Меркел притисна Борисов: Върнете си бежанците! Той пак отказа

До дни у нас идват лидерът на ЕНП и вътрешният министър на Германия
Обновена: 20 авг 2018 11:13 | 20 авг 2018 07:00,
238
Меркел притисна Борисов: Върнете си бежанците! Той пак отказа
Снимка: архив Reuters

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е поискала от премиера Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци по примера на Гърция. Борисов обаче е отказал.

Канцлерът и българският министър-председател са провели тежкия телефонен разговор преди дни, информират запознати правителствени източници пред "Труд".

По време на разговора Меркел в прав текст поискала от Борисов България да приема отново бежанци.

Премиерът обаче отказал категорично с мотива, че страна ни има позиция за обратното, която е изразена многократно.

Още по темата

Борисов припомнил на Меркел и че не веднъж е настоявал ЕС да дава средства за организиране на hotspot-ове - горещи точки, с временни центрове в държавите, близки до района на конфликт.

Германия вече подписа споразумение с Гърция, според което ще връща кандидатите за убежище и южната ни съседка ще приема обратно мигрантите, влезли в ЕС от нейна територия.

Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

До дни предстои у нас да пристигнат европейски лидери, които да инспектират сигурността на границата ни, която е външна на ЕС. Очаква се в България да дойдат председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер.

Именно Зеехофер и неговата партия Христоянсоциалният съюз като част от властта в Германия настоява Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.

От Министерски съвет не коментират дали очакват нов натиск по време на визитите за приемане на бежанци в България.

Днес от управляващата коалиция у нас отново заявиха, че България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище.

А на срещата на върха в Брюксел в края на юни премиерът Борисов предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове. Пак тогава българският министър-председател заяви, че ЕС трябва да приложи строга система за охрана на външните си граници и отчете нулев натиск по българските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЛЕФОНЕН разговор - няма ни някой чул, ни някой потвърдил. А Меркел няма кой да я пита дали е вярно... ТЕЛЕФОНЕН разговор проведен от Борисов и предаден на медиите от Бориссов. Толкова за "новината".
155
1
 
16
 
! Отговори
Migrant преди 5 години
Мути Меркел, найн, бите! Аз не ще в ***! Иска в Дойчланд да прави мойчланд!
154
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз доверие на баце нямам. Ще го понаведат и ще приеме но тайничко!
153
1
 
13
 
! Отговори
Кина преди 5 години
До СЪ НАМИ БОГЪ ... и за по-сигурно - кастирани, за тях покръстването ще е само параван.
152
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 139Пфу! Много ще разбереш, ако върнат бежанци в БГ. Да не мислиш, че някой ще ти каже?! И да докарат бежанци в Бг, какво ще направиш- ще ревеш по форумите.
151
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
09.11.2014 "Вести"Група от близо 100 германски активисти, представители на неправителствени организации за защита правата на човека, протестира срещу оградата на българо-турската граница, която бе построена, за да спира нелегално пресичащите мигранти.След едночасови преговори, активистите направиха своята артистична акция като вдигнаха ножици пред българските гранични полицаи с призиви, че бежанците са добре дошли тук.От МВР изпратиха в Елхово повече от 100 униформени полицаи от цялата страна.
150
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво суджук дръж се като мъж
149
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази обра овациите като голям хуманист, обърка спокойствието в Европа, обра по-читавите бежанци и сега иска да ни натресе ***.
148
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""До дни предстои у нас да пристигнат европейски лидери, които да инспектират сигурността на границата ни, която е външна на ЕС."" Ха сега да видим кой тук пропусна десетки хиляди да мина. Посланието е ясно. Вземете си ги, софрата се раздига , Германия не е длъжна да приема , докато българите ги пускат За това инспекция на границата и увулнение на гран полицаи .*** имам молба към теб В нета има видео как полицаи правят коридор на 100 бежанци да влязат Намери го и го пусни в немските сайтове
147
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя си ги искаше, така че да си ги държи при нея. Не може сега цял свят да страда от нейните действия.
146
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До *** до Берлин,да с прашките на оная,която те приспива,и след това те кичи с рога на лопатар.
145
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия, Франция и Великобритания караха България, Италия и Гърция да приемат бежанците, да не затварят границите си. Германия има споразумение с Турция, плаща и милиарди, ще ги прати директно там.
144
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОт ЮАР не идват мигранти. В ЮАР даже отиват нашите разбойници. От червения кръг Орион например
143
6
 
49
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Германката направи всичко възможно да не се допуска Южен поток, със сметка за Северен.Сега иска и с бежанците да ни прецака.Е, да , ама - не.Всичко неможе да е в полза на Дойчланд.
142
3
 
45
 
! Отговори
шаш преди 5 години
Доколко ще оцелее правителството, зависи отрова доколко ще удържи на отпора.Има ли пропукване той си заминава.Наясно е , че у нас пришълците са НЕжелани и грешки с тях са недопустими.Без компромиси с тях.
141
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като Борисов е изпратил на Меркел 60 000 бежанци които са влезли през най пазената ограда , то тези бежанци са на Борисов . Трябва да ги върнат и тогава ще видите дали няма да пазят границата корумпираните гранични полицаи . Друг начин няма , ако не притиснат България Европа е загубена .
140
4
 
25
 
! Отговори
кореняк българин преди 5 години
Бабо Меркел , не така,не бъркай в чуждата софра.Когато кани гости,от никого мнение не проси.
139
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перко, ЮАР комунистите ли я деколонизираха. Пишеш глупости
138
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен руснаци, никой друг няма желание да се заселва в БГ.
137
4
 
20
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Голяма реклама на ББ.Щом сме ги приели ще трябва и да си ги вземем обратно още в началото се очакваше.Защо ОАЕ не вземат бежанци ...Бойко докара само изметта тук но понеже е много добра управляваната от него страна си обръща парите в евро и купува имоти в чужбина.Защо ли?...