адекватни действия в застрахователния сектор, Ралица Агайн трябва доброволно да освободи поста, който заема като зам.-предеседател на КФН.

Горанов обясни, че още днес външният министър Екатерина Захариева ще се срещне с кипърския посланик.

Целта на разговора е да се поиска съдействие на официалните кипърски власти.

Трябва да бъде уточнено какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание.

"Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС", каза още Горанов.

"Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
защо само на ралица цялото рьководство вьн няма ваши и наши
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А работата на Горанов явно е да се люлее на министерския стол и да взима 5 бона заплата. Той вина няма защото върши своята част от работата перфектно.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно назначение, горанов. Да сложите на нейно място още по-голяма калинка, гледайте пак да е по-тьп от Тиквата.
75
2
 
4
 
! Отговори
позитано 20 преди 5 години
Горанов , преди да искаш главата на Ралица, намери ли за нея друга по платена работа?Внимавай да не изхвърлите жената на улицата , че Нинова бди.Така де !
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\" ""................Вярно е за съжаление, ... но постепенно ще се изчистим от тях, въпреки свирепата съпротива на червените родоотстъпници и неграмотните български селяни.
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А оставката на този клоун кога?
72
0
 
9
 
! Отговори
Споко преди 5 години
Ако навсякъде седнат професионалисти мн номера няма да минават. Например сега тази дама..идва фирма наша и казва глей кви яки дискове..пишем ги по 1000 ( условно) за партията 400 за теб 100 за нас по братски пак 400.. на ИТ- то не може му каза той знае че диска е по 100 бройката. Никой специалист няма да разпише за принтери на МВР по 3000 лв..ама..кой..го разписа
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бушони бушони
70
6
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\"
69
1
 
9
 
! Отговори
Споко преди 5 години
Защо ги назначава а няма конкурси?? Ами не може да блесне пред професионалисти. Ит- то ще му говори за сториджи за терабайти..а нашият никак не може да осмисли и блесне с тези думи. Не става да каже. Построих ви сторидж!! Или че орешарски и станишев са виновни за калпавите терабайти!! Друго си е..дадох.,направих.. дреме му за държавата. Като в сащ филмите не стреляйте по пианиста,той толкова си може
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никва изненада, просто гърми поредният бушон и Баце пак е целия в бяло... В интерес на истината - тая кака се задържа най-дълго засега, още от времето на Гоце Сирищника и агент Сава, който, както разправят злите езици ( не казвам, че е вярно :) - *** Баце за да му уреди генералските пагони! Аз лично не се учудвам, не е прецедент в животинското царство, при хипопотамите например спечелилият борбата за надмощие задължително *** победения! Да си знае мястото и да не надига много-много глава... И те така те!
67
0
 
11
 
! Отговори
Споко преди 5 години
Бб е заръчал стоманени дискове!! Не като сегашните калпави. Абе Тиквун що за очи поне не направи някъде някъкъв конкурс. Да се явят IT специалисти. Не го прави защото за него нищо което се отнася до акъл не е важно.Я тази невеста новата от спорта в търг регистър.Той самият е универсал..и такива( тиквива) намира. То и за козлодуй и за пирогов и за спорта ..един става за всякъде.Ми да назначи навсякъде ЦЦ.Нали е мозъчен тръст..ето в инф център на МВР бил...( Е шофьор?) Ама...или Лъчо..мозъка да сл
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Десет дни след като системата на Търговския регистър (ТР) се срина той продължава да си бъде все така мъртъв. Самото блокиране на регистъра е катастрофално послание към бизнеса в страната. Посланието е, че държавата не е в състояние да гарантира елементарни права. Като правото на собственост.Но това дори не е най-важното.Най-важният извод от кризата в Търговския регистър е, че основните държавни системи в България са убити. Те не работят. Или поне не работят в защита на обществения интерес.
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов още ли не е в затвора ?
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става интересно. Герберастите започват да се самоизяждат.Явно папането намалява и няма вече за всички.
63
1
 
18
 
! Отговори
gele преди 5 години
тоя муш..морок докога ще се крие зад други бушони
62
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До по мъжкиЧе то цялото правителство е за оставка дещото *** ти каза ли? И после кво? Чакаме другаря Румен Гечев пак да направи 3000 лева = 1 долар? Аре тенкю и умната
61
3
 
29
 
! Отговори
по мъжки преди 5 години
Браво на горанката, колко мъжки действа. Иска оставката на Агайн, не че последната не е за оставка, но като какъв се явява фин. министър, че да и иска оставката?А неговата кога ще е подаде?Майката ни Цачева що и тя се сниши, а не си подаде оставката и тя?Че то цялото правителство е за оставка де
60
3
 
19
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Най-добре на чистачката, тя има най голяма вина според мен!
59
4
 
16
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Опа, май застрахованите в Олимпик ще пият една много студена вода. Днеска един от тях обясняваше, че се застраховал, че било по-евтино. Ало, не ти ли стана ясно, че в България това което е евтино е менте или опасно за живота. Сега ще се застраховате повторно за да не гяволувате отново.